Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
To hortensja You & Me Romance Pink. Kupiłam ją za 25 zł w malutkim sklepiku ogrodniczym w mojej miejscowości. Była jeszcze niebieska ale ktoś kupił ją przede mną. W ogrodzie mam też jedną niebieską, nie wiem jaka to odmiana bo sama ją ukorzeniłam z gałązki "ukradzionej" z hortensjowego żywopłotu przy banku. Teraz to już ogromny krzew.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak malutką? I dlaczego odratować? Dolega jej coś?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wygląda na to, że najpierw ją przesuszyli a potem bardzo mocno podlali. Ale zasuszone ma tylko niektóre końcówki pędów. Złamana gałązka z kwiatem (ale to nie problem przecież). Za płytko posadzona. Ma ok 15-20 cm. Ogólnie nie wygląda bardzo źle.aniawoj pisze:Jak malutką? I dlaczego odratować? Dolega jej coś?
Witam. Jestem na forum pierwszy raz i mam prośbę. Dostałam hortensję, na razie z powodu braku miejsca na działce trzymam ją w doniczce. Staram się pielęgnować ją jak najlepiej, liście ma ładne, puszcza nowe pączki. Nie wiem natomiast dlaczego ma plamki na końcach płatków, z wierzchu są brązowe, pod spodem płatek w tym miejscu jest jasny. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Witam.Wydaje mi się że ten złotook pomaga Ci niszczyć to"coś " co jest na Twojej hortenji.Nie muszą to być tylko mszyce,ale np. przędziorki ,roztocza.
http://portalwiedzy.onet.pl/80807,,,,zl ... haslo.html
http://portalwiedzy.onet.pl/80807,,,,zl ... haslo.html
Pozdrawiam
Re: Pomocy
Już wyjaśniam co nie tak, otóż. . . zniosłaś jajo (czytaj: napisałaś post) z niecierpliwości.elizabeta pisze:Co zrobiłam nie tak ze kwiaty rozwijają się w zielonym kolorze, zamiast niebieskim.
Poczekaj spokojnie! Daj jej szansę. Bo się obrazi!
Hortensje tak już mają, zanim się wybarwią co na zdjęciu już powoli zaczyna być zauważalne to mają nieco inne barwy.
A... no i żebyś ponownie się nie rozczarowała to biorąc pod uwagę te wybarwienia na boku płatków kwiatowych można przypuszczać, że niebieska to ta hortensja (chyba) na razie nie będzie. To sie zapowiada raczej jakiś ciemny róż, fiolet. Żeby była niebieska trzeba ją podkoloryzować, a jak? to możesz o tym poczytać tu i tam na FOrum.
- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomocy
Moim zdaniem to pomylona odmiana Nikko kwitnie w jasnych kolorach różu lub błękitu , twoja odmiana z czerwonych będzie i po koloryzacji na ciemny fiolet się wybarwi .elizabeta pisze:Witam , jestem pierwszy raz na forum i mam ogromną prośbę co do mojej hortensji NIkko Blue
Kupiłam ją trzy tygodnie temu z kwiatostanem w pączkach i posadziłam jak zalecał sprzedawca. Co zrobiłam nie tak ze kwiaty rozwijają się w zielonym kolorze, zamiast niebieskim.
W sumie te czerwone trudniej dostać i ja bym nie żałowała pomyłki
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu