Proste systemy dostarczania wody do nawadniania, do mycia...
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chyba nie nazwałbym tego nawadnianiem kropelkowym..przy wydajności 13 tys litrów na godzinę jednocześnie podlewa mi w szklarni ,dolewa wodę do oczka i jeszcze starcza na polewanie trawnika..dooobra rzecz.Wczoraj skarbnik zbierał opłatę za wodę ..zapłaciłem 1,40 pln.to za wodę do ubikacji i rozliczone straty ogrodu...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli się opłaca. Nic nie robisz, a wszystko się samo podlewa i o to chodzi. U mnie to samo. Kupiłem ostatnio węże "T-Tape" (1m - 36 groszy) i rozłożyłem na całej działce. Patrzę sobie tylko jak się samo podlewa. Lepsze to niż spryskiwacze, które nie działają przy słabym ciśnieniu. Podlewać też można przy użyciu tych węży w słońcu. Polecam wszystkim.
Pozdrawiam Andrzej.
- ANNA i LECH
- 50p
- Od: 28 sie 2006, o 08:57
Znalazłem interesujący temat, więc pora na drugi wpis.
Podlewanie ręczne bywa przyjemne, jednak jest czaso- i pieniędzohłonne. Marzę o systemie nawadniania, jednak koszt różnych takich Garden mnie powala (mam kilka arów).
Zainteresowałem się taśmami T-tape. Czy one nadają się do zwykłego ogrodu, bo rozumiem, że przeznaczone są użku profesjonalnego. Na pierwszy rzut oka się nadają, ale wolę tu zapytać, zanim jakiś spec w sklepie mi wciśnie kit. Wzdłuż ogrodzenia nasadzam krzewy i byliny i myślałem, że rozciągnięcie takiej taśmy mogloby być najtańszym, a zarazem skutecznym sposobem nawodnienia. Co o tym myślicie?
MAm też kilka innych rabat (niektóre w planach), ale na nich lepiej chyba by się sprawdził system modo Erazm.
Podlewanie ręczne bywa przyjemne, jednak jest czaso- i pieniędzohłonne. Marzę o systemie nawadniania, jednak koszt różnych takich Garden mnie powala (mam kilka arów).
Zainteresowałem się taśmami T-tape. Czy one nadają się do zwykłego ogrodu, bo rozumiem, że przeznaczone są użku profesjonalnego. Na pierwszy rzut oka się nadają, ale wolę tu zapytać, zanim jakiś spec w sklepie mi wciśnie kit. Wzdłuż ogrodzenia nasadzam krzewy i byliny i myślałem, że rozciągnięcie takiej taśmy mogloby być najtańszym, a zarazem skutecznym sposobem nawodnienia. Co o tym myślicie?
MAm też kilka innych rabat (niektóre w planach), ale na nich lepiej chyba by się sprawdził system modo Erazm.
Znalazłem jeszcze linie kroplujące eurodrip:
http://ful.cc/rolnictwo/skrypt_pliki/ta ... lujace.htm
Droższe od T-tape, ale i tak tańsze niż systemy do kupienia w sklepach ogrodowych. Oba systemy są przewidziane do działalności profesjonalnej, więc na mój rozum powinny się nadawać do przydomowego ogrodu. Czy macie jakieś opinie na ten temat?
http://ful.cc/rolnictwo/skrypt_pliki/ta ... lujace.htm
Droższe od T-tape, ale i tak tańsze niż systemy do kupienia w sklepach ogrodowych. Oba systemy są przewidziane do działalności profesjonalnej, więc na mój rozum powinny się nadawać do przydomowego ogrodu. Czy macie jakieś opinie na ten temat?
Dzięki, ale dopytam jeszcze. Co jest lepsze - taśmy T-tape, czy zalinkowane powyżej linie kroplujące? Domyślam się, że ograniczeniem taśm jest konieczność układania ich w linii prostej. W przypadku linii kroplujących można chyba dokonywac zawijasów. Taśmy są dwukrotnie tańsze (0,3-0,60 pln/mb),ale może opłaca się trochę dołożyć i miec lepsze rozwiązanie. Tym bardziej, że i linie kroplujące są wielokrotnie tańsze niż systemy dostępne w sklepach ogrodniczych. Będę wdzięczny za opinięErazm pisze:Tak.
Pomysły są przednie, ale gdy ktoś nosi garnitur i nie umie kręcić, ciąć itp. robi jak ja wynajmuję firmę i po kłopocie, osobiście skorzystałem z ... są solidni i znają się na rzeczy nie polecają tanich rozwiązań które po 3 miesiącach przestają podlewać. Może ktoś nazwie mnie również leniwcem, ale przecież nie każdy umie nawet z dokładnym planem zrobić samodzielnie sprawny system nawadniania. Pozdrawiam wszystkich leniwców którzy wstydzą się przyznać, że nie potrafią zasłaniając się brakiem czasu.
Regulamin Forum - II. Obowiązki użytkownika: l) linki do innych stron www w stopce oraz wszelkie ogłoszenia, Użytkownik Forum ma prawo zamieszczać posiadając minimum 25 postów.
Regulamin Forum - II. Obowiązki użytkownika: l) linki do innych stron www w stopce oraz wszelkie ogłoszenia, Użytkownik Forum ma prawo zamieszczać posiadając minimum 25 postów.
gogokom