Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czereśnia o poskręcanych liściach bardziej wygląda na brzoskwinię.Przy brzoskwini odpowiedż jest jedna,kędzierzawość liści - choroba grzybowa.
Sprawdż dokładnie czy wszystkie trzy drzewka to czereśnie.
Sprawdż dokładnie czy wszystkie trzy drzewka to czereśnie.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
Nektarniki umieszczone są na ogonkach liściowych ok.5 mm.od krawędzi blaszki liściowej.Kalap pisze:To jak jest wkońcu z moją czereśnią, bo nie wiem czy to jakis szkodnikk czy normalne zachowanie roślny. Moja czereśnia została posadzona na jesień i tez nie ma jeszcze owoców to może to te nektarniki są a nie jak wcześniej napisałeś adamie miseczniki. Proszę o odpowidź.
Samica misecznika osiedla się na pędach,tak jak na Twojej czereśni.
Klikasz [ Podgląd ] i widzisz jak wygląda post na forum , jeśli jest poprawny klikasz [Wyślij] ,jeśli nie , jest jeszcze możliwość korekty.
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Nie wiem czy patrzyłeś na dobre zdjęcie Adamie (patrz na 1 na stronie), ale mi się wydaje że to właśnie są te naktarniki , które występują też na czereśniach Erazma.Nektarniki umieszczone są na ogonkach liściowych ok.5 mm.od krawędzi blaszki liściowej.
Samica misecznika osiedla się na pędach,tak jak na Twojej czereśni.
- adamza07
Re: Czereśnia choruje.
Oglądałem jedynie miniaturkę na forum.Po kliknięciu na zdjęcie wyświetla się komunikat : "nie można znależć serwera" .Do tej pory nie wymieniono uszkodzonego nadajnika.Internet ma słaby sygnał.Kalap pisze:Na przyrostach młodej czereśni pojawiły się na gałązkach czerwone zgrubienia w formie brodawek( twarde) ,jaka to jest choroba? i czym to zlikwidować ?
Bardziej sugerowałem się Twoją informacją niż niewyrażną fotografią.W końcu gałązka to nie ogonek liściowy.
Proszę o jednoznaczne określenie gdzie znajdują się "czerwone zgrubienia w formie brodawek".
Pozdrawiam Adam
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
A opryskałaś missedit owoce we właściwym czasie na nasionnicę trześniówkę. Dziurawe listki to efekt działania szkodnika.
Major te objawy poskręcanych liści to jakiś szkodnik. U mnie też tak było na 2 listkach czereśni i na jabłoni i pomógł oprysk Mospilanem 20 SP. Radzę oprysk wykonać też missedit.
Major te objawy poskręcanych liści to jakiś szkodnik. U mnie też tak było na 2 listkach czereśni i na jabłoni i pomógł oprysk Mospilanem 20 SP. Radzę oprysk wykonać też missedit.
Pozdrawiam Andrzej.
Niestety nie robilam zadnych opryskow to nie ja sadzilam drzewka i nie bardzo wiedzialam co jest co dopoki nie pojawily sie owoce-dopiero zaczynam"ogrodnikowanie" i nie potrafie rozpoznac dzrzewek po korze a teraz juz za pozno,pozostaje tylko liczyc na to ze szkodniki zostawia kilka czeresni dla mnie i zaczac opryski wczesnie w przyszlym roku.Dopiero sie ucze,oznaczam drzewka i zapisuje co jest co jak uda mi sie rozpoznac,zeby wiosna zrobic wszystko porzadnie i po kolei
przepraszam za brak polskich literek
- adamza07
Teraz widać jak na dłoni . Zgrubienia znajdują się w miejscu nektarników pozakwiatowych na ogonku liściowym. Samice misecznika osiedlają się zawsze na pędach.Mimo takiego samego kształtu lokalizacja wyklucza misecznika.
Tarczki misecznika mają aktualnie ciemniejsze zabarwienie - brązowoczarne.Rozpoczyna się wylęg larw.Miseczniki są polifagami,żerują i rozwijają się na różnych gatunkach roślin(np.misecznik śliwowy występuje na 350 gatunkach ).
Tarczki misecznika mają aktualnie ciemniejsze zabarwienie - brązowoczarne.Rozpoczyna się wylęg larw.Miseczniki są polifagami,żerują i rozwijają się na różnych gatunkach roślin(np.misecznik śliwowy występuje na 350 gatunkach ).
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin