Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje siewki też bardzo długo wyglądały jakby im śmierć w oczy zaglądała, aż pewnego dnia ruszyły "z kopyta" i codziennie były większe :) Cierpliwości i nie "przedobrzaj" im z wodą, nawozami itd. Może je po prostu przeziębiłaś jakimś zimnym przeciągiem? One wtedy fioletowieją od spodu i na jakiś czas przestają rosnąć.
agata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2005, o 11:32

Białe plamy na listkach

Post »

Witam!
Mam problem z moimi pomidorkami (żółte i pokusa). Ładnie rosły i wyglądały dopóki trzymałam je na parapecie w pokoju. Kilka dni temu (już po zimnych ogrodnikach) przeniosłam je na balkon i już po jednym dniu na listkach pojawiły się białe plamy, listki z plamami stały się jakby przezroczyste, podwinięte... Czy może zaszkodził im nadmiar słonka i przypalił je? pierwsze dni były bardzo słoneczne...
Nie wiem co robić - oberwać białe listki czy zostawić w spokoju? Jest szansa, iż jeszcze coś z tych moich pomidorków będzie? Mają obecnie po około 15 cm.
Pozdrawiam.
Agata
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdopodobnie przypaliło je słońce. Też tak miałam na niektórych siewkach pokusy. Mimo, że stały na słonecznym parapecie, to po wyniesieniu na balkon, po tej samej stronie domu, na niektórych listkach pojawiły się takie jasne plamki, gdzie listek był niemal przeźroczysty ("bez mięska"). Nic z tym nie robiłam. Następne wychodzące liście były już intensywnie zielone a roślinki po dosłownie 3 dniach na słońcu zaczęły szybko rosnąć. Tak samo przysmażyło mi bazylię i selera naciowego.
Możesz im zrobić osłonę przed słońcem na przykład z cienkiej agrowłókniny czy starych firanek.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój pierwszy koralik balkonowy :) Już się nie mogę doczekać aż reszta owoców się zawiąże :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Katrina extraaaaaaaaaaa
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to i ja się pochwalę :D Choć na owoce to jeszcze troszkę poczekam...

Pomidorki Pokusa, które jeszcze tydzień temu były dużo mniejsze niż ta bazylia co między nimi rośnie...
Obrazek

i szykujące się kwiatuszki Pokusy, z których spodziewam się pyszniutkich, czerwonych kuleczek

Obrazek

A to są pomidorki Maskotka... wysiane dokładnie tego samego dnia co Pokusa, traktowane zawsze tak samo jak Pokusa... a dużo mniejsze :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Na moich 10 cm Vilmach są już małe owocki (takie jak główka od szpilki) :) Trochę ostatnio podrosły te krzaczki - z 7 do 10 cm 8)
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Tula fajne te twoje krzaczki :) Na pewno będą miały pyszne owoce :)
Awatar użytkownika
karolina353
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2009, o 19:25

Post »

tydzień po wsadzeniu do ziemi nadal są małe - 3-5cm. i liscie maja takie jakby ciemnozilono-fioletowe. nie wiem o co chodzi... :(
Awatar użytkownika
arti
50p
50p
Od: 22 lut 2008, o 15:25

Post »

Tez tak miałem z 2 sztukami nie wiem co jest tego przyczyna ale po wysadzeniu do ziemi odżyły i zaczęły rosnąc tak ze za nie długo dogonią te które rosły normalnie :)
Awatar użytkownika
maciachowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2009, o 20:46

Post »

moja miniaturowe co z nasion wysiewałam też takie mikroskopijne, że aż strach
Ale część z nich wsadziłam do gruntu - bez doniczek . I te dostały nagłego szwungu ... Są już dwukrotnie wyższe od ich siostrzanych krzaczków w doniczkach. :D WIdać te doniczki jakoś wytrzymują ale może nie kochają? :D
Pozdrawiam
Maciachowa
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie miały co jeść i tyle . W ziemi uzbierają wystarczająco . Plonu z nich w kg. z krzaka mniej niż z dużych , więc wiele do szczęścia nie potrzebują .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Moje pomidorki koktajlowe już zawiązują pierwsze owoce, ostatnie zimne dni trochę
je przyhamowały.

Obrazek

Pozdrawiam, Krzysztof.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”