Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
Ze mnie to tam żaden znawca ale jak kupowałam swoją hakuro to była opcja w formie krzaka lub na pniu jako drzewko. Byłam pewna że to drzewko to szczepione jest. Nie sprawdzę u siebie bo ja akurat wolałam krzak. Jeżeli się mylę i to nie było szczepione to możesz spróbować wyprowadzić pień i z uporem wycinać wyrastające z dołu pędy.
Wierzbę tą sprzedaje się z reguły jako formę szczepioną. I efekt z foto, który chcesz uzyskać to w 99% egzemplarz szczepiony, natomiast Twój egzemplarz jest pędem ukorzenionym. Oczywiście możliwe jest wyprowadzenie go sobie w formę takiego drzewka. Możesz też plątać pędy w jeden pień, radził bym jednak wybrać jeden główny pęd a boczne przyrosty usuwać.. Najlepiej prowadzić ją (wierzbę) przypiętą do jakiejś "trzcinki" bambusika. Na pewnej (wybranej przez siebie) wysokości przycinasz później wierzchołek i pozwalasz jej się rozkrzewić - po czym znowu tniesz boczne itd..
powodzenia
Ps. odcięte pędy z łatwością ukorzenisz..
powodzenia
Ps. odcięte pędy z łatwością ukorzenisz..
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wierzba skupiona - Hakuro Nishiki. Kiedy ciąć ?
Kiedy ciąć wierzbę Hakuro Nishiki
W jakich miesiącach
W jakich miesiącach
-
- ---
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wierzba - mszyce?
Nie było mnie kilka dni i moja wierzba tak zmizerniała, że listki więdną. zauważyłem chodzące mrówki więc podejrzewam mszyce (tylko ich nie widać) - czy dobrze diagnozuję i pryskać na mszyce? jaki środek będzie najbardziej skuteczny?
Pozdrawiam. Mirek.
-
- ---
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
-
- ---