Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Popieram w pełni Jokaera jeśli chodzi o odległość między tamaryszkami a różami. Tamaryszek BARDZO się pokłada, zwłaszcza po deszczu i po takim wyłożeniu nie zawsze już ma ochotę się podnieść i nawet jeśli będzie cięty po kwitnieniu to i tak w ciągu miesiąca dwóch, może zagłuszyć róże, zagłuszyć jeśli chodzi o koronę. Zwróć uwagę, Mała Ogrodniczko, że szpaler Grzesia podpiera się na płocie! Gdyby po jednej stronie płotu był tamaryszek a po drugiej róża to może jeszcze by to jakoś funkcjonowało ale inaczej róże mogą po prostu zniknąć pod tamaryszkiem.

Jednak jest jeszcze jeden problem z samą różą pomarszczoną. Jest ona niezwykle ekspansywna, wyrasta gdzie popadnie, czasami dużo dalej niż sam krzew i o ile przycinanie jej kosiarką z jednej strony wchodzi w grę to już w przy tak małej odległości między tamaryszkiem a różą i tak długim żywopłocie zwalczanie odrostów róży może stanowić nie lada problem zwłaszcza, że jej kolce są wyjątkowo paskudne nawet jak na róże.
Mała Ogrodniczka

Post »

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Nie rezygnuję z pomysłu, więc jeśli sadzonki się przyjmą, to za kilka lat dowiem się, czy była to dobra koncepcja :D
Posadzę jednak tamaryszki od wewnętrznej strony, a róże od zewnętrznej, tak, żeby w razie czego tamaryszki "polegiwały" na ogrodzeniu :P
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p
Od: 12 wrz 2008, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Witam

Post »

Ja też zastanawiam sie nad żywopłotem - mam dwa duże psy -działka na uboczu, więc za dużo ludzi nie ma. Tam gdzie będą przechodzić ludzie - przy drodze będzie wysoki, porządny płot , ale zanim postawie na całości takie porządne ogrodzenie to mina lata. Poza tym żywopłot uniemożliwi przekopywanie sie psów pod ogrodzeniem. Dlatego myslałam o ałyczy i mam pytanie do tych co maja ałyczę : Czy dobrze i gęsto rozrośnięta ałycza zatrzyma psiska? Ałycza ma kolce? Psy sa bardzo kudłate więc próba sforsowania zakończyłaby sie dość nieprzyjemnie dla nich i nie podejmowałyby wiecej takich prób. Poza tym jak wyglada system korzeniowy? Czy moga sie przekopać/ podkopać?
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kethry
100p
100p
Od: 12 wrz 2008, o 16:27

Post »

dzięki Nalewko poczytałam sobie to mogę ruszać do boju :D
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No i jak rosną twoje tuje pod sosnami? Żyją? Nie uschły?
Pokaż zdjęcia, proszę :idea:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

też jestem baaardzo ciekawa tego połączenia,
bo teoretycznie nigdy bym nie zestawiła sosen z żywotnikami :?
Awatar użytkownika
qwerty
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2008, o 15:28

Post »

Mają się w miarę dobrze :) Najnowsze zdjęcie, jakim w tej chwili dysponuję to zdjęcie z końca marca niestety, dlatego kolor tuj nie zdjęciu jest niezbyt intensywnie zielony. W weekend postaram się ustrzelić świeższe zdjęcia.
Obrazek
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Witajcie kochani - chcę obsadzić dookoła altankę i mam wątpliwości czy pęcherznicą bordową czy może którymś z iglastych,dodam że docelowo interesuje mnie wzrost do 1.5metra.Jak uważacie co najlepiej się nadaje? :wink:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Pęcherznica jak najbardziej się nadaje, również ta bordowa. Osobiście uważam, że jest 100 razy piękniejsza, niż tuja :roll: oczywiście niestrzyżona wyrośnie trochę wyższa (tak z 2,5). ale bez obaw można ją przycinać. Ja moje tnę na wysokości 1 metra:
Obrazek
niestety wystawa północna, i słońce dociera tu przez 2 godziny dziennie (za domem i dębem rosną). Na pełnym słońcu efekt kolorystyczny jest o wiele piękniejszy. :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Jakubie a jakie odstępy zrobić między nimi?
No i jak szeroko rośnie bo nie wiem jaką odległość od altanki zrobić żeby nie wchodziły mi do środka :wink:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ja sadzę co około 0,8metra. Można oczywiście gęściej, ale wystarczy na pierwszą wiosnę po posadzeniu mocno przyciąć, tak by zagęściły się od spodu. Niestrzyżone rosną 2,5 na wysokość i tyle samo średnica. Strzyżone będą oczywiście mniejsze. moje rosną zaraz przy ścieżce. Tnę 2 razy w roku i to wystarcza.

A może złocisty ligustr? Rośnie troche wolniej, ale jest też mniejszy:
Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

No mógłby być i ligustr bo nie chcę żeby mi rozrastało się bardzo na boki - przynajmniej do altanki nie wchodziło tylko wolałabym coś bordo bo mam już posadzone tawuły japońskie , a ten ligustr jak szeroko rośnie? No i jeszcze zapytam z iglastych co byś proponował? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”