Nowa działka - wątki połączone
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2009, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowa działka nowy kłopot
witam. dostaliśmy z mężem działkę, na której był kiedyś sad. potem przez ok. 4 lata nic na tej ziemi się nie działo. trawa po kolana. chciałabym zaplanować tam mały warzywniak, wsadzić kwiaty, jakieś krzewy. od czego zacząć? znajomi sugerują nam zlanie całej działki silnie żrącym środkiem na perz, ale ja mam wątpliwości. chcę tam mieć warzywa, więc mam obawy, czy to aby nie skazi mi ziemi na długie lata... może po prostu wystarczy posiać gorczycę/ łubin, żeby użyźnić glebę i nie kombinować z chemią. doradźcie proszę ogrodowemu laikowi!
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najpierw poczytaj np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hwaszcz%2A
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5614
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21216
Powiedz mi czy masz dużo chwastów i jakie ?
Rundap ?
Są zwolennicy ale też przeciwnicy więc wybrać musisz sama.
Gdybym miała zamiar mieć warzywa to usiłowałabym nie używać chemii.
Jeśli to tylko trawa to nie wiem po co Rundap ?
Oczywiście łatwiej pozbyć się trawy chemią bo ręczne zdzieranie darni jest bardzo męczące.
Zerwałam darń z kilku metrów kwadratowych i narobiłam się jak głupia.
Podobno najlepiej zrywać darń płatami, położyć zielonym do dołu żeby nie odrastała trawa.
Na górze masz opcję "wyszukaj" , najlepiej wpisywać część wyrazu i "*" np. "truskaw*" - możesz znaleźć sporo przydatnych wskazówek.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hwaszcz%2A
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5614
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21216
Powiedz mi czy masz dużo chwastów i jakie ?
Rundap ?
Są zwolennicy ale też przeciwnicy więc wybrać musisz sama.
Gdybym miała zamiar mieć warzywa to usiłowałabym nie używać chemii.
Jeśli to tylko trawa to nie wiem po co Rundap ?
Oczywiście łatwiej pozbyć się trawy chemią bo ręczne zdzieranie darni jest bardzo męczące.
Zerwałam darń z kilku metrów kwadratowych i narobiłam się jak głupia.
Podobno najlepiej zrywać darń płatami, położyć zielonym do dołu żeby nie odrastała trawa.
Na górze masz opcję "wyszukaj" , najlepiej wpisywać część wyrazu i "*" np. "truskaw*" - możesz znaleźć sporo przydatnych wskazówek.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nowa działka nowy kłopot
Czy nadal rosną tam drzewa? Czy zostały wykarczowane? Jeśli rosną, to czy chcesz je pozostawić? A jeśli zostały wycięte, to co z korzeniami, pozostały w ziemi czy są wyciągnięte? Nawet jeśli zdecydujesz się na rozwiązanie ostateczne, czyli roundup, to i tak Cię nie minie orka lub przekopywanie.konsuela pisze:witam. dostaliśmy z mężem działkę, na której był kiedyś sad. [...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2009, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej. serdecznie dziękuję za odpowiedzi. poczytałam, poczytałam i szczerze przyznam, że więcej mam pytań w głowie niż odpowiedzi...
aha i odpowiadam: działka bez drzewek, korzenie wyszarpane z ziemi...
działka ma prawie 11 arów, więc ręcznie nie podołam. z tego, co zrozumiałam, to najpierw najlepiej użyć randapu, potem ztalerzować i ręcznie usunąć chwasty.
nie lada wyzwanie przede mną.
serdeczne dzięki za podpowiedzi.
teraz przeniosę się chyba do wątku o aranżacji ogrodu
aha i odpowiadam: działka bez drzewek, korzenie wyszarpane z ziemi...
działka ma prawie 11 arów, więc ręcznie nie podołam. z tego, co zrozumiałam, to najpierw najlepiej użyć randapu, potem ztalerzować i ręcznie usunąć chwasty.
nie lada wyzwanie przede mną.
serdeczne dzięki za podpowiedzi.
teraz przeniosę się chyba do wątku o aranżacji ogrodu
Nowa działka - wątki połączone
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem działki na terenie ROD. Jest to moje pierwsza poważniejsza styczność z ogrodnictwem i szczerze mówiąc nie bardzo wiem co i kiedy można tam robić . Pewnie takie tematy już były ale ja jakoś nie dojrzałem więc będe wdzięczny jeśli ktoś się ulituje i podeśle linka albo pomoże mi osobistymi radami w tym temacie ;). W skrócie powiem jak to wygląda. Działka jeśli dobrze pamiętam ma jakieś 200m2 i znajduje się na niej altana taka powiedzmy 10-15m2( identyczna do takich pomieszczeń socjalnych jakie są na budowach tyle że to jest wykonane z drewna). Na ogródku nie ma grządek. Całość pokrywa trawnik, bardzo zachwaszczony i niejednakowy( w jednym miejscu stała szklarnia ale została zdemontowana i trawa która jest tam posiana rośnie bardzo wysoka, ciemno-zielona i bez chwastów, a w pozostałych miejscach blado-zielona, z chwastami i niższa. Dużo chwastów rośnie za samą altaną i przy płotach. Poza trawą jest czereśnia(duże stare drzewo, sporo owoców), brzoskwinia(małe drzewko i chore, liście sie tak dziwnie zwijają ale to nie mszyce) grusza(przycięta do samego pnia, ponoć ma dzięki temu rozkwitnąć na nowo), i jabłoń(to samo co z gruszą). Z krzaków to 2 bzy(nawet fajne) i kilka krzaków porzeczek ostro przyciętych. Porobione ścieżki kaflami ale już troche pozarastały. Jeśli chodzi o altane to troche szpetna. Myślałem o pomalowaniu z zewnątrz i wsadzeniu płyt gipsowych do środka, ale ktoś mi polecił żeby lepiej ją jakąś płytą od zewnątrz obłożyć. Co tam jeszcze... aaa prąd jest w altanie, woda jest na zewnątrz razem z wkopaną beczką, miejsce na ognisko(czyt. okrąg z popiołem obłożony cegłami) i jakaś stara wanna zakopania w ziemii.
I teraz właśnie powstaje pytanie co z tym zrobić i kiedy??? na razie tyle co robiłem to kosiłem. Na najbliższe okresy miałem w planach zrobić sobie kompostownik z desek, i z tyłu za altaną przekopać glebę żeby tam w ogołe ani trawa ani nic nie rosło. Czy to jest dobry sposób ? W bliższych planach mam jeszcze wykopać tą irytującą wannę i wywalić w cholerę. Poza tym myślałem (ale to już na wiosne albo jesień, sam nie wiem) przekopać całą działkę i od nowa posiać trawę. A no i myślałem o truskawkach ale to już na przyszły rok plan. I teraz pytanie do was czym wg was należy się zająć najpierw i w jaki sposób bo jak pisałem jestem kompletnie zielony(chociaż w przypadku ogrodnictwa to chyba złe określenie )? Będe wdzięczny za każdą radę, a przy okazji (jeśli ktoś w ogóle będzie chciał mi pomóc ) wkleję jakieś zdjęcia. Z góry dziękuje.
A i jeszcze taki mały offtop-jakim być w stosunku do zarządu działek?? Bo taki niefart mnie spotkał że działka na której urzęduje sąsiaduje jednym narożnikiem właśnie z działką zarządu tak że cały czas mam ich na karku. Po moim "efektownym wejściu" na działki zauważyli że jestem miłym i spokojnym człowiem i obawiam się że zaczną mi się wtrącać do wszystkiego jak np. ściszyć muzykę(muzyka leciała tak że jak stałem na końcu działki to ją ledwo słyszałem, nie mówiąc już o tym że tego dnia kosiłem trawę), albo w tym momencie skosić trawnik przed działką(kosiłem chyba z 3 godziny, i jak już wszystko pozwijałem i miałem wyjść to dopiero się przypałętali, a nie kosiłem wcześniej bo nie miałem o tym pojęcia, ale trawa wcale wysoka tam nie była). I teraz nie wiem czy trzeba być grzecznym i cichym, czy mieć ich w poważaniu? Czy grozi mi coś za nieprzestrzeganie "ich zasad"?? Na moją niekorzyść jest fakt, że ja nie jestem właścicielem działki/ udziałów w ROD tylko działka należy do szefa ale jako że on zajmuje się czym innym to dał mi ją na użytkowanie z zamiarem późniejszego przekazania jej. Jak wy to widzicie ??
I teraz właśnie powstaje pytanie co z tym zrobić i kiedy??? na razie tyle co robiłem to kosiłem. Na najbliższe okresy miałem w planach zrobić sobie kompostownik z desek, i z tyłu za altaną przekopać glebę żeby tam w ogołe ani trawa ani nic nie rosło. Czy to jest dobry sposób ? W bliższych planach mam jeszcze wykopać tą irytującą wannę i wywalić w cholerę. Poza tym myślałem (ale to już na wiosne albo jesień, sam nie wiem) przekopać całą działkę i od nowa posiać trawę. A no i myślałem o truskawkach ale to już na przyszły rok plan. I teraz pytanie do was czym wg was należy się zająć najpierw i w jaki sposób bo jak pisałem jestem kompletnie zielony(chociaż w przypadku ogrodnictwa to chyba złe określenie )? Będe wdzięczny za każdą radę, a przy okazji (jeśli ktoś w ogóle będzie chciał mi pomóc ) wkleję jakieś zdjęcia. Z góry dziękuje.
A i jeszcze taki mały offtop-jakim być w stosunku do zarządu działek?? Bo taki niefart mnie spotkał że działka na której urzęduje sąsiaduje jednym narożnikiem właśnie z działką zarządu tak że cały czas mam ich na karku. Po moim "efektownym wejściu" na działki zauważyli że jestem miłym i spokojnym człowiem i obawiam się że zaczną mi się wtrącać do wszystkiego jak np. ściszyć muzykę(muzyka leciała tak że jak stałem na końcu działki to ją ledwo słyszałem, nie mówiąc już o tym że tego dnia kosiłem trawę), albo w tym momencie skosić trawnik przed działką(kosiłem chyba z 3 godziny, i jak już wszystko pozwijałem i miałem wyjść to dopiero się przypałętali, a nie kosiłem wcześniej bo nie miałem o tym pojęcia, ale trawa wcale wysoka tam nie była). I teraz nie wiem czy trzeba być grzecznym i cichym, czy mieć ich w poważaniu? Czy grozi mi coś za nieprzestrzeganie "ich zasad"?? Na moją niekorzyść jest fakt, że ja nie jestem właścicielem działki/ udziałów w ROD tylko działka należy do szefa ale jako że on zajmuje się czym innym to dał mi ją na użytkowanie z zamiarem późniejszego przekazania jej. Jak wy to widzicie ??
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najważniejsze jest pytanie co zamierzasz mieć na tej działce ?
Od tego wiele zależy.
Jeśli chcesz mieć piękny trawnik to już na ten temat było sporo.
Na górze masz napis 'wyszukaj", wpisz np. "trawn*" i pokaże się mnóstwo tematów.
Sporo osób miało problem z zapuszczonym trawnikiem.
Na pewno musisz już zacząć walczyć z chwastami.
Ja bym nie inwestowała ani w altankę ani w nic kosztownego skoro działka nie jet twoja a tylko użyczona.
Od tego wiele zależy.
Jeśli chcesz mieć piękny trawnik to już na ten temat było sporo.
Na górze masz napis 'wyszukaj", wpisz np. "trawn*" i pokaże się mnóstwo tematów.
Sporo osób miało problem z zapuszczonym trawnikiem.
Na pewno musisz już zacząć walczyć z chwastami.
Ja bym nie inwestowała ani w altankę ani w nic kosztownego skoro działka nie jet twoja a tylko użyczona.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pietek, wspomniałeś o truskawkach w przyszłym roku. Czy planujesz te truskawki wtedy sadzić, czy już jeść?
Jeśli jeść, to trzeba je już w sierpniu posadzić a wcześniej solidnie przygotować glebę pod sadzonki.
A tak przy okazji, skąd piszesz, w jakim regionie masz tę działkę? Uzupełnij w profilu miejscowość.
Jeśli jeść, to trzeba je już w sierpniu posadzić a wcześniej solidnie przygotować glebę pod sadzonki.
A tak przy okazji, skąd piszesz, w jakim regionie masz tę działkę? Uzupełnij w profilu miejscowość.
Przepraszam że długo się nie odzywałem ale dopadła mnie choroba i nie bardzo miałem siłe grzebać w sieci. Odwołując się do postu comy to co ja bym chciał tam mieć hmmmmm, chyba faktycznie przede wszystkim trawnik żeby było gdzie grilla zrobić czy też poopalać się, ale też np kilka grządek truskawek, może krzaczek borówki bo lubie... w sumie jeśli już coś mieć to tylko to co mi smakuje oraz co ważne nie wymaga ogromnej troski bo na razie nie dysponuje zbyt dużą ilością czasu. Co takiego można jeszcze u nas uprawiać ?? A jeśli chodzi o inwestycje to również podzielam twoje zdanie że nie ma co przesadzać bo nie wiem do końca na tym stoje dlatego głównie skupiam się na rzeczach które nie wymagają dużego nakładu finansowego, bo jeśli chodzi o fizyczny to taka robota na działce to fajna sprawa więc z tym nie ma problemu ;). A co do tej walki z chwastami to nie wiem od czego zacząć bo jest ich zmasowany atak . Samo koszenie zapewne nie wystarczy, ale nie wiem czy np dobrym by było machnąć teraz całą glebe roundup-em(tak to się pisze?) i zasiać nową trawę ale przez to przez wakacje nie mieć trawy w ogóle ??
A teraz odpowiedź na post Gienii. Profil uzupełniony, jestem z Koszalina i w tej okolicy też mam ową działkę. No to że truskawki w sierpniu to nawet nie wiedziałem. I co znaczy przygotowana ? czy jak przekopie sobie ten teren na którym bym je posadził to wystarczy?? czy może np najpierw roundup(?) potem przekopać i potem sadzić ? czy może jeszcze jakiś nawóz ??
A teraz odpowiedź na post Gienii. Profil uzupełniony, jestem z Koszalina i w tej okolicy też mam ową działkę. No to że truskawki w sierpniu to nawet nie wiedziałem. I co znaczy przygotowana ? czy jak przekopie sobie ten teren na którym bym je posadził to wystarczy?? czy może np najpierw roundup(?) potem przekopać i potem sadzić ? czy może jeszcze jakiś nawóz ??
-
Zagonik, na którym będziesz sadził truskawki, musi być bardzo dobrze odchwaszczony. Najlepiej się to robi widłami amerykańskimi, każdy chwast, korzeń a zwłaszcza mniszek i perz trzeba wyciągnąć. Wtedy randap Ci nie będzie potrzebny, po co Ci ta chemia! Po odchwaszczeniu musisz grządkę nawieźć nawozem, bo kompostu raczej nie posiadasz.Najlepszy byłby przekompostowany obornik (można też w sklepach ogr. kupić granulowany bydlęcy - sama kupowałam worek 10 litrowy około 17 zł), rozrzucić i na pół szpadla przykopać. W sierpniu (najlepszy termin) posadź sadzonki, przed zimą muszą się dobrze ukorzenić. Mozna sadzić na czarnej włókninie i mieć z głowy pielenie. W przyszłym roku będziesz jadł już własne truskawki.
Czyli tak jakby trzeba to przekopać widłami tak (jeśli powiedziałem kompletną bzdurę proszę się nie śmiać )? Mowiąc o randapie mam na myśli całą powierzchnię ponieważ chwasty są dosłownie wszędzie. Nie jest może tak jak czytałem u niektórych że rosną chwasty po pas, ale po prostu widać że nikt się tym nie zajmował i całą działke porasta stara trawa i widać więcej takich wielolistnych chwastów niż trawy. No może poza miejsce w którym stał foliak. Był on w zeszłym roku usuwany i na jego miejscu posiana trawa, która teraz rośnie 2 razy szybciej niż pozostała i śmiesznie to wygląda. Co do kompostu to posiadam trochę z racji tego że skoszoną trawę(chwasty?) sypię w jedno miejsce ale nie wiem czy to wystarczy. Zaciekawiła mnie ta włoknina, Kładzie się ją na przygotowaną glebę i jest spokój z chwastami ??
-
Dokładnie tak!To nie są takie cienkie widły jak do słomy czy siana, tylko zęby mają grube, i trzeba ziemię przez nie dokładnie przetrzepać, wybrać rękami każdy chwast. Jak robić kompost i jak pielęgnować trawnik, jest tu sporo wątków i wielu doświadczonych działkowców, więc wystarczy poczytać. O uprawie truskawek również, więc nie będę tego powtarzać.pietek pisze:Czyli tak jakby trzeba to przekopać widłami tak . Co do kompostu to posiadam trochę z racji tego że skoszoną trawę(chwasty?) sypię w jedno miejsce ale nie wiem czy to wystarczy. Zaciekawiła mnie ta włoknina, Kładzie się ją na przygotowaną glebę i jest spokój z chwastami ??
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lis 2008, o 22:54
Nowa działka - chwasty
Witam,
Kupiłem właśnie nową działkę ogrodniczą. Jest to działka bardzo zarośnięta chwastami oraz krzakami. Od dobrych kilku lat nie uprawiana. Z uwagi na to, że nie mam wiele czasu na razie się nią zajmować chciałbym szybko pozbyć się chwastów. Jakim środkiem najlepiej jest prysnąć, aby wszystkie rośliny mi zlikwidowało do gołej ziemi. Myślałem o Rundap, ale może jest coś lepszego. Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Kupiłem właśnie nową działkę ogrodniczą. Jest to działka bardzo zarośnięta chwastami oraz krzakami. Od dobrych kilku lat nie uprawiana. Z uwagi na to, że nie mam wiele czasu na razie się nią zajmować chciałbym szybko pozbyć się chwastów. Jakim środkiem najlepiej jest prysnąć, aby wszystkie rośliny mi zlikwidowało do gołej ziemi. Myślałem o Rundap, ale może jest coś lepszego. Proszę o poradę.
Pozdrawiam