Rośliny owadożerne-uprawa, identyfikacja odmian

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
fredo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2009, o 13:29

Post »

To ta roślinka.
Jakieś porady lub rozmyślania?

http://img269.imageshack.us/img269/4240/dsc01283q.jpg

Jak się podoba?
fredo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A co do wody.
Jak często się podlewa taka roślina?
I ona lubi słońce czy cień?
fredo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

I jeszcze jedno.
Jak dzbanki rosną, to są czerwone, ale potem stają się zielone.
Ale na kilku pozostały czerwone kreski, jakby unerwienie.
Czy to jest ok?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie dzbanecznik tylko saracenia - kapturnica, kielichy się nie wybarwiają na czerwono i nie rosną prawidłowe bo roślina ma złe warunki, opisz je najpierw to napiszę Ci co jest źle.
Awatar użytkownika
agathos3
100p
100p
Od: 2 maja 2009, o 23:30

Post »

Czy ktoś może potwierdzić informację, że po odcięciu MŁODEGO pędu kwiatostanowego muchołówki, można go ukorzenić i wypuści nowe roślinki? Gdzieś wyczytałam, że taki pęd tnie się na kawałki i umieszcza na torfie (autor wkładał do pudełka po tic-tac i zamykał; ciekawe jak uniknął pleśni?). Jeśli to prawda, byłby to świetny sposób na wykorzystanie odciętego pędu kwiatostanowego do uzyskania nowych roślin lepiej zaaklimatyzowanych (bo od dzieciństwa) do warunków panujących na parapecie.
Czy ktoś z muchołówką (bo ja takowej nie mam) mógłby spróbować tak rozmnożyć swoją roślinę, a potem zdać relację dla potomnych?
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Dobrze czytałaś :) Jest taka możliwość rozmnażania roślinki. Innym sposobem jest romnażanie poprzez oderwanie liścia ;)
Dawid
fredo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W pokoju jest nawilżacz powietrza, roślinka stoi na parapecie okna od południowo-wschodniej strony, średnia temp. 20 stopni.
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

Mam pytanie.
Jak często podlewać mam mojego dzbanecznika ?
Zraszam go 3 razy dziennie, co powoduje iż ma cały czas mokrą ziemię.

Ostatnio kilka dzbanków mi wyschło. Nie wiem czy to znak, że roślina zaczyna się przyzwyczajać do nowego pomieszczenia.
Czy te dzbanki mogą wysychać, z powodu braku słońca? przenosiłem już go w dwa miejsca na suficie. I w końcu teraz jest jeszcze bliżej okna, no i teraz powinien mieć jeszzcze wiecej światła, a pogoda taka beznadziejna :/

Może powinienem go częściej podlewać? Lecz jak widzę iż ma mokrą ziemię to tego nie robię i tylko zraszam.

Trochę mnie to martwi bo już widzę na jednym dużym dzbaneczniku, iż jego "klapka", zaczyna się już marszczyć, podwija się troszkę... obawiam się już najgorszego... a może to naturalne, bo przecież każdy dzbanecznik usycha z "starości" ?

Proszę o odpowiedź, dręczy mnie to wszystko, że może dobrze się nie czuć w moim pokoju... :(
x-C-j
---

Post »

Wyluzuj troszkę, podlewanie wodą destylowaną co drugi dzień w podstawek tak by stale podłoże torfowe w jakim rośnie było wilgotne, zraszanie swoją drogą jak najbardziej trzy razy w ciągu dnia jest ok, nie zaszkodziło by nawet cztery, pięć razy gdyż powietrze im bliżej sufitu tym suchsze, co do usychania dzbanków każdy z nich ma swoja żywotność i z czasem zasycha i marnieje, więc jeśli nie postępuje to gwałtownie nie martwiłbym się. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź :)

doniczkę z dzbanecznikiem mam włożoną do osłonki. każde podlanie rośliny powoduje to, iż woda zalega w tej osłonce... czy może tak zalegać (długo tak zalega) ? ?

Zamierzam w końcu roślinę przesadzić, bo wkurza mnie to :), tylko nie wiem czy czasem nie jest już za późno?

każda ziemia dla roślin owadożernych powinna być dobrą ziemią dla dzbanecznika ?
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A czy torf kwaśny: 3,5 - 4,4 pH, (bez jakichkolwiek nawozów), będzie dobrą ziemią dla dzbanecznika?
Mogę teraz go przesadzić? Czy już dać sobie spokój do wiosny ?
x-C-j
---

Post »

Będzie dobry i możesz przesadzić, nawozu w ogóle żadnego nie wolno dawać roślinom owadożernym. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mam problem...
na listkach dzbanecznika pojawiły się malutkie czarne kropeczki, które powodują wybrzuszenie na wierzchu liścia.
załaczam zdjęcia.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”