Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lizbona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 maja 2007, o 21:20
Kontakt:

Post »

Jeszcze nie o tej porze, ale u mnie przylatuje dużo motyli takich samych motyli, głównie siadają na tym różowym czymś (aster??). Jednego mam w awatarze, resztę zdjęć motylkowoubiegłorocznych pokazuję :D
Kiedy rosły u mnie dziwaczki, to wieczorem przylatywały motyle, które wyglądały jak kolibry - im nie udało mi się zrobić zdjęcia, ale wrażenie było niesamowite...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Joanna
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lizbono , kiedyś były u Lili .. :D - czy o takich piszesz ? Dotychczas nie udało mi się zobaczyć na żywo - szkoda :(

lila31 pisze:
To jest zawisak. Dla własnej potrzeby nazwałam go koliberkiem - zachowuje się bardzo podobnie. Skrzydeł nie widac, bo tak szybko nimi porusza.
Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Piękne te motyle i ważki. Ja niestety nie mam aż tyle szczęścia, bo gdy tylko lecę po aparat, to one się chowają. Pewnie uważają, że są niefotogeniczne!!! ;:112
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Lizbona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 maja 2007, o 21:20
Kontakt:

Post »

Amlos pisze:Lizbono , kiedyś były u Lili .. :D - czy o takich piszesz ? Dotychczas nie udało mi się zobaczyć na żywo - szkoda :(
lila31 pisze:To jest zawisak. Dla własnej potrzeby nazwałam go koliberkiem - zachowuje się bardzo podobnie. Skrzydeł nie widac, bo tak szybko nimi porusza.
Dokładnie takie cooś 8)
Tyle, że nigdy nie widziałam w dzień, raczej tak ok. 21.00 - 22.00. kiedy już było ciemno - padało tylko światło z otwartego garażu. Pierwszym razem napędził mi niezłego stracha, bo do malutkich nie należy i przeleciał mi koło twarzy, potem tylko stałam bez ruchu by choć chwilkę go zobaczyć. W ten sposób kilkakrotnie, króciutko widziałam - a najpiękniej to wyglądało jak zawisał nad kwiatem. Jednak dziwczaków już nie mam drugi czy trzeci rok i wieczorny gość już też nie przylatuje :cry:
Pozdrawiam - Joanna
Reposit-10

Post »

Lizbona pisze:
Dokładnie takie cooś 8)
Tyle, że nigdy nie widziałam w dzień, raczej tak ok. 21.00 - 22.00. kiedy już było ciemno - padało tylko światło z otwartego garażu. Pierwszym razem napędził mi niezłego stracha, bo do malutkich nie należy i przeleciał mi koło twarzy, potem tylko stałam bez ruchu by choć chwilkę go zobaczyć. W ten sposób kilkakrotnie, króciutko widziałam - a najpiękniej to wyglądało jak zawisał nad kwiatem. Jednak dziwczaków już nie mam drugi czy trzeci rok i wieczorny gość już też nie przylatuje :cry:
U mnie natomiast, jeden z zawisaków, pojawił się ubiegłego lata, około północy przy lampie na szopce.
Sądziłam, że to ćma :shock: . Dopiero niedawno dowiedziałam się, że to był zmrocznik przytuliak.
Na kwiatach go jednak nie zauważyłam - szkoda :(

Obrazek

Są to duże motyle i rzeczywiście można się przestraszyć, jak w nocy blisko przelatują :lol: :lol: :lol:

http://www.motyle.com.pl/galeria5/
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wreszcie udało mi się uchwycić coś mniejszego od pudla.
Chrabąszcze na irysach. Grzecznością przy jedzeniu nie grzeszą - dość głośno się posilają. Najpierw je słychać, potem dopiero widać. Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie udało się natknąć na pajączka, i daję słowo, że nie ja go malowałam.

Obrazek Obrazek Obrazek

Mietku czy wiesz co to za przebieraniec?
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Pajączek kapitalny! Niestety moja wiedza o pająkach kończy się na trzech, czterech najpopularniejszych gatunkach.
Mietek.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dołoże swoje "trzy grosze". Tylko trzmiela udało mi się sfotografować. Ale chyba nie najgorzej jak na sam początek?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Jarek_74
50p
50p
Od: 12 sty 2007, o 15:13

Post »

To ja też coś od siebie dołożę, na razie tylko dwa ale obiecuję się poprawić :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przyjemnie popatrzeć na ładne robaczki!!! :P
Pozdrawiam Agnieszka
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Szczerklina piaskowa.

Post »

Zaobserwowałem ciekawe zdarzenie przyrodnicze i udało mi się je sfotografować.

Szczerklina piaskowa sparaliżowała kilkoma użądleniami gąsiennice motyla i niesie ją do swojego gniazda. W jej ciele złoży jaja. Ciało gąsiennicy stanie się pokarmeme dla nowego pokolenia szczerklin.
Mietek.
Reposit-10

Post »

;:63 Brawo Mietku - nasz forumowy entomologu ! Znowu majstersztik fotograficzny ...

Ps. Dla mnie to tylko r o b a l e :lol:

Pozdrowienia :D
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”