Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
Jak długo?
Witam
Mam pytanie, czy ktoś może mi odpowiedzieć, po jakim czasie palma królewska wyhodowana z nasionka zacznie się "rozkrzewiać". Minęło już kilka miesięcy a u mnie nadal jest tylko jeden liść
Mam pytanie, czy ktoś może mi odpowiedzieć, po jakim czasie palma królewska wyhodowana z nasionka zacznie się "rozkrzewiać". Minęło już kilka miesięcy a u mnie nadal jest tylko jeden liść
Jak najbardziej na dworze. Ziemia nie może przesychać.
Nie należy ich trzymać w zbyt małych doniczkach, gdyż korzenie szybko rosną.
Obydwa moje daktylowce (robellini i canariensis) są na dworze od kwietnia.
Robellini nie znosi mrozu, więc trzeba go wnieść przed przymrozkami (w 2008 r. był to 18 listopada)
Canariensis wytrzyma dłużej, ale lepiej i jego wnieść.
Jeżeli mają potem być w domu (a nie np. w chłodnej altanie) to lepiej wnieść na początku października (różnica temperatur w domu i na dworze jest niezbyt wielka).
Wniesienie jej w połowie listopada do ogrzewanego mieszkania może być zbyt dużym szokiem.
Nie należy ich trzymać w zbyt małych doniczkach, gdyż korzenie szybko rosną.
Obydwa moje daktylowce (robellini i canariensis) są na dworze od kwietnia.
Robellini nie znosi mrozu, więc trzeba go wnieść przed przymrozkami (w 2008 r. był to 18 listopada)
Canariensis wytrzyma dłużej, ale lepiej i jego wnieść.
Jeżeli mają potem być w domu (a nie np. w chłodnej altanie) to lepiej wnieść na początku października (różnica temperatur w domu i na dworze jest niezbyt wielka).
Wniesienie jej w połowie listopada do ogrzewanego mieszkania może być zbyt dużym szokiem.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Palma kanaryjska
Palmy nie przezimuję ze względu na dotychczasowe mrozy, jednak wygraliście !!
Re: Palma królewska (phoenix canariensis)
Witam. Dostałem 4 nasiona palmy królewskiej, właśnie się moczą w temperaturze 25 stopni. Chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być optymalna temperatura ziemi aby nasiona jak najszybciej wykiełkowały oraz jak często podlewać nasiona do czasu wykiełkowania. Dodam, że chcę założyć woreczki foliowe na doniczki zgodnie ze wskazówkami podanymi na pierwszych stronach tematu. Pozdrawiam
Ps. Przeyczytałem na początku tematu, że palma kiełkuje w temp 25-35 stopni lecz na opakowaniu moich nasion jest napisane : "temperatura kiełkowania: 18 stopni celsiusza "
Ps. Przeyczytałem na początku tematu, że palma kiełkuje w temp 25-35 stopni lecz na opakowaniu moich nasion jest napisane : "temperatura kiełkowania: 18 stopni celsiusza "
Nie patrz na opakowanie czytaj co radzą ci co sadzili i uprawiali te palmy i inne rośliny od kilkunastu lat.
Po 48 godzinnym moczeniu, nasiona wylądowały w doniczkach. Po podlaniu i założeniu folii utrzymuję temperaturę 24 stopni. Jak widać woda zaczęła już się skraplać i stworzył się mały mikroklimat ;)
Nie przykryłem folią całej doniczki, mam nadzieję że to nie przeszkadza?
Nie przykryłem folią całej doniczki, mam nadzieję że to nie przeszkadza?
Idealnie. Pozostaje czekać.