Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też pojawiły się takie koncentryczne koliste przebarwienia po opadach deszczu - prawdopodobnie brunatna zgnilizna. Opryskałem Topsinem.
Tomek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że przykład ze zdjęcia to nie jest żadna choroba tylko po prostu fizjologiczne opadanie zawiązków. U mnie też jest sporo takich owoców, szczególnie na jednym drzewie.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Czereśnie- gniją na drzewie

Post »

Suppa pisze:zdjęcia to nie jest żadna choroba tylko po prostu fizjologiczne opadanie zawiązków
maryann pisze:owoce nie spadły, za to dojrzały i zjedliśmy je jak nigdy nic
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Moja teoria jest taka, że to efekt przymrozków, aczkolwiek dowodów na to nie mam. Na mojej czereśni też jest sporo takich owoców.
cx

Post »

Witam.
Te objawy-jeżeli owoce nie opadają- to najprawdopodobniej brak boru,jest to częste na intensywnie rosnących zawiązkach,zwłaszcza w okresach suszy.Można to łagodzić nawożąc dolistnie,jednak jeżeli te objawy ustępują w miarę dojrzewania to nie ma potrzeby.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyjrzałem się dokładnie moim czereśniom i fakt - to chyba nie opad zawiązków :oops: Tam gdzie następuje opad owoce są już żółte małe i zwiędniete.

To mogą być skutki przymrozku, gdyż część moich owoców jest poza tym jakby przypalona miejscami ale tylko na skórce, środek jest ok.
A takie przebarwione owoce mam tylko o dziwo na jednej czereśni, w zeszłym roku też właśnie na niej występowały takie objawy ->
Obrazek Obrazek

U mnie niestety rok temu takie owoce spadły i nie było czego jeść :cry: Nie dość że słabo owocuje to jeszcze zrzuca..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Coś na czasie - walka z nasionnicą trześniówką. Po zawieszeniu tablic lepowych długo musiałem się wpatrywać, aż znalazłem nasionnicę trześniówkę. Charakterystyczny wygląd to paskowane skrzydła, żółta kropka i rozszerzający się kształt:
Obrazek

Atakuje wiśnię i czereśnię.
Tomek
magda_zet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2009, o 19:22

Mszyce na czereśni - co robić?

Post »

Witam,

Na mojej czereśni pojawiły się mszyce. Nie wiem jak je zwalczyć, próbowałam już środkami typu Decis, czy Karate - nic nie działa. Mszyce ciągle wracają.

Proszę o radę!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mospilan działa przez 4 tygodnie, możesz spróbować.
palcia21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2008, o 16:35

Czereśnia - wiodczenie

Post »

Witam Państwa!
Mam pewien problem z czereśnią,bowiem owoce zaczynają wiodczeć zmieniając barwę z zielonej na żółta, brunatną i brązową.Czereśnia wody ma pod dostatkiem oraz jest brak oznak choroby liści,nadmieniam również że przyschnięte owoce nie są robaczywe. Czy ktoś z internautów wie w czym tkwi problem,jeżeli tak to proszę o jakieś wskazówki co robić! Pozdrawiam Obrazek
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Nie przejmuj się - to naturalne zjawisko... niestety w tym sezonie spotęgowane przez niską aktywność pszczół, efektywność zapylenia i warunki atmosferyczne. Te zawiązki powinny same opaść
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

losiki62 pisze:witam, przeczytałem kiedyś (nie pamiętam gdzie ) że nie ścina się czubków czereśni . A co dzieje się z kwiatem ? . Może robak zjada , to i czereśni nie będzie . Ja mam ten sam kłopot ale z gruszką . liście zdrowe , kwiat jest , a nie ma owocu . Chyba też ją postraszę . :) pozdrawiam .
To pewnie jakiś nalisciak albo coś podobnego. Mialem to na mojej czereśni, Mospilan załatwił sprawę.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Dziury w liściach czereśni?

Post »

micosy pisze:Witam!
Ostatnio zauważyłem, że na liściach czereśni pojawiły się dziury powyżerane przez jakiegoś szkodnika. Preferuje on głównie młode liście i te znajdujące się na końcu pędów. Wie ktoś co to może być? I jak sobie z nim poradzić?
Może jakieś żuki? Ja miałem nalisciaka, Mospilan dal sobie z nimi rade.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”