Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Daj im jeszcze szansę. Strelicja powinna wykiełkować do 3 miesięcy, jeżeli po upływie tego czasu nic się nie dzieje, to prawdopodobnie już nie wykiełkuje. Póki co postaraj się dla nich o dużo słońca i ciepła.
Ja niestety posiadam tylko 2 sztuki strelicji, więc jak jedna padnie, mam jeszcze drugą w zapasie :wink:.

Życzę sukcesów, arkandor
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Witam.
Powiedzcie, dobrzy ludzie, co dalej z tymi siewkami robić. Mam kilkanaście roślinek ok. 1 cm wysokości - mają małe łodyżki i po 2 listeczki. Nawozić je czymś? Jeśli tak, to czym i w jakich ilościach? Jaką wilgotność powinna mieć ziemia? Prawie sucha? Lekko wilgotna? Dość mokra czy bardzo mokra? I kiedy można je przesadzić do głębszych doniczek? Dla przypomnienia: To grujecznik albo lagerstremia, ale nie wiem na razie co dokładnie ;-)

Będę wdzięczna za wskazówki i odpowiedzi.

Karolina
arkandor
500p
500p

Post »

Spokojnie przepikuj pojedynczo do większych pojemników (tylko nie za dużych ) :wink:
Nie ma sensu na razie nawozić, zawsze zdążysz to zrobić jak już się ukorzenią w nowych pojemniczkach.
Lagerstremia preferuje podłoże średnio wilgotne (nie przelewaj jej) i na dodatek kwaśne - proponuję coś na bazie torfu piasku i ziemi liściowej. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu.
Grujecznik lubi podłoże o odczynie neutralnym do kwaśnego, podlewanie jak w przypadku lagerstremii, stanowisko słoneczne do częściowo ocienionego.

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Witam,
mam nasionka Palmy Waszyngtonia. Czy powinnam je najpierw jakoś specjalnie potraktować, czy od razu wysiać do ziemi? Jeśli tak, to czy to ma być ziemia do palm? Jak podlewać i gdzie trzymać?

Będę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najpierw na 24h do letniej wody a potem poczytaj tutaj i tutaj :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Dziękuję! Czarodzieju, jesteś jak zawsze niezawodny :D
Zaraz rozpocznę "maczanie" w wodzie, ale uprzedzam, pewnikiem pojawi się jeszcze seria pytań zanim nasionka na dobre zadomowią się we właściwym "mikroklimacie" :wink:
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Oki jak coś to śmiało pytaj. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Dziś będę siać moje wymoczone nasionka :D Rozumiem, że podlewam tylko raz na początek, a resztę załatwi foliówka? I czy mogę postawić je od razu na parapecie, dajmy na to pn-wsch.?
Pozdrawiam,
Iza
arkandor
500p
500p

Post »

Witam,
Z palmami nie miałem wiele do czynienia, ale może ta foliówka nie będzie potrzebna? Podobno waszyngtonia łatwo kiełkuje. Sugerowałbym jak najcieplejsze miejsce, wilgotne podłoże i po kilku tygodniach powinny kiełkować. Nie wiem czy pn-wsch parapet + foliówka to najlepsze rozwiązanie.

pozdrawiam, arkandor
x-C-j
---

Post »

Foliówka i na południowo-zachodnie okno. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

No dobra, przyszłe palmy stoją już na parapecie pd-zach!
Tak sobie myślę, że bez foliówek pewnie by i wykiełkowały, ale liczę po cichu na to, że w takim przyjemnym mikroklimaciku zajmie im to trochę mniej czasu :D
Pozdrawiam,
Iza
arkandor
500p
500p

Post »

Witam,
Zamieszczam poniżej aktualne zdjęcia niektórych z moich roślin wyhodowanych z nasion:

Protea cynaroides (pobyt od połowy maja na dworze jak na razie dobrze im robi):
Obrazek

Sequoiadendron giganteum (od kwietnia na dworze):
Obrazek

Strelitzia reginae (pobyt na dworze im nie służył - wylądowały z powrotem na parapecie)
Obrazek

Adansonia digitata (z tym wystawiania na dwór nie ryzykuję):
Obrazek

Niestety adenium obesum i jedna ormosia hosiei padły :cry:

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nasiona kawy i bananowiec

Post »

Otrzymałam od znajomej, która przyjechała z zagranicy nasiona kawy. Niestety nie bardzo wiem, jak mam z nimi postąpić. To takie czerwone kulki niczym czereśnie. Czy, ktoś mógłby mi coś poradzić?
A druga sprawa, to dostałam od mojej kochanej cioci tym razem szczepkę banana, ale nie wiem czy da się ją ukorzenić. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”