Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z opryskiem należy poczekać aż larwy zaczną wychodzić spod tarczek.Zaleca się stosowanie preparatów na bazie oleju parafinowego, między innymi : Paroil 95 SC,Promanol 60 EC. W ostateczności środki chemiczne : Nurelle D 550 SC,Owadofos 540 EC i Sumithion Super 1000 EC.
Biały proszek to byłyby wylinki larw,mokra substancja(miąż) pod tarczką to larwy.
Biały proszek to byłyby wylinki larw,mokra substancja(miąż) pod tarczką to larwy.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ale jak się zorientować, ze już czas na oprysk - że larwy zaczynają wychodzić spod tarczek? Jak taka larwa wygląda i jakiej jest wielkości.adamza07 pisze:... Zwalczanie rozpoczynamy gdy larwy zaczynają wychodzić spod tarczek...
Dam za kilka dni zdjęcie swojej czereśni z tymi zgrubieniami oraz zgrubienia od spodu po oderwaniu z gałązki liścia.
Pozdrawiam Andrzej.
- adamza07
Larwy płaskie , ruchliwe , w pierwszym stadium rozwoju zielonkawe , potem brązowiejące.długość ok.2,5 mm. szer.1 mm. liczne.Jedna samica składa od 500 do 1000 jaj.
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Dodatkowe zdjęcia listków. Tak jest na wszystkich ogonkach liściowych czereśni.
Mam nadzieję, że to nie szkodnik o ktorym Adamie pisałeś wyżej? Na wszelki wypadek ponieważ niektore liście są uszkodzone przez robki (częściowo zjedzone) opryskałem wczoraj czereśnie Mospilanem + Superam.
Mam nadzieję, że to nie szkodnik o ktorym Adamie pisałeś wyżej? Na wszelki wypadek ponieważ niektore liście są uszkodzone przez robki (częściowo zjedzone) opryskałem wczoraj czereśnie Mospilanem + Superam.
Pozdrawiam Andrzej.
- adamza07
Narośla na ogonkach liściowych to nektarniki pozakwiatowe.Znajdują się one między innymi :na ogonkach liściowych - czereśnia,na spodniej stronie liści w kątach nerwów - katalpa,na łodydze - rącznik. Nektarniki nie zawsze są czynne.Mają za zadanie wydalanie nadmiaru asymilatów(cukrów),które zwiększają nadmiernie ciśnienie osmotyczne w tkankach.Pełnią rolę wentyla.Brak owoców na czereśniach powoduje ich uaktywnienie. Aktywność nektarników wiąze się z ich powiększeniem.Atywne nektarniki są odwiedzane przez mrówki i pszczoły.
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
Promanol działa wyłącznie na stadia larwalne(ruchome).Samice schowane pod tarczkami najlepiej zwalczyć przez podlanie Confidorem.Nie wiem czy można zastosować Confidor do podlania storczykówlila31 pisze:Przepraszam, że w pewnym sensie zmieniam temat, ale w treści jest pokrewny.
Co niszczy moją kamelię? Opryskałam to Promanalem 95 SC.
Podobne znalazłam na storczykach kupionych w OBI. Nowy nabytek, więc nie u mnie wyhodowane.
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Co jest z tą czereśnią?
Witam wszystkich!
Mimo, że dzialkę posiadam już kilka lat, dopiero teraz odnalazłem to forum. Bardzo mi sie ono podoba jako źródło wiedzy, aże mam problem więc skorzystam z Waszej wiedzy. Mianowicie w zeszlym roku posadziłem trzy nowe czereśnie, z czego jedna ma jakieś dziwne poskręcane liście. Napierwszych dwóch zdjeciach jest to drzewko. Trzecie dla porównania zdrowe. Pomóżcie, co to może być i jak temu zaradzić?
Mimo, że dzialkę posiadam już kilka lat, dopiero teraz odnalazłem to forum. Bardzo mi sie ono podoba jako źródło wiedzy, aże mam problem więc skorzystam z Waszej wiedzy. Mianowicie w zeszlym roku posadziłem trzy nowe czereśnie, z czego jedna ma jakieś dziwne poskręcane liście. Napierwszych dwóch zdjeciach jest to drzewko. Trzecie dla porównania zdrowe. Pomóżcie, co to może być i jak temu zaradzić?
Pozdrawiam - major
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Witaj Majorze na forum.
Nie wiem czy jest to ranga, czy imię, ale jeszcze raz witaj. Miło, że do nas dołączyłeś.
Co do czereśni, nie jestem znawcą przedmiotu, są tu dużo lepsi ode mnie, ale na początek pytanie. Czy oglądałeś bardzo dokładnie liście czereśni od spodu? Nie widać tam mszyc, na zdjęciu nie ma takiego ujęcia.
Nie wiem czy jest to ranga, czy imię, ale jeszcze raz witaj. Miło, że do nas dołączyłeś.
Co do czereśni, nie jestem znawcą przedmiotu, są tu dużo lepsi ode mnie, ale na początek pytanie. Czy oglądałeś bardzo dokładnie liście czereśni od spodu? Nie widać tam mszyc, na zdjęciu nie ma takiego ujęcia.