Będzie Ci bardzo trudno pogodzić się ze " sprawiedliwością "

Bardzo mi przykro.
Ostatnio obcinalem stara tuję, której 6 pni było kiedyś (myślę, że co najmniej 15 lat temu) ściągnięte drutem. Po latach drut przerdzewiał i pnie się rozjechały. Drut był wrośnięty w korę, jednak powierzchownie, dawało się go ręcznie wyciągnąć. Po okorowaniu widać było nieznaczne zgrubienia na drewnie. W tym przypadku nie wpływało to na rozwój tui, powyżej miejsca oplotu normalnie rosły.qwerty pisze:[...]i tak zastanawiam się czy drut oplątany wokół dołu łodygi może mieć jakieś negatywne skutki dla roślin? Po kilku sezonach prawdopodobnie drut pordzewieje i chyba nie będzie to stanowić problemu dla grubiejącego pnia?
[...]
To ja tu widzę dwie sprawy - on przeciwko Tobie za te deski z gwoździami a Ty przeciwko niemu za kradzież.bratciszek pisze:Mam wielki problem bo ten co kradł powiedział na pierwszej sprawie że uciekał przed psem i jego ratunkiem był właśnie mój płot .Tylko czemu miał przy sobie moje świeżo posadzone AZALIE .
Raczej wręcz przeciwnie. Jeśli takie kwiatki są w rodzinie burmistrza to może zainteresuj lokalne media (gazety, fora)? Rodzinie burmistrza na pewno nie będzie zależało aby nagłaśniać taką sprawę. A i policja się bardziej przyłoży wtedy do namierzenia złodzieja.bratciszek pisze:Gośc ma teściową za burmistrza i tutaj jestem chyba pogrzebany.
Nie może. Kleptomana nie skazuje się tak jak złodzieja (to choroba psychiczna), ale odpowiedzialność za swoje czyny jak najbardziej ponosi. Ale niech najpierw biegli ocenią czy faktycznie jest kleptomanem. Skoro dochodzi tutaj kwestia zniszczenia upraw, do tego kradzieże były wielokrotne to o kleptomanii raczej nie może być mowy.bratciszek pisze:Prawnik powiedział mi że gość może się wykręcić tym że powie że jest kleptomanem .
Kolejny raz zgłoś to na policję. Im więcej razy to zgłosisz tym lepiej dla Ciebie w sądzie.bratciszek pisze:Czy to normalne w naszym prawie? Może lepiej zostać złodziejem na działkach.Może zna ktoś jakąś lukę prawną!!Dzisiaj zastałem zniszczoną całą moją uprawę .Czyli mam po pomidorach ,czosnku ,ogórkach .Wszystko powyrywane i powieszone na płocie.PRZYKRE ALE PRAWDZIWE