Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niekoniecznie musi być do przesadzenia wyjmij ją z doniczki i obejrzyj bryłę korzeniową kłaczy i liści może być mnóstwo a system korzeniowy nie musi być wcale przerośnięty. :D :D :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Po dłuższej przerwie znowu mam dwie paprocie w domu.
Stoją razem ze storczykami na mokrym keramzycie ale przed południowym oknem.
Wydają się być zdrowe.lśniące i mają nowe przyrosty...ale czy tak bedzie?Poobserwuję je kilka dni może tygodni ...bardzo chciałabym móc je uprawiać.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Jak są lśniące i mają nowe przyrosty to myślę, że są już "na dobrej drodze" :D
Nieraz trwa to długo zanim nasze roślinki pokażą na co ich stać :lol: - trzeba uzbroić się w cierpliwość.
A u tych moich muszę jeszcze zrobić przegląd bryły korzeniowej - jak poradził Przemo.

A teraz jeszcze jedna paprotka z "mojej stajni" :D :D
Ale jest to najprawdziwsza starowinka, dostałam ją od mamy - ma chyba około 20 lat :shock:

Obrazek

więcej paproci już nie mam - przysięgam!!!

....ups!! zapomniałam mam jescze takie kędzierzawe ale ciężko jakoś rosną, nie są takie okazałe.
x-C-j
---

Post »

Pokaż i te kędzierzawe a starowinka ma się bardzo dobrze widać, służy jej twoja opieka. :D :D :D
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

witajcie :D zrobiłam ciąg dalszy moich domowych paprotek.

ta stoi na północnym parapecie
Obrazek

obok tej śpimy :D
Obrazek

Obrazek

ta rezyduje w łazience
i to już naprawdę wszystkie paprotki w mieszkaniu :D

chciałam, żeby zdjęcia umieśći obok siebie w jednej linii ale nie wyszło :(
mrówka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2007, o 11:28

Post »

kurcze macie naprawde sliczne paprotki, ja swoje podlewam co 2, 3 dni i spryskuje woda ale schna jak szalone. fakt wypuszczaja mlode galazki ale i te szybko schna. czy moga nie tolerowac alergikow?
x-C-j
---

Post »

mrówka pisze:kurcze macie naprawde sliczne paprotki, ja swoje podlewam co 2, 3 dni i spryskuje woda ale schna jak szalone. fakt wypuszczaja mlode galazki ale i te szybko schna. czy moga nie tolerowac alergikow?
Alergicy mogą mieć też takie paprocie jak pokazała bunia( nie ma to wpływu), może mają za małe doniczki i poprzerastane bryły korzeniowe i do tego może zbyt mało nawozu przez to schną - trzeba by obejrzeć. :D :D :D
Awatar użytkownika
wmka
50p
50p
Od: 13 maja 2007, o 11:19

Post »

Chciałabym dodać kilka ciekawostek na temat paproci.
Paprocie jonizują powietrze dzięki czemu atmosfera w mieszkaniu jest zdrowsza.
Najlepiej rosną w miejscach wilgotnych i czują się najlepiej w mieszkaniach , pod którymi są cieki wodne. Dzięki paprociom szkodliwość tych cieków zostaje zminimalizowana. Radieteci zalecają ustawiać paprocie w tych miejscach (lub obok) gdzie lubią leżeć koty. Jeżeli ktoś nie ma kota, to niech stawia paprocie w takim miejscu, które omijają psy. A jeżeli ktoś nie ma ani psa ani kota, to musi to robić ...metodą prób i błędów.
Może to zabrzmiało trochę żartobliwie, ale to prawda, że koty zawsze lubią leżeć w miejscach"napromieniowanych", a psy odwrotnie.
Ale wróćmy do paproci. Zgadzam się z metodami ich przesadzania, które są przedstawione w poprzednich postach. Ja na dno sypię drenaż, potem cienką warstwę ziemi, a na nią pokrojone w kawałki skórki z 2-3 bananów, potem znowu troche ziemi i na to paproć. Podlewam 1-2 razy w tygodniu zawsze z dodatkiem PLANTON-u dla roślin niekwitnących.W ten sposób wyhodowałam paproć-olbrzyma, który musiałam oddać do szkoły, bo mi się w kącie pokoju nie mieściła i blokowała dostęp do drzwi balkonowych. :)
A na koniec konkluzja: niech nie marwią się ci, którym paprocie się "nie udają" ! Znaczy to , że mają mieszkanie w zdrowym miejscu i nie potrzebują udoskonalać atmosfery ! :wink:

Pozdrawiam
Wiesia
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje też usychały zmieniłam im miejsce(pokój) ,ziemię obciełam "gorsze" liście podlałam nawozem i sa po prostu piękne.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
anewkus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2007, o 12:56

Post »

Moja paprotka lubi herbatę, to znaczy-podlewam ją raz na dwa tygodnie szklanką wystudzonej, niesłodzonej herbaty. Rośnie jak szalona. Oprócz tego nie używam żadnych nawozów. A z nimi to rzeczywiście jest tak, że musi mieć odpowiednie miejsce. Mojej wystarczyło przesunięcie o 30cm w górę, żeby odżyła. :roll:
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paprocie mogą żółknąć i schnąć, kiedy stoją w miejscu silnie nasłonecznionym.
Będąc roślinami leśnymi potrzebują rozproszonego światła, a więc stanowiska półcienistego.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj rozmawiałam z siostrą o paprociach jej też usychały ,wiec zmieniła im ziemię i podcieła korzenie .Mówi,że odbiły i są ładniejsze
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
baszalotta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2007, o 16:32
Kontakt:

Re: Ach ta paprotka:(

Post »

Przemo pisze:Myślę że raz na tydzień wystarczy jak ja podlejesz (ja podlewam na podstawek -do pełna raz w tygodniu- tyle że jest wysokawy
to paprotki nie należy podlewać "z góry", tylko od spodu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”