Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

A to moje koraliki. Jedne małe a inne wyciągnięte, ciekawa jestem co z nich będzie.

Balkoni red:

Obrazek Obrazek

koralik:

Obrazek

micro tom:

Obrazek Obrazek

mini bell:

Obrazek
Mirena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2009, o 05:33

Koktailowe maskotki

Post »

Witam serdecznie. Po raz pierwszy zostałam obdarowana sadzonkami pomidorków do uprawy doniczkowo-balkonowej. Nic na ten temat nie wiem, a chciałabym nie popełniać głupstw. Widzę, że pierwsze dwa, trzy błędy już zrobiłam - posadziłam pomidorki zbyt płytko i nie dałam pod korzenie nawozu (też go dostałam, naturalny, w formie zasuszonych kulek). I jeszcze to, że zostawiłam je na noc na balkonie (zmokły, jeden pomidor wygląda marnie, a wszystkim pożółkły liścienie).
Proszę, podpowiedzcie mi - czy je jeszcze raz wyjąć z ziemi, uzupełnić ten obornik (ile go dać?) i wsadzić ponownie aż pod same liścienie, czy zostawić tak jak są (liścienie dwa cm od gruntu)? :?: Zostawiać je na noc na balkonie, czy ciągle jeszcze nie? Podlewać codziennie, czy umiarkowanie? Zasilać je czymś dodatkowo, czy tylko te kulki pod korzenie? Chronić przez deszczem, czy zostawić sprawę naturze? Balkon mam południowo- wschodni. ;:88
aha i jeszcze jedno - na zdjęciach widzę roślinki w normalnych małych doniczkach, w opisach znalazłam, że doniczki muszą być wielkie (ponad 30 cm średnicy). Oj, gubię się - podobno pomidory nie lubią naruszania korzeni (?) Moje doniczki mają dwadzieścia cm średnicy i posadziłam w nich po jednej roślince. Czy to im wystarczy, czy czeka mnie jeszcze jedno przesadzanie?
Normalna ze mnie "tabula rasa". Proszę ekspertów o odpowiedzi na te moje pytania ;:14 ;:14 ;:14 Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Mirena! :)

Możesz je jeszcze raz przesadzić trochę głębiej - uważając, żeby nic nie zrobić korzeniom i przy okazji nasypać na dno doniczki garstkę tego nawozu i wymieszać go z ziemią - a dopiero na to wymieszane wsadzić sadzonkę. Doniczka musi być spora jeśli chcesz wyhodować dużą ilość pomidorków. Proponuję też kupić w sklepie nawóz Florovit (on jest na bazie roślinnej) i tym nawozem podlewać roślinki raz na 10 dni rozcieńczając 1 łyżeczkę 2 litrami wody. Nie używaj nawozu uniwersalnego do kwiatów (przezroczystego) bo nim możesz popalić pomidorki. Liścienie mają prawo pożółknąć a w konsekwencji opaść, bo ich rola się skończyła wtedy kiedy zaczęły pojawiać się na sadzonce liście właściwe. Możesz je śmiało zostawiać na noc na balkonie - bo już groźba przymrozków minęła. Myślę, że jak roślinki będą regularnie podlewane i wspomagane Florovitem to 20 cm doniczka powinna wystarczyć. Ja swoje mam posadzone w podobnych. I co ważne - z tym podlewanie Florovitem to się wstrzymaj jakiś czas, póki roślinka będzie miała obornik. Możesz tym rozcieńczonym nawozem też spryskiwać liście - najlepiej wieczorem, kiedy nie ma już bezpośredniego słońca.

I na koniec - nie martw się że na razie nic nie wiesz - tutaj większość tak zaczynała...

Pozdrawiam - i życzę dużej ilości pomidorków! :)
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo

ale można tez podlewać substralem magiczna siła do pomidorów, ja raz na tydzień podlewam tym nawozem i jak na razie jest dobrze.
sionia
50p
50p
Od: 23 maja 2009, o 13:22

Post »

Witam,
to mój pierwszy wpis na tym forum. W domu mam tez pierwszą sadodzonke KORALIKA. Przeczytałam cały wątek, mam jednak jeszcze miszung w głowia.
Do jakiej wysokości rośnie ta odmiana. jakiej wielkości wziąc doniczkę. Czy można go powiesić na ścianie balkonu i potraktowac jako roślina zwisająca?
Dziękuję za wyrozumiałość.

ps. To jest juz drugi wpis, z tego przejęcia pytania zamiesciłam w złym wątku.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Ja miałam go w doniczce 20cm i urósł do około 50cm wysokości. Jako zwisający to nie bardzo, jest dość sztywny (jako zwisające uprawia się Tumbling Tom, ma wiotkie pędy).
Nie martw się, to łatwa w uprawie odmiana.
Awatar użytkownika
karolina353
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2009, o 19:25

Post »

a moje chociaz posadzone w marcu maja 5 cm :( trzymalam je na poczatku w doniczkach w ciepllym miejscu, wystawialam na slonce, podlewalam. nie wiem czemu nie chcą rosnąć :(
sionia
50p
50p
Od: 23 maja 2009, o 13:22

Post »

dziękuję!!!!

A czy trzeba palik do Koralika?
Awatar użytkownika
karolina353
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

na poczatku marca posialam w donicy nasiona "pomidor gruntowy karłowy typ cherry", pozniej przesadzilam je do doniczek, byly w domu, jak byla ladna pogoda to wystawialam je na slonce, podlewalam. na dzien dzisiejszy maja max 5cm. liscie maja jakies ciemne i kazda flanca ma tylko cztery listki. niczym je nie nawozilam. dzisiaj przesadzilam je do gruntu ,ale watpie ze cos z tego będzie :(
Awatar użytkownika
karolina353
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

moze ktos potrafi pomoc ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko, nie załamuj się, musisz poczekać co najmniej tydzień i powinny ruszyć. Może miały nieodpowiednią ziemię
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Karolino spokojnie :) Trochę cierpliwości
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Karolino tak , troszkę cierpliwości a urosną na pewno. Ja swoje siałam w lutym .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”