Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się że to jeszcze za wcześnie ale być może mylę się, ja będę swoją wysiewać do doniczek dopiero w połowie kwietnia, nasiona szybko kiełkują także bez problemu zdąży urosnąć jeszcze . Po wysadzeniu do gruntu zawsze przykrywam jeszcze na jakiś czas agrowłókniną i później nie wymaga już zadnej specjalnej pielęgnacji.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Ja swoją cukinię sieję bezpośrednio do gruntu koło 20.V. Tak późno bo nie chcę żeby mi plonowała wtedy co ogórek. Z ogórkami mam tyle roboty,że nie mam czasu na robienie innych przetworów. Osiem krzaczków cukinii swobodnie mi wystarcza na przetwory i bieżące jedzenie. Nie stwarza ona problemów w uprawie.
wodnik
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do selin! Ja stosuję butelki po wodzie 6 litrowe z obciętą szyjką.Taką wcześniejszą rozsadę wysadzam na miejsce stałe i na to butla lub plastikowe przejrzyste wiaderka.Tak nakrywałam cukinię ,bakłażana i pomidorki.Na zapowiadane mrozy można dodatkowo okryć włókniną.
Pytanie czy masz ogród koło domu,czy musisz się przemieszczać bo to już jakiś problem ,żeby na bieżąco reagować.
pozdrawiam Alicja :D
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Ja też sieję wcześnie.A sadzonki ochraniam tak ze wbijam kilki dookoła miejsca z cukiniami i okrywam jakąś folią.Agrowłóknine też stosuje.Niestety w tym roku małe sadzonki Większość oszpeciły ślimaki i reszta zaowocowała w sierpniu

Pozdrawiam
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
selin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2009, o 17:45

Post »

Dzięki Alicjo fajny pomysł myślę, że jak jeszcze troszkę cukinie mi podrosną to tak zrobię. Niestety nie mam ogródka koło domu tylko na ogródkach działkowych więc muszę kawałeczek podejść. Ale jak nie wyjdą mi tak te cukinie to posieję bezpośrednio do gruntu w maju. Pozdrowionka :)
selin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2009, o 17:45

Post »

To jeszcze raz ja do Alicji.:) Jakie są szanse na przerzycie moich cukini jeżeli teraz wysadzę je na miejsce stałe i przykryję tymi butlami 5 litrowymi. Pogoda jest super cały czas od tygodnia cukinie zostają na noc na zewnątrz i nic im nie jest. Co myślisz Alicjo. Z góry dziękuję:))))
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Witaj Selin!na pewno nic im nie będzie.U mnie w ten sposób rosną już od ponad tygodnia melony i bakłażany.Gdyby zapowiadały się ostre mrozy dostaną dodatkową osłonę z włókniny.Boję się tylko,że mogą wyrosnąć z tych ubranek,a zwłaszcza cukinia bo bujniej się rozrasta.
Na wszelki wypadek możesz pod przykryciem wysiać do gruntu kilka nasionek,jeśli Ci zostały.
-pozdrawiam ;:31
Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A mi właśnie w weekend zakwitła pierwsza cukinia! Zrobiłam rozsadę w domu, ale wiatr mi poszargał podczas hartowania. Taka sadzonkę połamaną wsadziłam do ziemi i kwitnie! I jak wczaśniej planowała wysiałam parę sztuk do gruntu bezpośrednio. Już kiełkują - będę miała później.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

to można jeszcze je wysiać ? Mam nasiona i zapomniałam to zrobić wcześniej :(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja bym wysiała! Maj to maj, choć juz koniec! Najwyżej będzie trochę później owocować!
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Ja też dopiero teraz dosiewałam cukinię. Co roku wkładałam do doniczki dwa nasiona i potem żal mi było usuwać te "nadwyżkowe" sztuki. W tym roku posiałam po jednym i z 8 nasion wykiełkowały 2, więc musiałam dosiać. Ja już dawno zagłosowałam ale wydaje mi się że sporo nas "warzywomaniaków" jeszcze tego nie zrobiło. A więc do dzieła.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

A to moje cukinie - Goldena:

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Moje Soraye też były śliczne, ale dwie w całości zeżarły ślimaki!
Całe szczęście wsadziałam 6 sztuk! A teraz czekam aż skiełkują mi żółte Ateny, czy tez Astra Polka...

Czy trzeba je uszczykiwać aby lepiej się rozkrzewiały?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”