Problem z tawułkami

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Poohaty
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 kwie 2007, o 13:16

Post »

Z tematu o pawułakach przeszliśmy na porażki i błędy. Każdy tego robi mnóstwo.

Jak widać u większości błędem było wsadzanie do gruntu nawet w szklarni pomidorów, ogórków i innych bo pogoda zrobiła swoje i wiele padło.

Ja zrobiłem odsady porzeczek i wczoraj patrzę, że wszystko dookoła krzaków jest ładnie przekopane i wypielone. No cóż tata wziął się ostro do pielenia i wyczyścił mi wszystko.

Trzeba patrzeć na sukcesy a z błędów wyciągać wnioski na przyszły raz.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje tawułki miały już po 20 cm. i niestety zmarzły w ostatnich dniach,myślicie ze odrosną?
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ja mam jedną, która posadzona jakiś miesiąc temu była juz sporą roślinką, jeden liśc miał już około 40 cm i niestety umarzł. Ale przez to roślinka puszcza nowe pędy jak szalona :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Lawendo-- nie martw się, moje też przemarzły a juz wypuszczają nowe listki. :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Grzegorz B

Post »

lila31 pisze:Nie chcę Cię martwić, ale i żurawka, i tawułki mają już dosyć spore części nadziemne.
Może delikatnie jedną odkop i zobacz czy w ogóle tam coś jest.
Za radą rano odkopałem jedną tawułkę i ku mojemu zadowoleniu ma wypuszczony naokoło 3 mm biały pęd. Czy to oznacza, że coś jednak z nich będzie?
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie zmarzło 5 tawułek.
Odbijają, ale już nie będą tak pięknie kwitły.
asia68
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2007, o 14:21

Post »

Koniec marca to nie jest najlepsza pora na sadzenie. Ziemia jest jeszcze zimna a zasuszone kłącza nie mają systemu korzeniowego. Moim zdaniem za wcześnie posadziłeś. Należało je podsadzić wczesną jesienią lub pod koniec kwietnia.
Nie zrażaj się W zeszłym roku posadziłam hoste, po tygodniu uschła mi. Kłącze zachowało się w ziemi i tej wiosny wyszły z ziemi piękne liście
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Kupiłam dwie żurawki krwiste na Alegro- jedna ładnie rośnie a druga nie wyszła jeszcze z donicy( posadziłam w marcu), nie wychodzi też z ziemi serduszka okazała ( już dwa razy miała listki które uschły. Działka uczy cierpliwości- czekajmy cierpliwie. Zyczę powodzenia w uprawach. ;:3
moje roślinki moja radośc
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Grzegorz B pisze:Za radą rano odkopałem jedną tawułkę i ku mojemu zadowoleniu ma wypuszczony naokoło 3 mm biały pęd. Czy to oznacza, że coś jednak z nich będzie?
Jest to duży błąd w sztuce - zagladnie pod roślinkę, gdy ta próbuje rosnąć. Nie zalecam na przyszłość takich eksperymentów. Miejmy nadzieję, że Twoja tawułka to przeżyje. Powtarzam raz jeszcze: zasuszona roślina potrzebuje znacznie więcej czasu na wytworzenie korzeni, a więc tym samym na pierwsze listki.
Broniusz
Grzegorz B

Post »

Witajcie :!:
Ku mojemu zadowoleniu tawułki zaczęły puszczać pędy. No nareszcie. Tylko dziwne, że aż tak późno. Mamy przecież prawie czerwiec, jednak mniejsza z tym ważne, że już się obudziły do życia. Na następny rok mam nadzieję, że wynagrodzą mi stokrotnie te moje czekanie.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grzegorzu ładnie się zachowały Twoje tawułki, jednak rosną. :D
Może w tym roku nie zakwitną, ale ważne, że żyją.
A może zrobią Ci niespodziankę, i mimo opóźnienia w rozwoju, jednak zakwitną?

Broniuszu jesteś bardzo zasadniczy w stosunku do roślin. Mnie też się zdarza, że leciutko odgrzebię ziemię żeby zobaczyć czy roślina żyje.
Nie zdarzyło mi się żeby po takim delikatnym podglądnięciu, roślina która wyglądała że żyje, naraz zmarniała.
bazyliszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 kwie 2007, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam i proszę o pomoc w posadzeniu tawułek. Mam dwie kupione wczoraj z pąkami czyli że powinny mi w tym roku zakwitnąć. I tu moje pytanie: posadzić je teraz czy poczekać aż przekwitną, i jeszcze czy tawułki koniecznie trzeba posadzić w miejsce zacienione, czy może mogłyby rosnąć w słonecznym miejscu. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

bazyliszek pisze:Witam i proszę o pomoc w posadzeniu tawułek. Mam dwie kupione wczoraj z pąkami czyli że powinny mi w tym roku zakwitnąć. I tu moje pytanie: posadzić je teraz czy poczekać aż przekwitną, i jeszcze czy tawułki koniecznie trzeba posadzić w miejsce zacienione, czy może mogłyby rosnąć w słonecznym miejscu. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Jeśli są to Tawułki to powinny rosnąć na stanowisku cienistym do półcienistego jeśli Tawuły to jak najbardziej w słonecznym miejscu. :lol: :wink: Zakupione w doniczkach na pewno będą lepiej się czuły w gruncie - czyli wsadzać i nie czekać :wink: :lol:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Hm, czym się różnią tawuły od tawułek :oops: ?Trochę mi wstyd ,że zadaję to pytanie na Forum ,ale trudno -najwyżej spalę się ze wstydu . Czy wszystkie tawuły (- łki) dobrze rosną w bardzo wilgotnym miejscu - prawie bagiennym ?
PS. Grzegorzu będziesz miał na co wydwawać pieniążki-nie wiedziałeś, że to drogie hobby? i broń Boże nie rezygnuj myślę, że frajda z pracy w ogrodzie i efekty przechylą szalę na "tak" i jeszcze nie raz będziemy mieli okazję podziwiać Twój ogród na Forum :P
Inka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ forum służy właśnie do tego m.innymi aby znajdywać odpowiedzi na nasze pytania i wątpliwości.
Inko nie ma powodu do wstydu wręcz przeciwnie - myślę,że odpowiedź na Twoje pytanie przyda się wielu z nas. :D

Tawułka(Astilbe) - to bylina natomiast
tawuła (Spiraea)-to krzew o lisciach opadających na zimę i cienkich pędach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”