Świerk - SZKODNIKI

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Świerk - SZKODNIKI

Post »

jak w temacie, sadzona jesienia 2005, ladnie sie przyjela, dosc dobrze zniosla upaly w 2005 - a teraz jak na zdjeciu... dolaczam zdjecie jeszcze innej sosenki, objawy jak gdyby podobne...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję ! ąśżźćóć
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sosenka = świerk kłujący odmiana srebrzysta.Inna sosenka to też świerk.
Opadzina igieł - choroba grzybowa.
Oprysk Topsin M 500 SC, następny po 7 dniach , też Topsinem.
Pozdrawiam Adam :D
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Post »

Dziękuję - czy rzeczona "opadzina igieł" może mieć związek (sądzę, że nie) z humowaną korą pod świerkiem no1 (o ile się nie mylę nie ma tu możliwości edytowania postów, błąd spostrzegłem chwilę po wysłaniu postu) - generalnie, z czym ta "choroba grzybowa" jest związana, co ją wywołuje (czyli skąd te grzyby)?
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku rzeczywiście jest to plaga.Zaobserwowałam to prawie na wszystkich świerkach.Aż przykro patrzeć ,jak całe brązowieją.
Kora ,którą podsypałeś nie ma tu nic do rzeczy.Choroby grzybowe są pprzenoszone przez wiatr i przyczynia się do tego np.upalna pogoda.
Ja jednak postawiłabym tutaj na przędziorka lub mszycę zieloną.Miałam podobne zdarzenie kilka lat temu i zastosowałam oprysk na przędziorka Talstarem i pomogło .Świerk odrodził się po 3 latach.Zrób opryski naprzemienne-raz na grzyba i raz na przędziorka i tak do połowy lipca.Oczywiście ,jak spadnie deszcz to należy powtórzyć.Igły opadną i świerk nie będzie ładnie wyglądał ,ale potem na gałązkach pojawią się pączki ,z których wyrosną nowe igły ,ale to juz w przyszłym roku.Zrób opryski na wszystkie iglaki ,jakie masz :D
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Występowanie przędziorka będzie potwierdzać delikatna pajęczynka pokrywająca powierzchnię igieł. Mszycę świerkową,mrówki masowo wchodzące na opanowane przez mszycę drzewa oraz osy,licznie kręcące się pomiędzy gałązkami.Dolne gałązki będą pokryte jakby czarnymi plamami.Na spadzi wydzielanej przez mszyce osiedliły się grzyby - sadzaki.
Musisz bardzo dokładnie obejrzeć drzewka.
Zarodniki grzybów przenoszone przez wiatr łatwiej rozwijają się na roślinach osłabionych przez insekty. Grzyby to nie tylko patogeny(chorobotwórcze),są też zyjące w symbiozie z roślinami.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Re: Czy ta sosenka choruje, jak jej pomoc?

Post »

wawo pisze:jak w temacie, sadzona jesienia 2005, ladnie sie przyjela, dosc dobrze zniosla upaly w 2005 - a teraz jak na zdjeciu... dolaczam zdjecie jeszcze innej sosenki, objawy jak gdyby podobne...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję ! ąśżźćóć
nie widzę tu nic poza przędziorkiem

Zastosuj Nissorun 0,06%+adiuwant
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiedzcie proszę, czy te żólte igły na świerku to początek choroby?
Są tylko w dwóch miejscach na drzewku,ogólnie świerk wygląda ładnie, ale może to początek....
:(
przyznam, że trochę mnie to zaniepokoiło, bo jeszcze 2 tyg temu (3 fotka)..tych zóltych igieł nie było.
Z góry dziękuję za odpowiedż :) Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2007, o 18:23

Post »

Mam nadzieję wawo, że mi wybaczysz, ale pozwolę sobie podłączyć się do tematu :)

Jestem totalnym nowicjuszem ogrodniczym i mam w ogrodzie choinkę, która bardzo od zeszłego roku zmarniała. Bardzo proszę o pomoc w jej ratowaniu :(

Poczytałam już na forum o tym i wydaje mi się, że to podchodzi pod grzyba, ale nie jestem do końca pewna. Mrówki po niej nie chodzą, a przędziorka na mój gust to tam nie ma. Na wszelki wypadek dodam zdjęcia żebyście mogli spojrzeć fachowym okiem:

Obrazek Obrazek Obrazek

Dodam, że mój tata zastosował już Substral do iglaków, ale to chyba nic nie pomogło, bo drzewko wygląda, jak wygląda.

Bardzo proszę o pomoc :(
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Przejrzyj podobne tematy w dziale diagnostyki. Jest ich bardzo dużo. Może znajdziesz odpowiedź.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Erazmie :) Ja je już przejrzałam przed napisaniem postu i wygląda mi to na grzyba. Niestety problem polega na tym, że ja całkowicie nie znam się na opryskach i nie wiem co zastosować skoro użyty do zabicia grzyba Substral nie pomógł :( Powinnam ponownie go użyć czy zastosować coś mocniejszego?

Poszukam jeszcze w wątkach o nawozach i tym podobnych. Może tam coś znajdę :|
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam neissi. Moim zdaniem powinnaś sprawdzić ziemię, czy nie ma tak pędraków. Często podgryzają one korzenie roślin. Ale sądzę również ze powinnaś zastosować oprysk "Substral" jest nawozem do roślin, którym można opryskiwać jak i podlewać. Rozrabia się go nast. 4 łyżeczki na 10 l wody, opryskujesz dokładnie drzewko. Oprysk jak i podlewanie tum nawozem stosuje się raz na miesiąc.

Pozdro
Mutari
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

neissi pisze:Dziękuję Erazmie :) Ja je już przejrzałam przed napisaniem postu i wygląda mi to na grzyba. Niestety problem polega na tym, że ja całkowicie nie znam się na opryskach i nie wiem co zastosować skoro użyty do zabicia grzyba Substral nie pomógł ...
Substral to nawóz. Zaspokaja specjalne wymagania odżywcze roślin kwaśnolubnych. Nie zwalcza chorob grzybowych. Zastosuj może Topsin, Folpan?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki :) Kupiłam Topsin i Substral Aliette, bo nie mogłam się zdecydować :oops: Muszę jeszcze tylko dokupić maskę, bo tego chyba nie mozna tak sobie wdychać. Powiedzcie proszę które polecacie zastosować jeśli się ma psa? Boję się żeby się mojej psince nic nie stało :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”