Palmy - dyskusje ogólne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pamiętaj by przy wymianie częściwej ziemi obkruszyć tą starą ale tak by nie uszkodzić korzeni i dopiero uzupełnić świeżą i nie zapomnij o jajku w spód bryły korzeniowej.
Bartosss
50p
50p
Od: 10 mar 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakim jajku?? A tak przy okazii WESOŁYCH ŚWIĄT.
x-C-j
---

Post »

Poczytaj na 11 stronie tego tematu tzn podjedź do góry strony mojego posta do justi28 tam jest odpowiedź o jajku.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Normalne, zwykłe, kurze jajowate jajko, surowe, może być z lodówki, tudzież prosto spod kury.
Bartosss
50p
50p
Od: 10 mar 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale jak się zepsuje to bedzie smród.
x-C-j
---

Post »

Nie zepsuje się nawet jak wystawisz doniczkę na 40 stopniowy upał.
Awatar użytkownika
rene.sans
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2007, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bóg wie wszystko "aurynko "

Post »

aurynka pisze:
Przemo pisze:Szkoda że jesteś z tak daleka bo dałbym Ci sadzonkę Waszyngtoni ale to nic straconego bo ta palma łatwo daje się rozmnożyć z nasion. Kup w ogrodniczym nasiona namocz przez dwa dni w wodzie w słoiku postawionym na kaloryferze następnie wsadź do ziemi palmowej wymieszanej w stosunku 3:1 z piaskiem przykryj dwu centymetrową warstwą tej ziemi na doniczkę załóż szczelnie torebkę śniadaniową (jak najbardziej przezroczystą) nadmuchaj trochę powietrza załóż gumkę by powietrze nie uciekało i postaw na tyle lodówki na jakieś sześć tygodni, później przenieś doniczkę na parapet niezależnie czy coś wykiełkuje czy nie. Oczywiście pod parapetem musi być przynajmniej 28 stopni. a i zapomniałem jak wsadzisz nasiona to obficie podlej tak aby woda przelała się przez doniczkę a dopiero potem zawiń szczelnie śniadaniówką. Jak będziesz jeszcze czegoś potrzebować lub żeby coś wyjaśnić pisz. :D
Boże Ty naprawdę dużo wiesz o tych palmach! :shock:
I ile z tych nasion będzie wyrastała, tak żeby np. osiągnąć 1m wys.?
Witam miłośników palm i chcę się pochwalić swoimi Waszyngtoniami nitkowatymi ( W.filifera)wyhodowanymi z pestek.
Niestety dzisiaj nie wyglądają najlepiej (ciasnota u mnie zimą) ale jak puszczą nowe liście pochwalę się znowu. W tytule postu napisałem że Bóg wie wszystko , dużo o palmach wie Przemek :wink: Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekPS Na ostatnim zdjęciu palmy daktylowe (także od pestki) :). A do Przemka jeszcze dziś uderzę po radę. Pozdrawiam.
żyć w zgodzie z Naturą, bo gdy ta się na nas wypnie... (moje, własne)
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Przemku czy po 15 maja mogę wystawić na dwór moje palmy? Jakie jest Twoje zdanie w tej kwesti?
x-C-j
---

Post »

Z tego co wyczytałem z wcześniejszych postów to z Twoich palm jedynie phoenix nadaje sie do wystawiania na dwór ale dopiero jak w nocy będzie powyżej 18 stopni a obecnie żadnej z tych palm nie wystawiłbym na dwór bo to śmierć dla nich. :D :D :D
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2007, o 17:47

Post »

To moój jedynak.Daktyla zjadłam a pestkę wsadziłam do ziemi i maleństwo urosło.Co dzień ją zraszam wodą-ciekawe czy lubi? Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

marcia2003 pisze:To moój jedynak.Daktyla zjadłam a pestkę wsadziłam do ziemi i maleństwo urosło.Co dzień ją zraszam wodą-ciekawe czy lubi? Obrazek Obrazek
Lubi zraszanie, czy ta doniczka jest palmowa? bo na taką nie wygląda i jest trochę za duża ale teraz nic już nie rób dopiero jak będziesz przesadzała na wiosnę to w doniczkę dla palm i w taki sam rozmiar ( z uwagi na brak prawidłowej doniczki źle rozrasta się korzeń palowy i by go wyprofilować prawidłowo musi być ten sam rozmiar doniczki ale palmówki czyli znacznie wyższej i zwężanej ku dołowi) :D :D :D
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2007, o 17:47

Post »

Niestety doniczka jest zwykła.Ziemia specjalna do palm.Na wiosne przesadzę w prawidłową.
x-C-j
---

Post »

Pewnie że na wiosnę teraz nic nie rób, możesz poczytać tutaj jest trochę info o opiece nad nią
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3962 pamiętaj by kupić doniczkę o takiej samej średnicy bo będzie znacznie wyższa od tej w której teraz palemka rośnie. :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”