Bambusy w gruncie
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu to proszę podaj mi nazwy odmian miskantów, które rosną w kępach. Ja do tej pory miałam pecha i trafiałam na takie agresywne. Lubię trawy i chętnie posadzę jeszcze kilka ale takich, z którymi nie będę miała tego typu problemów.
Podobnie z bambusem. Jeżeli możesz to podaj te odmiany dla forumowiczów, którzy chcieliby posadzić bambusy.
Pozdrawiam Lila.
Podobnie z bambusem. Jeżeli możesz to podaj te odmiany dla forumowiczów, którzy chcieliby posadzić bambusy.
Pozdrawiam Lila.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Oj ja też chętnie skorzystam z tej informacji.
Walczyłam dwa lata zanim całkowicie usunęłam miskanta z działki
Fakt nie wiem co to była za odmiana bo dostałam od koleżanki.
Mogłam zobaczyć jak u niej rośnie
ale po co ja chciałam mieć i już.
Teraz wpakowałam się w trawę pampasową
Na razie rośnie w donicy ale już się buntuje po
pół roku. Co będzie dalej strach pomyśleć
Walczyłam dwa lata zanim całkowicie usunęłam miskanta z działki

Fakt nie wiem co to była za odmiana bo dostałam od koleżanki.
Mogłam zobaczyć jak u niej rośnie
ale po co ja chciałam mieć i już.
Teraz wpakowałam się w trawę pampasową

Na razie rośnie w donicy ale już się buntuje po
pół roku. Co będzie dalej strach pomyśleć

-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miskanty 'Rotsilber' chociażby. I 'Gracillimus' - te znam z własnych doświadczeń i głową ręczę:)lila31 pisze:Basiu to proszę podaj mi nazwy odmian miskantów, które rosną w kępach. Ja do tej pory miałam pecha i trafiałam na takie agresywne. Lubię trawy i chętnie posadzę jeszcze kilka ale takich, z którymi nie będę miała tego typu problemów.
Pozdrawiam Lila.
Z bambusów miałam Fargesię, łaziła, ale w stopniu umiarkowanym.
B.
- babciaania
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2007, o 17:28
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bambus
Chcę zacząć hodować bambusa - w niewielkiej ilości na potrzeby własne (chcę mieć tyczki bambusowe). Trochę się boje, że mi się rozrośnie. Czy ma ktoś jakieś uwagi jak bezpiecznie hodować bambusa?
Czy jak zasadzę na trawniku, który regularnie koszę (i sadzonki będą regularnie obkaszane) to wszystko będzie w porządku?
Czy jak zasadzę na trawniku, który regularnie koszę (i sadzonki będą regularnie obkaszane) to wszystko będzie w porządku?
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Aurynko podpowiedz proszę co to może być za bambus kupiony w super samie za 3 złote.
Moja M.kupiła i teraz ode mnie oczekuje wyczerpującej informacji. Bo tam nikt nic nie wiedział.
Jak jej pokazałem ile jest gatunków bambusa to prawie się obraziła.
Jak jej powiedziałem, że może kupiła dracenę albo lucky bambo to...dalej nie piszę...
Moja M.kupiła i teraz ode mnie oczekuje wyczerpującej informacji. Bo tam nikt nic nie wiedział.
Jak jej pokazałem ile jest gatunków bambusa to prawie się obraziła.
Jak jej powiedziałem, że może kupiła dracenę albo lucky bambo to...dalej nie piszę...
Jakub . . . . .
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Pomyśli np. o jakims Fargesia sp. - wybór masz duży. Niestety bambusów w encyklopedii jeszcze nie wyprowadzałem. Za kilka dni się będę za nie zabierał, jeśli chcesz mojego doradztwa to coś zaproponuję. Mogę oczywiście Ci coś przywieźć wiosną z Zachodu.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
oh! ja tez mam bambusa...ale to pojedyńczy egzemplarz i nowy nabytek, liczę się z niepowodzeniem...niby na etykietce było napisane że zniesie - 25, ale przyznam że zwątpiłam i jak temp zaczęła gwałtownie spadać (parę stopni na godzinę) okryłam go bezrękawnikiem - nic innego nie przyszło mi do głowy
wczoraj odkryty jest ładnie zielony, ale czy to o czymś świadczy..nie mam pojecia
Ania
Trzymam kciuki za Pana kolekcję!!! wiosna już wisi w powietrzu

Ania
Trzymam kciuki za Pana kolekcję!!! wiosna już wisi w powietrzu

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jarku (Wesoly) to ja bym ci poradziła takiego bambusa jak Fargesia murieliae. Mam go u siebie i jest świetny. Rośnie do 2,5 metra i nie ma pędów rozchodowych tylko jest krzaczasty. A do tego jest to jeden z najbardziej dekoracyjnych bambusów ze wzgledu na "wylewajace" sie gałezie dzięki czemu wygląda jak zielona fontanna. U mnie w tym roku był przyłożony śniegiem do ziemi nawet kilka razy ale po otrzęsieciu śniegu podnósł sie szybko i nie ucierpiał. Nie wiem jaka jest jego mrozood ość ale w Polsce trzeba by go może posadzic w dość nasłonecznionym ukrytym przed wiatrem miejscu na przykład wdluż jakiegoś południowego murka.
A to na pokazanie moje zdjęcie gdzie go trochę widać. On nie rośnie szybko a jest jeszcze dość młody na fotce
Przepraszam że zjęcie niestety nie jest najlepszej jakości i na dokładke żle weszło na fotosik

A to mój bambus pod śniegiem
[/b]
A to na pokazanie moje zdjęcie gdzie go trochę widać. On nie rośnie szybko a jest jeszcze dość młody na fotce
Przepraszam że zjęcie niestety nie jest najlepszej jakości i na dokładke żle weszło na fotosik

A to mój bambus pod śniegiem

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Bambus uprawa,wymagania,pielęgnacja
No mam te bambusy, ale za chiny nie wiem co to za gatunek, a w końcu zima za pasem i chcę się przygotować.
pomocy, kto to jest:

pomocy, kto to jest: