Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

LeNka dzięki za miłe słowa :lol: niedługo zakwitną rojniki z "glinianki". Są u mnie 3 rok ale do tej pory nie kwitły więc to dla mnie straszna frajda.

Halinko dzięki serdeczne ale naprawdę przy Twoim ogrodzie i balkonie to ja pikuś jestem :wink: Podpatruje zmiany tam u Ciebie w wątku i zawsze jak zaglądam to dech mi zapiera... A koło glinianej donicy jest korzeń, który kiedyś był w naszym dużym akwarium :lol:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fantastyczne macie balkony :)
Empuzo, co to za roślinka, ta która kwitnie na fioletowo/niebiesko (doniczka stoi na beczce)?
A może po prostu opisz pokrótce nazwy swoich roślinek, bo niektóre niby znam, ale nazwa gdzieś uciekła ;)
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

empuza cudne masz kwiaty na balkonach i nie tylko.
Jeśli możesz zdradzić mi tajemnicę - ja to robisz, że te kwiatki z pierwszej fotki rosnące na kwietniku u samej góry (kolor zółty z czerwonym) - mają taki zwarty pokrój.
Ja sobie je kupiłam pierwszy raz w tym roku - nazwę ich oczywiście zapomniałam - pani w ogrodniczym poleciła zasilać je nawozem do surfini (taki stosuję) - a one są takie nijakie - rosną pojedyncze pędy i nie zamierzają się chyba bardziej rozkrzewiać. pomimo, że im pozrywałam czubki.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Empauzo, czy na wysokim kwietniku taka zwarta kępa żółto - pomarańczowa to wspomniana odmiana portulaki (nie mogę dojrzeć listków)?
Reniazt - ty chyba mówisz o surfinii Million bells mając na myśli roślinę na kwietniku :?: , a to chyba jest ta portulaka, ona rośnie inaczej niż surfinia, bardzo zwarcie.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

selli7 pisze:Empauzo, czy na wysokim kwietniku taka zwarta kępa żółto - pomarańczowa to wspomniana odmiana portulaki?
Tak to portulaka (upewniałam się)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 - tak masz racje ja mam surfinię Million bells - a byłam przekonana, że to ta sama roślina jest u Empuzy na kwietniku.

empuza - śliczna ta miniaturowa surfinia. A swoją drogą twoja portulaka zachwycająca.
Pozdrawiam, Renia
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Witam, ja nie mam balkonu, ale wszystkie okna są podwieszone skrzynkami z kwiatami, a gdzie się da wiszą ample lub stoją donice, czy inne pojemniki z kwiatami.
Na początek pokażę kwiaty od strony wejściowej domu, czyli północnej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Empuzo pięknie ci rośnie portulatka, balkonik też ze smakiem urządzony, ślicznie talk kolorowo.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

empuza potrzebuję twojej rady. Powiedz mi jakim nawozem najlepiej zasilać surfinię - chodzi mi o firmę. Dotychczas swoją zasilałam (a mam ją od miesiąca) Substralem do kwitnących, ale widzę, że jej kwiaty beldną - a popatrz tak wyglądała jeszcze ze dwa tygodnie temy.

Obrazek

Nie weim też czym ją opryskać - widzę od środka tuż przy doniczce na łodyżkach i listkach biały nalot - to chyba mączniak.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Reniu

Od kilku lat przestałam się bawić w osobne nawozy do surfinii, pelargoni czy innych roślin,i dlatego podlewam wszystkie uniwersalnym SUBSTRALEM do kwiatów.
Kupuję małą butelkę i mam na cały sezon a roślinki łapią oddech i kwitną aż do jesieni.

Biały nalot na roślinie to pewniakiem początki mączniaka prawdziwego.
Niestety pogoda nie rozpieszcza roślinek , a surfinie są dość wymagające.
Opryskaj jak najszybciej środkiem przeciwgrzybiczym (Topsinem, Amistarem) całą surfinię, w miarę możliwości również od spodu ale staraj się omijać kwiaty.
Zabieg trzeba powtórzyć najpierw po 10 dniach, a potem co dwa tygodnie. Musisz pamiętać, że najbardziej zagrożone są rozrośnięte rośliny, gdzie jest słaby przewiew i bywają mokre liście.
Surfinie lubią wilgotną ziemię próchniczną, zawierającą jony żelaza. Jego niedobór sprawi, iż pięknie zielone do tej pory liście, zbledną, a kwiaty staną się mniej okazałe i niezbyt liczne.

Czekam na lepsze wieści balkonowe życząc słonka.
Agnieszka
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziękuję za błyskawiczna odpowiedź.
To i ja pozostane przy substralu.
A fuksje masz śliczne.
Pozdrawiam, Renia
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

dala pisze:Witam, ja nie mam balkonu, ale wszystkie okna są podwieszone skrzynkami z kwiatami, a gdzie się da wiszą ample lub stoją donice, czy inne pojemniki z kwiatami.
Na początek pokażę kwiaty od strony wejściowej domu, czyli północnej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
a co to za cudo na samym dole????????? Też bym takie chciała mieć!!!!!!!!!! Mogę prosić o nazwę i odmianę? (...o ile to możliwe.Z góry dziękuję).Ciekawe,czy by rosło na południowym oknie? Poszukuję roślinek na okna południowe,w pełnym słońcu. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Begonia bulwiasta :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”