Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie potrzebne roślina jak będzie miała full słoneczka i będzie regularnie obracana do światła sam tak ułoży rozetę z pułapkami że jedne drugim nie będą przeszkadzały. :wink:
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

A orientuje się może ktoś jak wyhodować taki meszek w muchołówce?Bardzo ładnie się prezentuje :wink:
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mech powinien wyrosnąć sam, jeśli jest odpowiedni torf w doniczce.
Pozdrawiam.
Ola
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 13:15

Post »

Wyczytałem, że ten cały mech to sprawa dyskusyjna - z jednej strony chroni przed parowaniem wilgoci ale z drugiej może utrudniać dostanie się do gleby powietrza.

Ładnie wygląda, ale też łatwo w niskiej wilgotności schnie, pleśnieje i pokrywa się kamieniem (w warunkach domowych) - ale w warunkach naturalnych obie rośliny zgodnie współżyją.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lexar pisze:... pokrywa się kamieniem (w warunkach domowych)
Kamień masz jak użyjesz nieodpowiedniej wody. Przy destylce nie ma tego problemu ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p

Post »

lexar pisze:Wyczytałem, że ten cały mech to sprawa dyskusyjna - z jednej strony chroni przed parowaniem wilgoci ale z drugiej może utrudniać dostanie się do gleby powietrza.

Ładnie wygląda, ale też łatwo w niskiej wilgotności schnie, pleśnieje i pokrywa się kamieniem (w warunkach domowych) - ale w warunkach naturalnych obie rośliny zgodnie współżyją.
w przypadku roślin owadożernych to o niskiej wilgotności trudno mówić, skoro roślinki praktycznie stoją w wodzie. Pleśń pojawi się pewnie przy słabej wentylacji a kamień z nieodpowiedniej wody - twardej, a jak napisał tengel27, przy destylowaniej wodzie to wręcz niemożliwe.
Pozdrawiam.
Ola
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie jest to moja opinia - tylko napisałem to na co się natknąłem w necie - zdrowia :)
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeżeli chodzi o szkodniki które co jakiś czas udało mi się zauważyć to jednokrotne zastosowanie KARATE ® ZEON 050 CS pomogło :D
olciaczek717
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2009, o 15:52

Post »

Hej wszystkim. U mojej muchołówki ostatnio zaczęła się pojawiać biaława pleśń... :? Co mam z tym zrobić? Czy to ma jakiś związek z nieodpowiednią wodą? Bo jak na razie podlewam ją wodą przegotowaną odstaną. Wiem że powinna być destylowana, ale podjadę na stacje jakoś w czwartek. Pozdrawiam
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

olciaczek717 pisze:Hej wszystkim. U mojej muchołówki ostatnio zaczęła się pojawiać biaława pleśń... :? Co mam z tym zrobić? Czy to ma jakiś związek z nieodpowiednią wodą? Bo jak na razie podlewam ją wodą przegotowaną odstaną. Wiem że powinna być destylowana, ale podjadę na stacje jakoś w czwartek. Pozdrawiam
może za dużo wody :roll: a wklej foto
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p

Post »

olciaczek717 pisze:Hej wszystkim. U mojej muchołówki ostatnio zaczęła się pojawiać biaława pleśń... :? Co mam z tym zrobić? Czy to ma jakiś związek z nieodpowiednią wodą? Bo jak na razie podlewam ją wodą przegotowaną odstaną. Wiem że powinna być destylowana, ale podjadę na stacje jakoś w czwartek. Pozdrawiam
kilkakrotne podlanie wodą przegotowaną odstaną nie poszkodzi.
W jakich warunkach ją trzymasz ?
gdzie jest ta pleśń? na liściach, łapkach?
jeśli jest jej niedużo, ostrożnie ściągnij ją, delikanie patyczkiem.
Pozdrawiam.
Ola
olciaczek717
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hej. Pleśń jest na torfie w doniczce, nie jest jej zbyt wiele. Czy mogę zdjąć ją i czy wtedy nie będzie robić się nowa?
A i jeszcze mam pytanie: jak z jednej roślinki zrobić dwie? Próbowałam z obciętego pędu i małej łapki ale żadne nie chciało wyrosnąć... :(
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p

Post »

pleśń ostrożnie zdejmij.

Czy będzie się znowu pojawiać, trudno powiedzieć, bo nie wiem nic na temat warunków w jakich ją trzymasz , czy ma słońce, jak ją podlewasz, itp. itd.

Z odciętego pędu z łapką można rozmnażać. Pęd włożyć do torfu i nakryć doniczkę folią.
Często wietrzyć, by nie zrobiła się pleśń. Może zdarzyć się, że liść uschnie a po pewnym czasie z ziemi wyrośnie roślinka. Jednak jest to niepewny sposób i długotrwały.

Swoje muchołówki rozmnażam przez podział.
Pozdrawiam.
Ola
olciaczek717
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moja muchołówka stoi na wschodnim parapecie, ma dość dużo słońca. Podlewam ją raz na 2 dni.
A jak rozmnażać przez podział i czy jest to szybszy sposób?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”