Choroby i szkodniki Rododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
Awatar użytkownika
kukulka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2008, o 13:08

Post »

Aha dodam jeszcze że ani w ubiegłym ani w tym roku nie kwitł. Wypuszcza tylko pąki liściowe :(
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

mój także nie kwitł ani w tamtym ani w tym roku nie ma zamiaru też tylko te pąki liściowe wypuszcza
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Nie wiem co się dzieje z moim nastoletnim rododendronem. Mam coraz mniejsze kwiaty a w tym roku to już tragedia. Kwiaty są naprawdę małe i od razu przekwitają. Jest podlewany i był wczesną wiosną nawożony. Czyżby kończył już swój żywot? A podobno rododendrony są długowieczne.

Obrazek
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę o poradę , co to może być za choroba na moim Rh, warunki glebowe wg wymagań, dodatkowo zakwaszana, Obrazek Obrazek
podlewany chelatem żelazowym/1 raz w tym roku/
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

kukulka sprawdź pH, wygląda na za wysokie, ja bym przesadziła, tylko nie sadź w sam torf jeśli się zdecydujesz, torf jest jałowy, tylko zakwasza i to na krótko
naprawdę warto przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
MirkaS co oznacza gleba dodatkowo zakwaszana? czym zakwaszasz? on wygląda na przenawożony chemią
inag1 nie piszesz czym nawozisz... on tak wygląda jakby korzeń od dłuższego czasu był niedożywiany, ma za mało bogatej ściółki,
zdejmi mu delikatnie warstwę ziemi z korzeni i daj kilka łopat częściowo przekompostowanego obornika z dodatkiem kory igieł sosnowych itp, jeśli kwiaty usychają to zazwyczaj mają za mało wody. A może go przesadzić do nowej starannie przygotowanej mieszanki...?

A nie myślałaś żeby go odmłodzić? ja to robię czasami po kwitnieniu. Rododendrony na gałęziach mają pączki śpiące i z nich wypuszczają młode odrosty, rh można spokojnie ciąć tylko trzeba zrobić to umiejętnie i z wyobraźnią

przydałaby się lekcja rose_marek na temat odmładzania starych krzewów
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

MirkoS, pokaż proszę cały krzew.
Na pierwszy rzut oka, wygląda to na niedobór potasu,
ale przy zbyt silnym zasilaniu siarczanem magnezu , może to być wynik blokowania się pierwiastków.
Jeśli pH jest bardzo niskie, to podobne objawy daje niedobór wapnia na młodych liściach.
Równie dobrze może to być poparzenie ze ścikejących po liściach, zbyt stęzonych,
oprysków chemicznych.
Grzyb - wtórny, na martwej tkance.
Czym zakwaszałaś i w jaki sposób?
Madzia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2009, o 22:44

Post »

Obrazek

Mój rododendron od 3 tygodni przybrał dziwny odcień zieleni (żółtozielony). Wczesną wiosną podsypałam go nawozem do rododendronów (substral 100 dni ). Nie wiem co robić? Nawozić go jeszcze?
Może mieliście podobny problem? Jak dalej go pielęgnować ?
Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

Madzia1 przeczytaj wyżej - do Kukulka, Wasze rh mają te same objawy
Madzia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2009, o 22:44

Post »

Wybarwienie liści bardzo zbliżone, ale na szczęście nie zaobserwowałam żadnych brązowych plamek na moim rh. Jutro zbadam pH gleby.
Jestem początkująca "ogrodniczką" i każde porady i sugestie są dla mnie bardzo cenne
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiedzcie proszę - co zepsułam? :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Stawiam na braki magnezu i złe pH.

jakie jest pH i czym nawoziłaś od wiosny?
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wstyd się przyznać, ale wcześniej tylko lałam biohumus - mam jakiś paniczny lęk przez przenawożeniem :oops:
Jedynie jakiś miesiąc temu widziałam, jak ojciec sypnął takim nawozem w granulkach - bodajże właśnie dla roślin kwaśnolubnych. Może za dużo go sypnął?

Dziękuję za wskazówki, Hanko. Niestety nie błyszczę wiedzą na temat roślinek ogrodowych :oops:
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

hanka55 pisze:MirkoS, pokaż proszę cały krzew.
Na pierwszy rzut oka, wygląda to na niedobór potasu,
ale przy zbyt silnym zasilaniu siarczanem magnezu , może to być wynik blokowania się pierwiastków.
Jeśli pH jest bardzo niskie, to podobne objawy daje niedobór wapnia na młodych liściach.
Równie dobrze może to być poparzenie ze ścikejących po liściach, zbyt stęzonych,
oprysków chemicznych.
Grzyb - wtórny, na martwej tkance.
Czym zakwaszałaś i w jaki sposób?
Haniu, na pewno nie jest to po opryskach /mój M dba aby proporcje były zachowane/.Zakwaszanie siarczanem amonu, i chyba raz czymś do borówek /ale na 100 % nie powiem /. Pąki kwiatowe były też brązowe jak liście .
Pora na zdjęcie całości.
Pierwsze dwa dotyczą w/w problemu
Obrazek Obrazek
a to jeszcze jeden ,którego jedna gałązka w ciągu kilku dni zaczęła dziwnie obwisać, następnie uschnie bo już kiedyś jeden tak mi padł. Obrazek
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”