Hybrydy dendrobium phalaenopsis - porady
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stoi na zachodniom oknie, przesłonecznienie więc nie wchodzi w grę. Plamy co tylko zauważyłem; i nie czekałem na obserwację, ale widać na pierwszym i ostatnim zdjęciu taki sam stary liść(od góry i od spodu) że raczej nie są większe, tylko czernieją. Na środkowym jakby młode objawy, bo i pęd młody.
Czy stojący obok phalaenopsis i cambria są zagrożone?
Czy stojący obok phalaenopsis i cambria są zagrożone?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozostałe wymienione storcydła stoją tam już lata, a ten objaw jest świeży. Co więcej w pewnej odległości od domu stoją półcieniujące drzewa; w końcu też pędy są zdrowe- na razie bez objawów. Chyba, że (jeszcze nie doczytałem) dendrobium jest bardziej cieniolubne.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Problem z Dendrobium typu phalaenopsis
Od 4 dni coś zaczęło się dziać z bulwa wyłożyłem go z ziemi i znalazłem pleśń:( czyli powodem była woda (teraz to wiem) ale chciałbym pokazać wam ta młoda pseudo bulwę bo nie jestem pewny czy oby na pewno tylko woda miała taki czynnik... rozkładający ;( pseudobulwa jedynie przy dole była podgnita reszta była sucha wraz z liśćmi na którym są czarne plamy. Storczyka już doprowadziłem do stanu użyteczności podciąłem korzonki które były podgnite tamta bulwe, wypłukałem pod bieżąca wodą, włożyłem w nowe podłoże, ale ta bulwa mnie poważnie martwi Proszę was o wasze zdanie... na początku zrobiła się zółta potem zaczęła ciemnieć następnie liście i tak zostało.. Poniżej zostawiam zdjęcia niestety nie sa zbyt dobrej jakości za co przepraszam.
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Problem z Dendrobium typu phalaenopsis
Bardzo niejasno piszesz. Jaka pseudobulwa? i pod koniec zdania nie łapie jego sensucapo36 pisze:pseudobulwa jedynie przy dole była podgnita reszta była sucha wraz z liśćmi na którym są czarne plamy.
Jaka bulwa?capo36 pisze:ta bulwa mnie poważnie martwi Proszę was o wasze zdanie... na początku zrobiła się zółta potem zaczęła ciemnieć następnie liście i tak zostało
Staraj się używać znaków interpunkcyjnych bo bardzo ciężko się czyta to co piszesz.
Postaraj się napisać dokładnie o co chodzi bez skrótów myślowych. Coś się zaradzi.
Prezentujesz dwa zdjęcia.
To po lewej to zgnity mały przyrost z którego nic nie będzie oraz to po prawej które prezentuje kilka starych pseudobulw.
Jak dla mnie to jasne i nie widzę nic co jest nie zrozumiałe w mojej wypowiedzi "jaka pseudo bulwa", o ile znasz się na storczykach to jasne że jest to ps-bulwa dendrobium, młody pęd który u dołu był zgnity, przy samych korzeniach reszta uschła i nabrała koloru ciemnej zieleni z czarnymi plamami. Wyraźniej się chyba wyrazić nie można Pierwsze zdjęcie to ten młody pęd który wyciąłem a drugie to reszta rośliny, można się domyślić, a włożyłem te oba zdjęcia by pokazać że z rośliną mateczna nic się nie dzieje. Ma ona podgnite i w dość słabym stanie korzenie ale to nie jest problem, potrzebuje czasu by się zregenerować. Interesuje mnie jedynie ta uschnięta młoda pseudo-bulwa bo może jej zmiana nie uległa do końca pod wpływem wody a pod wpływem jakiejś choroby. Przez 4-5 dni ze zdrowej rośliny zmieniła się do takiego stanu...
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj- sama mam takie dendrobium i wiem, że młode pseudobulwy łatwo zalać . Twoja młoda mogła zostać zalana przy podlewaniu i dlatego tak się stało. Rośline mam nadzieje włożyłeś w przepuszczalne podłoże i czekaj. Uważaj z podlewaniem. Jeśli coś jeszcze pytaj śmiało, są tutaj osoby, które chętnie Ci pomogą.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuje AnnaL, podłoże jest oczywiście przepuszczalne, może problemem była doniczka bo była trochę dużą teraz drastycznie ją zmieniłem będzie mu ciaśniej, z resztą widać ze korzeni już ma niewiele;/ Ale z czasem mam nadzieje że dojdzie do siebie i odżyje... No właśnie podlewanie to zmora bo nigdy nie wiem czy podłoże dostatecznie wyschło Ja mam go w samej korze z keramzytem tym najlżejszym, a wiem że dendrobia maja trochę torfu jeszcze w podłożu czy takie podłoże z samej kory będzie również odpowiednie?
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podłoże jest dobre, nic nie zmieniaj. Możesz dla lepszego przesychania podłoża zrobić dziurki w bocznej ściance doniczki. Ja tak robię w każdej doniczce. Natomiast jeśli zechcesz sprawdzić czy podłoże przeschło wystarczy trzymając doniczkę w rękach poruszać nią do środka, jeśli podłoże jest przeschnięte będziesz czuł, że się ugina do środka i będzie słychać lekkie chrupanie w środku.
Początek mojej przygody.
Witaj Capo !
Widzę, że już uzyskałeś pomoc od Ani
Ja tylko dopowiem parę słów, odnośnie tej brązowiejącej psb. Napisałeś w pierwszym poście, że wsadziłeś ją
do nowego podłoża. To żółknięcie jej podstawy, następnie brązowienie i czarne plamy na liściach mogą być efektem jakiejś choroby np. wirusowej, zakażenia grzybem itp. Wtedy ta pseudobulwa może być źródłem zakażenia dla rośliny matecznej.
Jeśli chcesz eksperymentować, co się z nią stanie, to przynajmniej bym ją odizolowała od zdrowej części rośliny.
Na zdjęciu (choć niewyraźnym) wygląda tak, że ja bym tę część wyrzuciła...
Widzę, że już uzyskałeś pomoc od Ani
Ja tylko dopowiem parę słów, odnośnie tej brązowiejącej psb. Napisałeś w pierwszym poście, że wsadziłeś ją
do nowego podłoża. To żółknięcie jej podstawy, następnie brązowienie i czarne plamy na liściach mogą być efektem jakiejś choroby np. wirusowej, zakażenia grzybem itp. Wtedy ta pseudobulwa może być źródłem zakażenia dla rośliny matecznej.
Jeśli chcesz eksperymentować, co się z nią stanie, to przynajmniej bym ją odizolowała od zdrowej części rośliny.
Na zdjęciu (choć niewyraźnym) wygląda tak, że ja bym tę część wyrzuciła...
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
spokojnie.
ja mam dendrobium w mieszance kory, włokna kokosowego, łupinek, keramzytu drobnego.
Białasek miał mocno uszkodzone korzenie, bo był wsadzony do takiego drewienka. Przy przesadzaniu i usuwaniu tego korzenie się uszkodziły jeszcze bardziej. Ale ruszył do przodu, ma dwa przyrosty, widać nowe korzonki.
Tobie też się uda !
ja mam dendrobium w mieszance kory, włokna kokosowego, łupinek, keramzytu drobnego.
Białasek miał mocno uszkodzone korzenie, bo był wsadzony do takiego drewienka. Przy przesadzaniu i usuwaniu tego korzenie się uszkodziły jeszcze bardziej. Ale ruszył do przodu, ma dwa przyrosty, widać nowe korzonki.
Tobie też się uda !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!