Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To hortensja You & Me Romance Pink. Kupiłam ją za 25 zł w malutkim sklepiku ogrodniczym w mojej miejscowości. Była jeszcze niebieska ale ktoś kupił ją przede mną. W ogrodzie mam też jedną niebieską, nie wiem jaka to odmiana bo sama ją ukorzeniłam z gałązki "ukradzionej" z hortensjowego żywopłotu przy banku. Teraz to już ogromny krzew.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Kupiłam dziś na przecenie malutką sadzonkę hortensji. Chciałabym ją odratować. Co radzicie - wsadzić ją do doniczki i jak odżyje to do ziemi, czy od razu do ziemi?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak malutką? I dlaczego odratować? Dolega jej coś?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:Jak malutką? I dlaczego odratować? Dolega jej coś?
Wygląda na to, że najpierw ją przesuszyli a potem bardzo mocno podlali. Ale zasuszone ma tylko niektóre końcówki pędów. Złamana gałązka z kwiatem (ale to nie problem przecież). Za płytko posadzona. Ma ok 15-20 cm. Ogólnie nie wygląda bardzo źle.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Coś zjada moją hortensje, odgryza same wierzchołki, widziałam na niej dwa dosyć duże owady.. ogólnie to jest malutka w tym roku kupiona i już musiało się coś do niej dobrać.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

Już znalazłam te owady w internecie to Złotook zwyczajny ale to ponoć pożyteczne owady zjadające mszyce. Ale mszyc nie było.
krysmenka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2009, o 09:29

Post »

Witam. Jestem na forum pierwszy raz i mam prośbę. Dostałam hortensję, na razie z powodu braku miejsca na działce trzymam ją w doniczce. Staram się pielęgnować ją jak najlepiej, liście ma ładne, puszcza nowe pączki. Nie wiem natomiast dlaczego ma plamki na końcach płatków, z wierzchu są brązowe, pod spodem płatek w tym miejscu jest jasny. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Obrazek
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

Złapany na gorącym uczynku, co z nim zrobić? Obrazek
jacek s
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2008, o 09:24

Post »

Witam.Wydaje mi się że ten złotook pomaga Ci niszczyć to"coś " co jest na Twojej hortenji.Nie muszą to być tylko mszyce,ale np. przędziorki ,roztocza.
http://portalwiedzy.onet.pl/80807,,,,zl ... haslo.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

Niedaleko jest róża na której jest pełno mszyc i ani jednego złotooka a ta moja biedna hortensja ma wszystkie czubki ucięte tylko jeden z kwiatem się ostał... wygląda to jakby końcówki były odłamane, jedna taka wisiała i na drugi dzień już była całkiem urwana.
elizabeta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2009, o 16:15

Pomocy

Post »

Witam , jestem pierwszy raz na forum i mam ogromną prośbę co do mojej hortensji NIkko Blue
:lol: Kupiłam ją trzy tygodnie temu z kwiatostanem w pączkach i posadziłam jak zalecał sprzedawca. Co zrobiłam nie tak ze kwiaty rozwijają się w zielonym kolorze, zamiast niebieskim.
Bardzo proszę o pmoc :oops: Obrazek
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Re: Pomocy

Post »

elizabeta pisze:Co zrobiłam nie tak ze kwiaty rozwijają się w zielonym kolorze, zamiast niebieskim.
Już wyjaśniam co nie tak, otóż. . . zniosłaś jajo (czytaj: napisałaś post) z niecierpliwości. :;230

Poczekaj spokojnie! :) Daj jej szansę. Bo się obrazi! :wink:
Hortensje tak już mają, zanim się wybarwią co na zdjęciu już powoli zaczyna być zauważalne to mają nieco inne barwy.

A... no i żebyś ponownie się nie rozczarowała to biorąc pod uwagę te wybarwienia na boku płatków kwiatowych można przypuszczać, że niebieska to ta hortensja (chyba) na razie nie będzie. To sie zapowiada raczej jakiś ciemny róż, fiolet. Żeby była niebieska trzeba ją podkoloryzować, a jak? to możesz o tym poczytać tu i tam na FOrum.
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomocy

Post »

elizabeta pisze:Witam , jestem pierwszy raz na forum i mam ogromną prośbę co do mojej hortensji NIkko Blue
:lol: Kupiłam ją trzy tygodnie temu z kwiatostanem w pączkach i posadziłam jak zalecał sprzedawca. Co zrobiłam nie tak ze kwiaty rozwijają się w zielonym kolorze, zamiast niebieskim.
Moim zdaniem to pomylona odmiana :wink: Nikko kwitnie w jasnych kolorach różu lub błękitu , twoja odmiana z czerwonych będzie i po koloryzacji na ciemny fiolet się wybarwi .

W sumie te czerwone trudniej dostać i ja bym nie żałowała pomyłki :wink:
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”