Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
Iwika miałaś napisać, kiedy w Obi będą oleandry Chyba nie zapomniałaś?
Ja wczoraj byłam w Leroy Merlin były oleandry białe z żółtym środkiem, białe z różowym środkiem i różowe z białym środkiem. Odmiana z pustymy kwiatami , ślicznie rozkrzewiona. Ceny powalające...mniejszy 50 zł (40 cm), większy 150 zł (50-60cm)
Z promocji po 20 zł nic już nie zostało.
Natomiast w Auchanie mają oleandry w promocji po 20 zł różowe pełne.
pozdrawiam
Ja wczoraj byłam w Leroy Merlin były oleandry białe z żółtym środkiem, białe z różowym środkiem i różowe z białym środkiem. Odmiana z pustymy kwiatami , ślicznie rozkrzewiona. Ceny powalające...mniejszy 50 zł (40 cm), większy 150 zł (50-60cm)
Z promocji po 20 zł nic już nie zostało.
Natomiast w Auchanie mają oleandry w promocji po 20 zł różowe pełne.
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Mam właśnie problem z aparatem fotograficznym i nie mogę zrobić zdjęć. Jak tylko go naprawię to to coś prześlę. Tymczasem brunatne listki u mojego oleandra pozieleniały. Czy to znaczy, że mógł podmarznąć w nocy? Od początku kwietnia wystawiłam je a taras, a w międzyczasie były takie dwie chłodniejsze noce.
Kiedy oleandry zaczynają kwitnąć?
Czy moje 40 cm sadzonki mają szansę zakwitnąć w tym roku? Nie mają jeszcze żadnych pączków.
Kiedy oleandry zaczynają kwitnąć?
Czy moje 40 cm sadzonki mają szansę zakwitnąć w tym roku? Nie mają jeszcze żadnych pączków.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Mogłaś go troszeczkę przeziębić, bo gdyby podmarznął to brunatne liście już by sie nie zazieleniły. Trudno napisać, kiedy kwitną oleandry, ponieważ różnie zaczynają U mnie np. biały zakwitnie do tygodnia a różowy i czerwony potrzebuje ze 3 tygodnie o żółtym już nie wspomnę.
Twoje 40 cm sadzonki powinny zakwitnąć w tym roku.
pozdrawiam
Twoje 40 cm sadzonki powinny zakwitnąć w tym roku.
pozdrawiam
Agnieszka
Moje oleandry powinny mieć pełne różowe kwiatki. Czytałam, że te kwitną mniej obficie niż pojedyncze. Tymczasem nie widać jeszcze nawet pół pączka ...
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak elsi odmładza oleandry.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224elsi pisze: (..)
Stwierdziłam, że pora przesadzić "olki", bo bardzo przerosły korzenie,
nie ma jak podlać rośliny, brakuje miejsca.
Łatwo powiedzieć przesadzić, ale czy to takie łatwe i przyjemne?
Wypychałam nogami donicę a rękami ciągnęłam gałęzie i ...nic.
Dopiero, gdy piłą obkroiłam ziemię dookoła donicy, to udało mi się go wyciągnąć.
Następnie piłą wycięłam "kliny" zbitych korzeni i dopiero wtedy posadziłam do trochę większej donicy.
POtem to samo z drugim (mam biały i różowy).
Kiedyś zapytałam o samodzielną hodowle żółtego oleandra Thevetia peruviana. Nikt nie odpowiedział, a że ja uwielbiam te kwiaty to postanowiłam zakupić nasiono (pestkę) Na dzień dzisiejszy mam takie cudo Nie sądziłam, że to tak szybko wyrasta i że z jednego nasiona wyrosną dwa "olusie"
Ma może ktoś z was jakieś doświadczenia z tą odmianą? Kwiaty mają cudowne.
Ja wprawdzie nasiona miałam ciężko zdobyć, bo ściągałam z niemieckiego Ebay, a teraz widzę, że i u nas na allegro są.
pozdrawiam
Ma może ktoś z was jakieś doświadczenia z tą odmianą? Kwiaty mają cudowne.
Ja wprawdzie nasiona miałam ciężko zdobyć, bo ściągałam z niemieckiego Ebay, a teraz widzę, że i u nas na allegro są.
pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszko, spodziewasz się kwiatków w tym roku u swoich nowych Olusiów? Ja kupiłam w tym roku mniej więcej tej samej wielkości sadzonki i jak na razie nie wygląda na to żeby miały kwitnąć?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie zaczynają wkurzać...
W zeszłym roku ukorzeniłam sobie dwa oleandry.
Wyrosły na spore okazy, nawet maja pąki, ale...
Właśnie, stoją tak już od miesiąca i nic... pąki nie chcą się rozwinąć...
Co zrobić ? czytałam gdzieś, że trzeba je podlewać letnią wodą to otworzą pąki, i tak robię.
A tu nic...
W zeszłym roku ukorzeniłam sobie dwa oleandry.
Wyrosły na spore okazy, nawet maja pąki, ale...
Właśnie, stoją tak już od miesiąca i nic... pąki nie chcą się rozwinąć...
Co zrobić ? czytałam gdzieś, że trzeba je podlewać letnią wodą to otworzą pąki, i tak robię.
A tu nic...
Aniu nie mam pojęcia czy w tym roku uda się mi zmusić do kwitnienia oleandra z pestki. Tak bardzo bym chciała bo jego kwiaty są cudowne.... w każdym razie będę robić wszystko, aby chociaż jeden z nich zakwitnął. Mam 3 bo z jednego "orzechowego nasiona" wyrosły mi trzy oleandry. Rozdzieliłam je i szkoda , bo miałabym teraz gęstego ładnego Olka. Ale to nic... właśnie kupiłam na allegro jeszcze dodatkowe pestki , dzisiaj już je otrzymałam, wiec zaraz będę z nimi działać.
pozdrawiam
pozdrawiam
Agnieszka