Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zawracasz głowy forum jest po to by pytać jak się czegoś nie wie i by uzyskać odpowiedź czy pomoc. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 13:15

Post »

Witam ponownie :)

A więc - nowy problem ! :?

Od paru dni zauważyłem od czasu do czasu, że na powierzchni torfu pojawiają się malutkie (nie wiem co to) robaczki ? - takie okrągłe, białe i nawet szybko się poruszają :? Co to może być i jak się ich pozbyć ?
x-C-j
---

Post »

pewnie skoczogonki lub inne szkodniki glebowe torfu, podlej od góry raz - Nomoltem z wodą destylowaną ( zgodnie z instrukcja z opakowania) i po kłopocie. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No a to wszystko na temat podlewania nawozami? Na pewno nie zaszkodzi (korzenie i te sprawy)
x-C-j
---

Post »

Nomolt to nie nawóz tylko środek owadobójczy na szkodniki żyjące w glebie nie zaszkodzi muchołówce. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Poczytałem trochę o tych owadach. A co powiesz na temat czosnku czy np. cynamonu (tzw domowe sposoby) ?
x-C-j
---

Post »

Ja nie stosuję żadnych eko-likwidatorów zarówno szkodników jak i chorób, nie mam na to czasu, mam sprawdzone środki chemiczne i wiem ęe one zadziałają. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

Obrazek

Pozwoliłem sobie dodać jej zdjęcie 8)
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

Piękna sztuka :shock: teraz tylko na słoneczko i paszcze w środku zrobią się wiśniowe ;:63
x-C-j
---

Post »

Tak zgadza się ma zdecydowanie mało słonka. :wink:
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

ale śliczna...
a po co są te wykałaczki?
zanetchen
100p
100p

Post »

Wracając do tematu lodówki... więc muchołówkę można tam trzymać 24h-bez światła? to równie dobrze moge wstawić ją do ciemnej, chłodnej piwnicy??
x-C-j
---

Post »

Prawidłowo zimowana muchołówka powinna mieć światło i temp. +4 do + 12 stopni przy zimowaniu ewentualnie jeśli jej nie zimujesz (czyli nie zapewniasz niskiej temp) to musi być doświetlana tak by miała 10h na dobę światła dziennego i sztucznego łącznie w okresie od jesieni do wiosny czyli od połowy września do połowy marca, pędy kwiatowe usuwaj jeśli nie masz drugiej muchołówki bo osłabią tylko roślinę a nie masz pyłku na krzyżowe zapylenie. Lodówki nie polecam nikomu do zimowania roślin owadożernych jakichkolwiek :wink:
zanetchen
100p
100p

Post »

Czarodziej_ pisze:Prawidłowo zimowana muchołówka powinna mieć światło i temp. +4 do + 12 stopni przy zimowaniu ewentualnie jeśli jej nie zimujesz (czyli nie zapewniasz niskiej temp) to musi być doświetlana tak by miała 10h na dobę światła dziennego i sztucznego łącznie w okresie od jesieni do wiosny czyli od połowy września do połowy marca, pędy kwiatowe usuwaj jeśli nie masz drugiej muchołówki bo osłabią tylko roślinę a nie masz pyłku na krzyżowe zapylenie. Lodówki nie polecam nikomu do zimowania roślin owadożernych jakichkolwiek :wink:
no i tak pewnie zrobię. Kupię żarówkę energooszczędną z zimnym światłem i będę ją doświetlała. Cos mi z tą lodówką tutaj nie pasowało... :)
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Widziałem gdzieś na zdjęciach, że tak dają bo te nowe liście na pułapki opadały, ale nie wiem czy to potrzebne :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”