Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
Bardzo dobrze.
Czy mam robic cos z drzewami, czy poczekac jeszcze na rozwoj sprawy ?
Czy mam robic cos z drzewami, czy poczekac jeszcze na rozwoj sprawy ?
Witam w ogrodzie... (NL1)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Wiąz camperdownii i szkodniki
Na moim małym wiązie zauważyłam ciemnobrązowe miseczki, występuja tylko na cienkich, zdrewniałych pędach. Szukałam informacji w internecie, są najbardziej podobne do samic czerwca /ale nie mają białych obwódek/. Ponieważ wszystkie gałązki były nimi dosłownie oblepione, usunęłam je ręcznie. Wydzielał się z nich jakiś biały płyn. Czym należy go opryskać?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2008, o 16:32
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2008, o 16:32
- mieczotronix
- 10p - Początkujący
- Od: 29 maja 2007, o 15:21
- Kontakt:
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
hmm... ale po co miec drzewo w ogordzie, ktore trzeba opryskiwac co miesiac i to jeszcze paskudna chemia? Lepiej wymienic na inne -> lipa, klon, dab etc...
Ja wiazow jeszcze nie wycielam tez ma teraz takie bable na lisciach... ale zostawiam to teraz. Nie pryskam, inne rosliny nie choruja -> nie zarazaja sie od wiazow wiec je zostawiam.
Ja wiazow jeszcze nie wycielam tez ma teraz takie bable na lisciach... ale zostawiam to teraz. Nie pryskam, inne rosliny nie choruja -> nie zarazaja sie od wiazow wiec je zostawiam.
Witam w ogrodzie... (NL1)
Wiąz co mu dolega?
Na liściach więzu syberyjskiego parasolowatego (niskopiennego) pojawiły się zgrubienia (wyglądają jak małe zielone groszki - na zdjęciu)
Od spodu liścia, w miejscach wyrastania każdego z tych tworów, liść wydaje się być zaatakowany przez pleśń (drobne białe włókna). Po pewnym czasie, ,gdy na liściu wyrośnie kilka większych narośli, zwija się on (zdjęcie) i wysypują się z niego malutkie biało-przezroczyste kuleczki.
Chciałabym się dowiedzieć cóż takiego zaatakowało mój wiąz i przede wszystkim jak radzicie zwalczyć tą chorobę,
Pozdrawiam
Od spodu liścia, w miejscach wyrastania każdego z tych tworów, liść wydaje się być zaatakowany przez pleśń (drobne białe włókna). Po pewnym czasie, ,gdy na liściu wyrośnie kilka większych narośli, zwija się on (zdjęcie) i wysypują się z niego malutkie biało-przezroczyste kuleczki.
Chciałabym się dowiedzieć cóż takiego zaatakowało mój wiąz i przede wszystkim jak radzicie zwalczyć tą chorobę,
Pozdrawiam
Witam ,to uszkodzenia spowodowane przez mszyce :
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=111.
Pozdrawiam
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=111.
Pozdrawiam
Wiąz holenderski Wredei - uprawa i problemy
Spotkałem w jednym z ogrodów wiąz holenderski Wredei, którego liście (wszystkie) wyglądały dość paskudnie:
Czy to jest objaw "choroby wiązów", na którą podatny jest Wredei?
Czy to jest objaw "choroby wiązów", na którą podatny jest Wredei?
to ja, Wojtek