Świerk - SZKODNIKI
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sosenka = świerk kłujący odmiana srebrzysta.Inna sosenka to też świerk.
Opadzina igieł - choroba grzybowa.
Oprysk Topsin M 500 SC, następny po 7 dniach , też Topsinem.
Pozdrawiam Adam
Opadzina igieł - choroba grzybowa.
Oprysk Topsin M 500 SC, następny po 7 dniach , też Topsinem.
Pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Dziękuję - czy rzeczona "opadzina igieł" może mieć związek (sądzę, że nie) z humowaną korą pod świerkiem no1 (o ile się nie mylę nie ma tu możliwości edytowania postów, błąd spostrzegłem chwilę po wysłaniu postu) - generalnie, z czym ta "choroba grzybowa" jest związana, co ją wywołuje (czyli skąd te grzyby)?
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku rzeczywiście jest to plaga.Zaobserwowałam to prawie na wszystkich świerkach.Aż przykro patrzeć ,jak całe brązowieją.
Kora ,którą podsypałeś nie ma tu nic do rzeczy.Choroby grzybowe są pprzenoszone przez wiatr i przyczynia się do tego np.upalna pogoda.
Ja jednak postawiłabym tutaj na przędziorka lub mszycę zieloną.Miałam podobne zdarzenie kilka lat temu i zastosowałam oprysk na przędziorka Talstarem i pomogło .Świerk odrodził się po 3 latach.Zrób opryski naprzemienne-raz na grzyba i raz na przędziorka i tak do połowy lipca.Oczywiście ,jak spadnie deszcz to należy powtórzyć.Igły opadną i świerk nie będzie ładnie wyglądał ,ale potem na gałązkach pojawią się pączki ,z których wyrosną nowe igły ,ale to juz w przyszłym roku.Zrób opryski na wszystkie iglaki ,jakie masz
Kora ,którą podsypałeś nie ma tu nic do rzeczy.Choroby grzybowe są pprzenoszone przez wiatr i przyczynia się do tego np.upalna pogoda.
Ja jednak postawiłabym tutaj na przędziorka lub mszycę zieloną.Miałam podobne zdarzenie kilka lat temu i zastosowałam oprysk na przędziorka Talstarem i pomogło .Świerk odrodził się po 3 latach.Zrób opryski naprzemienne-raz na grzyba i raz na przędziorka i tak do połowy lipca.Oczywiście ,jak spadnie deszcz to należy powtórzyć.Igły opadną i świerk nie będzie ładnie wyglądał ,ale potem na gałązkach pojawią się pączki ,z których wyrosną nowe igły ,ale to juz w przyszłym roku.Zrób opryski na wszystkie iglaki ,jakie masz
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Występowanie przędziorka będzie potwierdzać delikatna pajęczynka pokrywająca powierzchnię igieł. Mszycę świerkową,mrówki masowo wchodzące na opanowane przez mszycę drzewa oraz osy,licznie kręcące się pomiędzy gałązkami.Dolne gałązki będą pokryte jakby czarnymi plamami.Na spadzi wydzielanej przez mszyce osiedliły się grzyby - sadzaki.
Musisz bardzo dokładnie obejrzeć drzewka.
Zarodniki grzybów przenoszone przez wiatr łatwiej rozwijają się na roślinach osłabionych przez insekty. Grzyby to nie tylko patogeny(chorobotwórcze),są też zyjące w symbiozie z roślinami.
Musisz bardzo dokładnie obejrzeć drzewka.
Zarodniki grzybów przenoszone przez wiatr łatwiej rozwijają się na roślinach osłabionych przez insekty. Grzyby to nie tylko patogeny(chorobotwórcze),są też zyjące w symbiozie z roślinami.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Re: Czy ta sosenka choruje, jak jej pomoc?
nie widzę tu nic poza przędziorkiem
Zastosuj Nissorun 0,06%+adiuwant
Mam nadzieję wawo, że mi wybaczysz, ale pozwolę sobie podłączyć się do tematu
Jestem totalnym nowicjuszem ogrodniczym i mam w ogrodzie choinkę, która bardzo od zeszłego roku zmarniała. Bardzo proszę o pomoc w jej ratowaniu
Poczytałam już na forum o tym i wydaje mi się, że to podchodzi pod grzyba, ale nie jestem do końca pewna. Mrówki po niej nie chodzą, a przędziorka na mój gust to tam nie ma. Na wszelki wypadek dodam zdjęcia żebyście mogli spojrzeć fachowym okiem:
Dodam, że mój tata zastosował już Substral do iglaków, ale to chyba nic nie pomogło, bo drzewko wygląda, jak wygląda.
Bardzo proszę o pomoc
Jestem totalnym nowicjuszem ogrodniczym i mam w ogrodzie choinkę, która bardzo od zeszłego roku zmarniała. Bardzo proszę o pomoc w jej ratowaniu
Poczytałam już na forum o tym i wydaje mi się, że to podchodzi pod grzyba, ale nie jestem do końca pewna. Mrówki po niej nie chodzą, a przędziorka na mój gust to tam nie ma. Na wszelki wypadek dodam zdjęcia żebyście mogli spojrzeć fachowym okiem:
Dodam, że mój tata zastosował już Substral do iglaków, ale to chyba nic nie pomogło, bo drzewko wygląda, jak wygląda.
Bardzo proszę o pomoc
Dziękuję Erazmie Ja je już przejrzałam przed napisaniem postu i wygląda mi to na grzyba. Niestety problem polega na tym, że ja całkowicie nie znam się na opryskach i nie wiem co zastosować skoro użyty do zabicia grzyba Substral nie pomógł Powinnam ponownie go użyć czy zastosować coś mocniejszego?
Poszukam jeszcze w wątkach o nawozach i tym podobnych. Może tam coś znajdę
Poszukam jeszcze w wątkach o nawozach i tym podobnych. Może tam coś znajdę
Witam neissi. Moim zdaniem powinnaś sprawdzić ziemię, czy nie ma tak pędraków. Często podgryzają one korzenie roślin. Ale sądzę również ze powinnaś zastosować oprysk "Substral" jest nawozem do roślin, którym można opryskiwać jak i podlewać. Rozrabia się go nast. 4 łyżeczki na 10 l wody, opryskujesz dokładnie drzewko. Oprysk jak i podlewanie tum nawozem stosuje się raz na miesiąc.
Pozdro
Mutari
Pozdro
Mutari
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Substral to nawóz. Zaspokaja specjalne wymagania odżywcze roślin kwaśnolubnych. Nie zwalcza chorob grzybowych. Zastosuj może Topsin, Folpan?neissi pisze:Dziękuję Erazmie Ja je już przejrzałam przed napisaniem postu i wygląda mi to na grzyba. Niestety problem polega na tym, że ja całkowicie nie znam się na opryskach i nie wiem co zastosować skoro użyty do zabicia grzyba Substral nie pomógł ...
Pozdrawiam Andrzej.