Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

ja mam grevit i to właśnie wyciąg z pestek greyfruta
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kozula coś o tym grewicie już pisała :roll: o ile dobrze pamiętam .Na razie u mnie w gruncie nic się nie dzieje,ale leje ,a za chwile mają być upały i choroby się zaczną.Trzeba pryskać .Zakupię środki i pryskanie .
Dzisiaj w foli pieliłam trochę i zrywałam duże kwiaty -mutanty z ciężkim sercem ,bo w niektórych były już malunie pomidorki.
Niektóre wydają mi się jakieś dziwne :? niby były przelane ,więc je przesuszyłam ... Obrazek Obrazek ObrazekNa ostatnim zdjęciu pomidor ,który idzie do kasacji bo zanikają mu liście i mikry się zrobił.Środkowe zdjęcie przedstawia obraz 1 z 8 krzaków ,w których zwijają się liście :?
Może powinnam wrzucić to do wątku o chorobach :?:
Ta fotka mi się podoba Obrazek
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

a na tym środkowym zdjęciu widać że kwiaty wyrastają pomiędzy liściem a pędem , ja już nie wiem czy usuwać te wilki czy nie
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Ja w gruncie dziś z malinowych gigantów obrywałam z pierwszych gron gigantyczne kwiatki - widać było jakby kwiaty były zrośnięte z 3 naraz :roll:
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

Kozulo podałam dziś pomidorom miedzian. czy on pomoże - bo ktoś pisał ,że on może być za słaby i trochę już na niego za póżno.... jakie jest twoje zdanie- nie chcę wyrywać krzaków. wolę czymś prysnąć , niech już stracę
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

ida74 odpowiedz na moje pytanie :)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Z tego co ja wiem to gron kwiatowych się nie usuwa ,tylko wilki tzn pędy wyrastające między łodygą ,a liściem .Kwiatki zostają.Wyjaśniam łopatologicznie ,bo laik jestem i naturszczyk.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O kurczę pytań dużo , dziś już nie wyrobię więc co najpilniejsze . Tulo , wodę z podstawek trzeba usunąć jak najszybciej . Gdyby jednak przestało lać na chwilę , możesz włożyć końcówkę szmatki , czy ręcznika do podstawki , to wodę wyciągnie na zewnątrz i tam zrobi kałużę . Gdyby tak jeszcze szmatka miała gdzie zwisać miałabyś samograja .
O środkach postaram się jutro trochę napisać , bo każdemu chodzi o to żeby używać ich jak najmniej ( chyba tylko producentom odwrotnie ) , a jakiś czas w tym siedzę i trochę wiedzieć muszę .

Pozdrawiam , kozula .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MagdaMisia pisze:Ja w gruncie dziś z malinowych gigantów obrywałam z pierwszych gron gigantyczne kwiatki - widać było jakby kwiaty były zrośnięte z 3 naraz :roll:
MAGDOMISIU- zastanawiam się , kiedy Ty będziesz jadła swoje pomidorki, we wrześniu ?, jak się już wszyscy nasycą pomidorami.

PROSZĘ, nie obrywajcie żadnych kwiatów pomidorów, niezależnie, jak one wyglądają i gdzie kwitną. Pomidor , w odróżnieniu od papryki jest niezmiernie oczekiwanym owocem do bezpośredniego spożycia. Pierwsze owoce, jak najwcześniej zerwane są najsmaczniejsze, niezależnie od tego jak wyglądają, byle by były zdrowe.

Rozumiem , producentów pomidorów dbających o jakość i ilość owoców , oni regulują plonowanie i kształty owoców, nikt nie kupi nieładnego pomidora w sklepie, natomiast w produkcji amatorskiej liczy się przede wszystkim smak pomidora, a te pierwsze smakują najlepiej.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Ida74 - pomidor, któremu zanikają liście jest zawirusowany, trzeba uważać, żeby nie dotykać innych krzaków np. w tych samych rękawiczkach (oczywiście należy go usunąć, sąsiednie można profilaktycznie opryskać mlekiem).
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Ja ogólnie nie obrywam żadnych kwiatów, ale wczoraj jednego musiałam się pozbyć, bo zrosło się kilka tak, że listki były dookoła pomidora i wewnątrz, jego. :roll: :lol:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Smolkus, u Idy na środkowym zdjęciu pęd się normalnie rozdwoił i te kwiatki to nie jest wilk.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kozulo dzięki za poddanie idei ze szmatkami. Przy następnym deszczu wykorzystam na bank, już sobie pocięłam na paski gruby polar :) Tym razem się obeszło bez szmatek, bo deszcz przestał lać parę minut po tym, jak napisałam posta :) więc tylko poprzydeptywałam brzegi podstawek i prawie cała woda wyciekła. Dziś od rana silny wiatr i silne słońce, to trochę przesuszy. Norrrmalnie kocham te krzaczki :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”