Oberżyna Golden Eggs( Solanum melongena)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To oberżyna "Golden Eggs".Latem ,kwitnie fioletowymi kwiatkami bo jest to roslina z rodzaju Solanum /psiankowatych / a te jaja są wtedy białe - gdzieś jest zdjęcie w Moim PO z tego okresu.
Myślę,że nie zmienia już barwy na wyraźnie inną.Ponieważ od lata dojrzewaja po kolei na żółto,a kolor ten robi sie coraz bardziej intensywny.
Jedno jajo rozwaliłam juz dla nasion,pozostałe wiszą na krzaczku i są cały czas intensywnie żółte.
Roślina zgubiła liście,wyniosłam ja do chłodnego pomieszczenia i właśnie zaczyna ponowną wegetację.Ale to chyba ewenement,nie jestem pewna że tak ma byc.
Myślę,że nie zmienia już barwy na wyraźnie inną.Ponieważ od lata dojrzewaja po kolei na żółto,a kolor ten robi sie coraz bardziej intensywny.
Jedno jajo rozwaliłam juz dla nasion,pozostałe wiszą na krzaczku i są cały czas intensywnie żółte.
Roślina zgubiła liście,wyniosłam ja do chłodnego pomieszczenia i właśnie zaczyna ponowną wegetację.Ale to chyba ewenement,nie jestem pewna że tak ma byc.
Nawóz mam uniwersalny, taki do stosowania do każdego podlewania. Moje jajo zaczęłam nawozić dopiero wtedy, jak zobaczyłam, że tego potrzebuje. Dolne liście stawały się słabsze, dostały żółtych plam. Wtedy dopiero zaczełam nawozić. Moje roślinki jak były małe rosly wolno, dopiero jak miały ok 15 cm zaczęły rosnąć jak szalone Obecnie mają pond 60 cm. Najstarsze jajo już nawet żółknie.
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2007, o 18:44
Oberżynka Golden Eggs - Solanum melongena
Witam wszystkich!!!!!
Dostałam od znajomej nasionka posiałam i wyrosły takie "jaja".
Może ktoś zna nazwę tej rośliny.
Dostałam od znajomej nasionka posiałam i wyrosły takie "jaja".
Może ktoś zna nazwę tej rośliny.
annaanna
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak nazywa się
Oberżynka Golden Eggs - Solanum melongena
Opis -
Piękna roślina jednoroczna, wys. 40-50 cm do uprawy w pojemnikach, głównie w doniczkach. Jej ozdobą są jajowate owoce, najpierw białe potem żółte.
Uprawa -
Nasiona wysiewać w marcu, na początku kwietnia na palety lub do doniczek o średnicy 8-10cm. Optymalna temp. do kiełkowania nasion wynosi 18-22C. Wschody następują po 2-3 tygodniach. W miarę rozrastania się, 2-3 krotnie przesadzać do większych doniczek, docelowo o średnicy 14-20 cm. Uprawiać w żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu w miejscu nasłonecznionym.
Okres kwitnienia -
Od lipca do października.
Opis -
Piękna roślina jednoroczna, wys. 40-50 cm do uprawy w pojemnikach, głównie w doniczkach. Jej ozdobą są jajowate owoce, najpierw białe potem żółte.
Uprawa -
Nasiona wysiewać w marcu, na początku kwietnia na palety lub do doniczek o średnicy 8-10cm. Optymalna temp. do kiełkowania nasion wynosi 18-22C. Wschody następują po 2-3 tygodniach. W miarę rozrastania się, 2-3 krotnie przesadzać do większych doniczek, docelowo o średnicy 14-20 cm. Uprawiać w żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu w miejscu nasłonecznionym.
Okres kwitnienia -
Od lipca do października.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Oberżynka Golden Eggs --Jajka na drzewie
Witam czy w tej roślince trzeba obrywać wilki jak w pomidorach ??
Przykładowa fota-->
Proszę o odpowiedź
Przykładowa fota-->
Proszę o odpowiedź
Maniak roślin egzotycznych
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapewnić wilgoć w powietrzu, opryski różnymi środkami. Karate może być.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)