Ściółka pod tujami i innymi iglakami

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
mati mati
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 wrz 2008, o 08:47

Ściółka pod tujami i innymi iglakami

Post »

Witam, mam żywopłot z thujek i pod nimi zebrała się już grubawarstwa sciółki utworzona z ze starych "liści". Co z nią zrobić? Wygrabić czy też pozostawić? Pozdrawiam ...
Awatar użytkownika
Bicuś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2007, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Thuje jak to iglaki uwielbiają zakwaszoną glebę, nie wiem jak odczyn pozostawiają opadłe 'liście', ale ja zawsze zostawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bicuś pisze:Thuje jak to iglaki uwielbiają zakwaszoną glebę, nie wiem jak odczyn pozostawiają opadłe 'liście', ale ja zawsze zostawiam.
Nieprawda... nie wszystkie. Tuje rosną na glebach wapiennych. Tolerują lekko kwaśną.
tad537
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2012, o 09:44

Ściółka pod iglakami

Post »

Czy można wykonać ściółkę pod iglakami z rozdrobnionych, świeżych gałęzi (z igliwiem) z jałowców, żywotników i cyprysów ?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Re: Ściółka pod iglakami

Post »

Można, ale muszą być zdrowe.
tad537
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2012, o 09:44

Post »

Ok. Dziękuję ;)
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Kiedyś ktoś na forum pisał, że gałęzie roślin iglastych, które zostały ścięte żywe, a nie uschły same, wymagają wstępnego przekompostowania żeby nadawały się na ściółkę. Chodzi o zawartość żywicy w świeżych gałęziach. Niestety nie potrafię teraz znaleźć tej informacji żeby uzupełnić szczegóły. Jednak nawet kora sprzedawana w sklepach w workach jest wstępnie przekompostowana, a nie prosto z tartaku, co powinno dać trochę do myślenia.
baryl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2012, o 11:01

Post »

Podepnę się pod temat i zapytam ,czy trawą też można ściółkować iglaki ?
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

baryl pisze:Podepnę się pod temat i zapytam ,czy trawą też można ściółkować iglaki ?
Można, byle nie grubą warstwę, jak wyschnie i przysiądzie można sypać nastepną. Pozdrawiam
bartlomiej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2015, o 11:43

Żywopłot i grys zamiast tradycyjnej ściółki

Post »

Planuję utworzyć szpaler z tui Brabant wzdłuż linii ogrodzenia. Chciałbym ziemię pod tujami wysypać grysem, najlepiej grubszą warstwę, ok kilku cm, (bez agrowłókniny) ..i mam pewne wątpliwości
Czy mogę posadzić tuje w zagłębieniu? Czy jak je posadzę w takim wybranym na kilka cm korytku i podsypię kamykiem to woda, która pewnie będzie się tam w jakimś stopniu zbierała nie zaszkodzi roślinom? ..no i czy nie zaszkodzi im taka ok 5cm warstwa kamieni wokół pnia?

Przy okazji ..jaką odległość od ogrodzenia najlepiej zachować, by potem formować żywopłot od strony ogrodzenia?

Z góry dzięki.
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Re: Żywopłot i grys zamiast tradycyjnej ściółki

Post »

Zastanów się czy to na pewno dobre rozwiązanie. Grys bez agrowłókniny za chwilę wejdzie w ziemię. Poza tym tuje gubią stare igły i będzie ich pełno na żwirku. Wyzbierać się tego nie da, jedynie może jakimś odkurzaczem ogrodowym.
bartlomiej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2015, o 11:43

Post »

Od tego zastanawiania już mnie głowa boli. Z tego co czytałem agrowłóknina może mieć niekorzystny wpływ na rośliny. W zeszłym roku obłożyłem tym graby i faktycznie złapały jakąś chorobę ..wydaje mi się, że przez nadmierną wilgotność. Glebę mam ciężką, gliniastą.

Może ktoś doświadczony byłby tak dobry i mi napisał czy w przypadku, kiedy jednak chciałbym zastosować grubszą warstwę kory, to czy powinienem dać obrzeże trawnikowe z tworzywa na styku trawnika, czy wystarczy równo wybrać ziemię i taką nieckę zasypać i będzie ok?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na gliniastych, ciężkich glebach ostrożnie z włókninami, ale też z kamieniami - dodatkowo obciążają korzeń!
Jednak bez włókniny pod kamieniem faktycznie nie dasz rady z chwastami.
Proponuję jednak korę. Od trawnika warto oddzielić korę obrzeżem, bo będą trudności z koszeniem i trawa będzie wrastała w rabatę. Można też dwa razy w roku wyrównywać brzegi rabaty nie dopuszczając do jej zadarnienia. Wówczas obrzeże nie jest konieczne.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Ja mam tylko korą wyściółkowany żywopłot, początkowo miałem agrowłókninę, ale tuje tak śmiecą że na tej włókninie zaraz powstała 10 cm warstwa próchnicy, którą przerosły korzenie.
Chwasty pojawiały tylko na początku zanim tuje urosły.
Szczerze nie poleca żwiru.
locash
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2015, o 20:17
Kontakt:

Post »

Jestem zielony w kwestiach ogrodu, zaczynam wszystko od nowa.

Mam rząd tui, pod nimi leży mnóstwo starych brązowych liści, tak dobre 15 cm. Czy to ma tam być? (nie ma agrowłókniny, kory, itd. tylko te liście tui)

Poza tym jest ich mnóstwo na gałęziach przy pniu? Czy to mam usuwać? Czy w ogóle wycinać uschnięte gałęzie z brązowymi liściami (od środka).

ps. tuje mają ok 3 metry, nie mam pojęcia ile to lat.

Dzięki
regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”