Mam coś takiego od lat ,ale nie potrafię określić jego pochodzenia .Myślę ,że to bardzo ładnie kwitnąca odmiana irysa syberyjskiego ,ale pewności nie mam . Proszę o podpowiedz.
Nie wąchałem i wątpię czy pachnie landrynkami . Kwitnie wcześnie ,chyba w maju. Irys trawiasty.....? Może ,a może miecznica. Nie wiem dlatego zapytałem.
Mam kłopot z identyfikacją rośliny.Dostałem ją jakieś 3 lata temu.W pierwszym roku po posadzeniu kwitła na niebiesko, w ostatnim sezonie nie kwitła i teraz też się nie zapowiada.Nie wiem co to za roślina i jak jej ew.pomóc.Może ktoś....
Raczej nie kosaciec bo kilka ich mam.Roślina kwitła na niebiesko,kwiaty były niewielkie,nie wznosiły się ponad roślinę,były jakby "przy liściach". W ogóle ta roślina ma wygląd "Trawy" ale trawą chyba nie jest....
Teraz trochę jestem w kropce bo z pokroju rośliny,może to też być kosaciec trawolistny.Pozostaje mi mieć nadzieję że znów zakwitnie i porównam kwiaty bo trzykrotka ma jednak inne...Już trochę czasu minęło a pamięć zawodna....Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.