Choroby i szkodniki Rododendrona
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę o poradę , co to może być za choroba na moim Rh, warunki glebowe wg wymagań, dodatkowo zakwaszana,
podlewany chelatem żelazowym/1 raz w tym roku/
podlewany chelatem żelazowym/1 raz w tym roku/
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
kukulka sprawdź pH, wygląda na za wysokie, ja bym przesadziła, tylko nie sadź w sam torf jeśli się zdecydujesz, torf jest jałowy, tylko zakwasza i to na krótko
naprawdę warto przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
MirkaS co oznacza gleba dodatkowo zakwaszana? czym zakwaszasz? on wygląda na przenawożony chemią
inag1 nie piszesz czym nawozisz... on tak wygląda jakby korzeń od dłuższego czasu był niedożywiany, ma za mało bogatej ściółki,
zdejmi mu delikatnie warstwę ziemi z korzeni i daj kilka łopat częściowo przekompostowanego obornika z dodatkiem kory igieł sosnowych itp, jeśli kwiaty usychają to zazwyczaj mają za mało wody. A może go przesadzić do nowej starannie przygotowanej mieszanki...?
A nie myślałaś żeby go odmłodzić? ja to robię czasami po kwitnieniu. Rododendrony na gałęziach mają pączki śpiące i z nich wypuszczają młode odrosty, rh można spokojnie ciąć tylko trzeba zrobić to umiejętnie i z wyobraźnią
przydałaby się lekcja rose_marek na temat odmładzania starych krzewów
naprawdę warto przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
MirkaS co oznacza gleba dodatkowo zakwaszana? czym zakwaszasz? on wygląda na przenawożony chemią
inag1 nie piszesz czym nawozisz... on tak wygląda jakby korzeń od dłuższego czasu był niedożywiany, ma za mało bogatej ściółki,
zdejmi mu delikatnie warstwę ziemi z korzeni i daj kilka łopat częściowo przekompostowanego obornika z dodatkiem kory igieł sosnowych itp, jeśli kwiaty usychają to zazwyczaj mają za mało wody. A może go przesadzić do nowej starannie przygotowanej mieszanki...?
A nie myślałaś żeby go odmłodzić? ja to robię czasami po kwitnieniu. Rododendrony na gałęziach mają pączki śpiące i z nich wypuszczają młode odrosty, rh można spokojnie ciąć tylko trzeba zrobić to umiejętnie i z wyobraźnią
przydałaby się lekcja rose_marek na temat odmładzania starych krzewów
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
MirkoS, pokaż proszę cały krzew.
Na pierwszy rzut oka, wygląda to na niedobór potasu,
ale przy zbyt silnym zasilaniu siarczanem magnezu , może to być wynik blokowania się pierwiastków.
Jeśli pH jest bardzo niskie, to podobne objawy daje niedobór wapnia na młodych liściach.
Równie dobrze może to być poparzenie ze ścikejących po liściach, zbyt stęzonych,
oprysków chemicznych.
Grzyb - wtórny, na martwej tkance.
Czym zakwaszałaś i w jaki sposób?
ale przy zbyt silnym zasilaniu siarczanem magnezu , może to być wynik blokowania się pierwiastków.
Jeśli pH jest bardzo niskie, to podobne objawy daje niedobór wapnia na młodych liściach.
Równie dobrze może to być poparzenie ze ścikejących po liściach, zbyt stęzonych,
oprysków chemicznych.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wstyd się przyznać, ale wcześniej tylko lałam biohumus - mam jakiś paniczny lęk przez przenawożeniem
Jedynie jakiś miesiąc temu widziałam, jak ojciec sypnął takim nawozem w granulkach - bodajże właśnie dla roślin kwaśnolubnych. Może za dużo go sypnął?
Dziękuję za wskazówki, Hanko. Niestety nie błyszczę wiedzą na temat roślinek ogrodowych
Jedynie jakiś miesiąc temu widziałam, jak ojciec sypnął takim nawozem w granulkach - bodajże właśnie dla roślin kwaśnolubnych. Może za dużo go sypnął?
Dziękuję za wskazówki, Hanko. Niestety nie błyszczę wiedzą na temat roślinek ogrodowych
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Haniu, na pewno nie jest to po opryskach /mój M dba aby proporcje były zachowane/.Zakwaszanie siarczanem amonu, i chyba raz czymś do borówek /ale na 100 % nie powiem /. Pąki kwiatowe były też brązowe jak liście .hanka55 pisze:MirkoS, pokaż proszę cały krzew.
oprysków chemicznych.
Pora na zdjęcie całości.
Pierwsze dwa dotyczą w/w problemu
a to jeszcze jeden ,którego jedna gałązka w ciągu kilku dni zaczęła dziwnie obwisać, następnie uschnie bo już kiedyś jeden tak mi padł.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki