Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I wcale się Wojtku nie mylisz, też nie widzę sensu przesadzać je , chyba że w celu pozyskania nasionek i musiałabyś je posadzić dość głeboko.
Bratek po przekwitnięciu zakończył swoją wegetację i nadaje się już tylko na kompostownik.
Ale zdażyło mi się przepieknie kwitnące bratki jesienią pozostawić w ziemi na zimę, wiosną pouszczykiwałam pozostałości z ubiegłego roku przekwitnięte kwiatki i uszkodzone listki, rozrosły się niesamowicie, warunkiem jednak musi być głebokie sadzenie sadzonki , wtedy nie wyciągają się a ślicznie rozkrzewiają.
Bratek po przekwitnięciu zakończył swoją wegetację i nadaje się już tylko na kompostownik.
Ale zdażyło mi się przepieknie kwitnące bratki jesienią pozostawić w ziemi na zimę, wiosną pouszczykiwałam pozostałości z ubiegłego roku przekwitnięte kwiatki i uszkodzone listki, rozrosły się niesamowicie, warunkiem jednak musi być głebokie sadzenie sadzonki , wtedy nie wyciągają się a ślicznie rozkrzewiają.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
aageJeśli masz tak piekne bratki jak moje to wcale Ci się nie dziwię ,ze nie chcesz ich wyrzucać.Moje bratki maja mnóstwo kwiatów ,pąków i cudne liście.W tamtym roku kwitły do początku sierpnia.Niestety potem już nie mialam co wsadzić ciekawego do donic,bo po prostu sezon na kwiaty minoł.Posadziłam turki i rosly sobie do pierwszych przymrozków.Kolezanki pisały ,ze nie warto ich przesadzać na rabatki...to prawda bo one już sie nie zaaklimatyzują w nowym podlożu(probowałam).Najlepszym sposobem bedzie dokupienie innych korytek lub zakup kwiatków jakie chcesz wsadzić po bratkach(jeśli chcesz je nadal trzymać) bo potem nie bedzie wyboru w kwiatach doniczkowych ,a to co bedzie to bedzie już przebrane....
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Co tu dodać. Jest pięknie. Widzę że w tym roku kolorem wiodącym jest czerwień.
Czyli rok czerwieni.
Halinko utworzyłem jakiś czas temu temat "galeria kwiaty balkonowe". Gdybyś była uprzejma wrzucić tam swoje kompozycje tegoroczne jak i z lat ubiegłych to było miło.
Jest to temat ze zbiorem zdjęć dla potomności jak i inspiracja dla wielu ciekawskich bez zbędnej paplaniny.
Czyli rok czerwieni.
Halinko utworzyłem jakiś czas temu temat "galeria kwiaty balkonowe". Gdybyś była uprzejma wrzucić tam swoje kompozycje tegoroczne jak i z lat ubiegłych to było miło.
Jest to temat ze zbiorem zdjęć dla potomności jak i inspiracja dla wielu ciekawskich bez zbędnej paplaniny.
Pozdrawiam Wojtek