Kolekcja Agaty :-)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko dziękuję,nie byłam pewna czy to Lilia..Niestety nie mam ogrodu i jestem z tego powodu bardzo zawiedziona,zazdroszczę tym co go mają :lol:
No zapach mają niesamowity,pachnie w całym domu ;:1
Uwielbiam kwiaty co pachną,nie tylko storczyki hehe..
Ta Lilia jest strasznie duża,musiałam jej przyciąć ogonek bo razem z wazonem by mi się przewróciła :lol:
Długo mi w nim postoi?

Madzik baaardzo dziękuję ;:79
Postanowiłam że dam Phal.Hieroglyphica szansę i może potrzymam go do następnego roku ale jak już w przyszłym mi nie zakwitnie to się do Ciebie zgłoszę :heja
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak Agatko, lilie długo stoją. Może nie tak długo jak falki, ale jeśli chodzi o ogrodowe to długo, bynajmniej u mnie ;:12
Kupiłaś z cebulką czy jako kwiat cięty?
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Kupiłam jako kwiat cięty a można też z cebulką? Kupiła bym sobie do mieszkania hehehe...
No nie mogłam jej się oprzeć bo jest naprawdę piękna ;:13
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Agatko można kupić cebulki w ogrodniczym, ale teraz to już pewnie późno na takie zakupy. Musisz na jesieni się rozejrzeć. Możesz kilka szt. wsadzić do dużej donicy na balkonie. Wiosną prezent murowany ;:12 ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

W takim razie uzbrajam się w cierpliwość, a Tobie mimo wszystko :wink: życzę powodzenia z uparciuchem :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Madzik no strasznie bym chciała żeby zakwitł ale to fakt ze uparty jest jak osioł :lol:
Nie wiesz może czy ktoś ma takiego w swojej kolekcji i mógłby się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami jak go uprawia?
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

Agatko, nie chcę Cię zasmucać ale zobacz co Jovanka pisała nt. zapachu lilii i jego wpływu na storczyki:

"Generalnie nie chodzi o olejki,czy zapachy jako takie ,a etylen .Wydzielanie następuje w momencie dojrzewania owoców .Oczywiście nie o wszystkich wiemy.Jednak gdy zauważy się
,ze z czasem zmieniają jakby stan dojrzałości / jabłka ,grusze,cytrusy, dynia i pochodne
i pewnie wiele innych----->traktować trzeba jako zagrażające kwitnieniu.
Patisony to pewnie dyniowate Razz więc trzeba usunąć, dla spokojności.

Słuszna uwaga Fawinie!!!Trzeba wystrzegać się bliskości pater z owocami i kwiatów.ZAWSZE.
Rolling Eyes bywają również kwiaty ,które wzajemnie się wykluczają.Silne oddziaływanie zapachu lilii azj/.orient. doprowadza do ostrego konfliktu w kwitnieniu storczyków./przerobiłam Sad
Tutaj z zapachem mamy i etylen , ponieważ lilie dojrzewają w wazonie.

troszkę o etylenie już pisałam wcześniej, warto poszperać po starych wątkach .

pozdrawiam JOVANKA"

post skopiowałam z tego wątku (żeby nie trzeba było całego przewijać i szukać) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lie#492994

czytałam też na ten temat w jakiejś książce (ale już nie pamiętam gdzie) i na wszelki wypadek intensywnie pachnące kwiaty trzymam z dala od orchidei.. lilie są cudowne, uwielbiam ich woń ale postaw je w "bezpiecznym" miejscu :)
Edyta
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Niestety z moich znajomych nikt nie ma....
A do tych uparciuchów potrzebna cierpliwość (trzeba czasem wziąć takiego na przeczekanie...).
Ja mam podobne doświadczenia z Phal. mariae, którą kupiłam w czerwcu zeszłego roku. Roślina była z trzema pędami i jednym kwiatkiem.
Jeden pęd poszedł pod nóż - nieudany eksperyment.... Pędy były nadal zielone, ale wcale nie zamierzały zakwitnąć.
1 listopada zauważyłam, że idzie kolejny pęd. Radość moja nie trwała długo, bo okazało się, że na tym poprzestała :evil: W marcu wypuściła kolejny pęd i znów przez chwilę była cisza. W końcu na dwóch pędach zaczęły rosnąć pączki (po 1 na każdym), dwa pozostałe dalej czekają (na co?).
Wniosek z tego taki, że nie należy się przejmować takimi przypadkami (no chyba, że coś robimy ewidentnie źle...), bo roślina zakwitnie jak przyjdzie jej czas.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

agata0806 pisze: Nie wiesz może czy ktoś ma takiego w swojej kolekcji i mógłby się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami jak go uprawia?
Jeśli masz jakieś pytania ja mam Phal. Hieroglyphica FS
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ale ja późno do Ciebie zajrzałam :lol: Wątek phal. fasciata dawno poszedł w dal... :roll:
A ja i tak muszę napisać, że jest piękny i cudowny :P A kolorki też ma fajne :wink:
Poza tym warżka jest taka ciekawa, w pastelowych kolorkach :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

agata0806 pisze:Mamba dzięki wielkie ;:31
Storczykowa pędzik u Belliny rośnie..Jak będzie większy to wstawię fotkę ;:226
moja jeszcze nie puszcza... codziennie sprawdzam. a twoja Vanda ma pędzik/kwiaty? chciałasbym pędzik na bellinie... tak lubię kwiaty tych Phal... ciekawe, czy to prawda, że pięknie pachną.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Edytko bardzo dziękuję za tak cenną informację,nie miałam o tym pojęcia..Żebym wiedziała wcześniej to bym jej wcale nie kupiła ;:110
Volcowitch bardziej mnie interesuje osoba która doprowadziła swojego Phal.hieroglyphica do kwitnienia ;:113
Madzik no to bardzo ciekawa historia z Twoim Mariae,uzbroję się w cierpliwość i poczekam..Masz rację że zakwitnie jak on sam będzie chciał a nie na moje zawołanie ;:31
Anusska no mi też z całego kwiatka podoba się najbardziej warżka ;:32
Storczykowa moje Vandy w tej chwili nie kwitną a co do Phal.bellina to zapach mają konwaliowy,podobno przecudny i pachnie w całym pokoju ;:1
A co do Lueddmanniany to niestety jest już powyżej 60 zł więc tak jak się umawiałyśmy,dalej nie licytuję :(

A teraz przedstawię mój przedwczorajszy zakup który dzisiaj do mnie dotarł :lol:

Phalaenopsis tetraspis var speciosa
Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Znowu kolejny rarytasek w kolekcji :lol:
Wiesz może, czym zwykly phal. tetraspis różni się od phal. tetraspis var speciosa (czyli Twojego) :?:
Bo ja nie mogę rozgryźć, czy sam w sobie tetraspis ma czerwone kreski, czy dopiero krzyżówka :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”