Orzech włoski - uprawa Cz.1
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Akilis , to są męskie kwiaty , małe orzeszki są żeńskimi kwiatami .
Nie powinno już być większych przymrozków , dlatego pewnie orzechy będą . Młode drzewa zarówno szczepione jak i siewki na początku nie mają męskich kwiatów więc korzystają z pyłku starszych drzew . Zresztą u większości drzew i tak kwitnienie kwiatów męskich i żeńskich nie pokrywa się w czasie .
Pozdrawiam , stara orzesznica kozula .
Nie powinno już być większych przymrozków , dlatego pewnie orzechy będą . Młode drzewa zarówno szczepione jak i siewki na początku nie mają męskich kwiatów więc korzystają z pyłku starszych drzew . Zresztą u większości drzew i tak kwitnienie kwiatów męskich i żeńskich nie pokrywa się w czasie .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- kozula
- Kontakt:
Ciekawe na ile tak późne rozpoczęcie wegetacji jest skutkiem niedawnego sadzenia , a na ile genów . Jeśli w następnych latach będzie rozpoczynał wegetację ok. połowy maja , pod tym względem może być rewelacyjny . Pozostają jeszcze kwestie jakości i wielkości owoców , plonowania , zimotrwałości itp . Każda siewka to potencjalna nowa odmiana , jednak na miano odmiany zasługuje statystycznie podobno 1 siewka na 10 tys. szt . ( tzn. żeby ją można było rozmnażać przez szczepienie ) .
Udanego orzeszka , kozula .
Udanego orzeszka , kozula .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Fajnie to wygladakozula pisze:Oto mój orzech ,,samobójca "szczepiony na wiosnę . Chyba pobił rekord świata w owocowaniu . Ciekawa jestem jak długo wytrzyma z tym balastem .
....
A ja mam pytanko jak najlepiej szczepic orzechy wloskie. W mądrej książce piszą że wierzchołkowo, ale w sklepach widzialem przez stosowanie.
Mam podkladke (obecnie ma 30cm), mam fajnego dawce (orzeszki na 5cm) i chce dobrac najlepszą metode.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- kozula
- Kontakt:
Amatorsko chyba najłatwiej wykonać okulizację (koniec czerwca , pocz . lipca ) w tunelu lub szklarni . Sposób zespolenia zraza i podkładki nie ma większego znaczenia , ważniejsze są warunki jakie musi się zapewnić po szczepieniu . Temp. 26 -28 stopni przez 3 tygodnie , wilgotność min. 85 % . Po drodze dochodzą choroby , więc z efektami bywa różnie . Niżej mój orzech w drugim roku po szczepieniu , zespolenie przez stosowanie w szyjce korzeniowej .
Witam
Trzy lata temu wsadziłem orzecha, który wyrósł o rodziców gdzieś w rogu działki z orzecha. Co roku ładne przyrosty, w lutym obciąłem wszystkie boczne gałęzie bo chcę by korona była wyżej. Jakie było moje zdziwienie, gdy kilka dni temu zauważyłem na samym czubku dwa orzechy, przypominam że orzech nie szczepiony. u rodziców za mojej młodości kilkanaście lat czekaliśmy na pierwsze owoce. Cieszę się, że spróbuję swoich orzechów
Trzy lata temu wsadziłem orzecha, który wyrósł o rodziców gdzieś w rogu działki z orzecha. Co roku ładne przyrosty, w lutym obciąłem wszystkie boczne gałęzie bo chcę by korona była wyżej. Jakie było moje zdziwienie, gdy kilka dni temu zauważyłem na samym czubku dwa orzechy, przypominam że orzech nie szczepiony. u rodziców za mojej młodości kilkanaście lat czekaliśmy na pierwsze owoce. Cieszę się, że spróbuję swoich orzechów
pozdrawiam
TINEK
TINEK
- kozula
- Kontakt:
Jedna dobra cecha już jest . Też takiego kiedyś miałam , niestety poszedł pod topór przy rozbudowie . Bardzo mało siewek tak wcześnie zaczyna owocować .
Teraz pozostaje kibicować drzewku żeby utrzymało orzechy do dojrzałości . Ostateczna jakość owoców ustali się po kilku latach .
Ciekawe jakie będzie miał orzechy , mój sprinter był typu ,, jacek''z cienką skorupką .
Teraz pozostaje kibicować drzewku żeby utrzymało orzechy do dojrzałości . Ostateczna jakość owoców ustali się po kilku latach .
Ciekawe jakie będzie miał orzechy , mój sprinter był typu ,, jacek''z cienką skorupką .