Zorza w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
zorza
50p
50p
Od: 30 wrz 2008, o 12:31

Post »

Gosiu , ja wolałabym zjeść ze smakiem , a pózniej zostać uświadomiona:) .
Chciałam kandyzować płatki róży , ale nie mam dzikiej takiej jasnej pojedyńczej tylko ciemnorózową podwójną . Udekorować można a zjeść?? MOże nie zaszkodzi?
pozdrawiam serdecznie:) Małgośka
Zorza w ogrodzie
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Hm, czy jest jakiś specjalna metoda kandyzacji płatków róż? Bardzo mnie to zainteresowało - akurat kwitnie moja "dzika" róża, więc chętnie zrobiłabym sobie kandyzowane płatki - mogłabym nimi swoje ciasta dekorować. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
zorza
50p
50p

Post »

Witaj hrsta! Trudno tę metodę wg mnie kandyzacja nazwać , bo to raczej obcukrzenie . Płatki róż smaruje sie rozmąconym białkiem z odrobiną wody (tak lekko spienione ), delikatnie smaruje pędzelkiem i macza w drobnym cukrze.

A teraz :) fuksje ze skrzynek
maczki i irysy Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

MIłego popołudnia .
Zorza w ogrodzie
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p

Post »

Witaj Małgosiu,

Spróbuję Twojego przepisu na cukrowe płatki! ;-) Piękne kwiatki, fuksje i moje ukochane maki szczególnie. Już powiedziałam kuzynowi, żeby mi "ukradł" jednego z ogrodu swojej matki. ;-)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, maki mają korzenie palowe, trzeba to brać pod uwagę przy przesadzaniu.
Trochę odchorują, ale jak już złapią korzeniami więź z nowym miejscem, to bujają naprawdę wielkie.
Lepiej przesadzać mniejsze egzemplarze, dobrze poszukać, mogą być siewki w pobliżu rośliny-matki. :)
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rumianki.....dzięki tobie przypomniałam sobie jak nazywałam te kwiatki w dzieciństwie :!: :D .....nie mogłam tej nazwy wydobyć z pamięci :roll:
Mało się teraz mówi o tych roślinkach ,nie wiem czy to jest chwast , czy teraz mają inną nazwę....u mojej babci rosły na takim dzikim trawniku za domem ...mówiłyśmy na to "pole", mimo iż to było centrum miasta :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
zorza
50p
50p

Post »

Hrsta -niech się przyjmie pięknie , jak napisała Elsi te korzenie dość spore dlatego nie proponowałam od siebie .Nie wiem czy mam małe egzeplarze.

Cynthuś rumianków wiele , ale żadnego bym nie nazwała chwastem:) , juz prędzej ziółkiem. Te z pól są duzo delikatniejsze w formie od tych ogrodowych .
Przeglądałam wątek polska łąka kwietna , gdybym miała kawałek wolnego pola zrobiłabym podobna z własnych nasionek. Z roslin łąkowych i ogrodowych i te rumianki miały by swoje miejsce . Super sie same sieją .Orliki, łubiny, maki i obowiązkowo chabry. Na zielonke konieczyna i lucerna myśle, że nie było by problemu z powtórnym kwitnieniem :).

Mam kilka kilka ksiązek o ziołach , i w ogrodzie mało któro zielsko nie da sie wykożystać . Przykład herbatki z perzu:).
Nowych zdjęć brak z powodu deszczu .
Zorza w ogrodzie
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

przepiekne ogród, barwny i radosny, śliczna kalina....milo się u ciebie spędza czas:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
zorza
50p
50p

Post »

Brdzo dziękuję za miłe słowa Urszulko , w ogrodzie jest parę ładnych roślinek ale do piekności mu daleko oj daleko. Część jest zaniedbana i pomalutku bedzie nabierała dopiero formy. Z powodu nieuzytecznośći i chorob wycielismy 3 duze drzewa i strasznie nam łyso :).Na jesieni kupiłam nowe iglaczki , ale to jeszcze maleństwa.Chetnie uciekłabym do takiego Twojego lasku , bo mi do sąsiadów za blisko. Lubię przebywać z ludźmi ale niekoniecznie sąsiedzi muszą mi w okna zaglądać:). Tył ogrodzenia dzielimy z 4! ,POdziwiałam Twoje piekne rh ,wymyśliłam sobie ze posadzę je w wolnym miejscu . PO studiowaniu wątków nie jestem jednak przekonana czy to nalepsze dla nich miejsce, czy nie za duzo operuje słoneczko i za sucho . Stwierdziłam ,ze muszę opisac dokładnie ogród ze względu na nasłonecznienie.
Zorza w ogrodzie
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p

Post »

Dzięki! Już mam jeden maczek od magdali, mam nadzieję, że się przyjmie i w przyszłym roku zaszczyci mnie pąkami. Ale jako, że ciągle mi mało to na cebulach peel kupiłam kolejne 5. ;-D Kto wie, może za rok będzie się czym pochwalić. ;-)
Z sąsiadami masz rację, mimo, że jakoś szczególnie nie przeszkadza mi "najbliższa" sąsiadka to jednak nie mam ochoty być jak na tacy, gdy siedzę na tarasie. ;-)
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszędzie byłam ? Coś właśnie do Ciebie ostatnio nie wpadam :wink: a że szybciutka jestem więc ;:65 nadrabiam.
Awatar użytkownika
GosiaOsw
200p
200p
Od: 8 gru 2007, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te zdjęcia fuksji kuszą żeby się wybrać na zakupy :lol:
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
zorza
50p
50p

Post »

Ale zapuściłam wirtualny ogródek , dawno nie zaglądałam szybko mi zleciał czas. Jak dziecię pozwoli wrzucę jeszcze dzis jakieś fotki . W ogródku rzeczy tylko bierzące i pilne się dzieją bo deszcze nie dają za wygraną . Z dniem dzisiejszym rozpoczełam sezon słoikowy :). Nasyceni swieżymi owocami , pierwszy pojawił się dzemik truskawkowy:). Z wczesniejszych zapasów zimowych posuszone zioła .
Do zobaczenia o pózniejszej porze :).
Zorza w ogrodzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”