Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piterek, mam zapytanie. Czy Asplenium ruta-muraria zimowała już u Ciebie?

U mnie nie chce rosnąć i ciągle w zimie ginie. Widziałam na zdjęciach u Tomasza , posadzona między kamieniami . Wygląda ,że jest jej tam dobrze.
Inne paprocie rosną u mnie dobrze.Mam ich też sporo.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam ją pierwszy rok, nie wiem jak sobie poradzi - zobaczymy. Paprocie radzą sobie u mnie świetnie, poza 'Ghostem' którego chyba umordowałem (chyba bo coś tam odbija...)
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Odpowiadając na pytanie Elby skierowane do piterka dotyczące asplenium ruta-muraria. Jest to paproć rosnąca zwykle w szczelinach skał i murów zawsze pod pewym kątem mniej lub bardziej ostrym. W naturze nie spotkałem jej rosnącej poziomo w samej ziemi. Zwykle po posadzeniu na nowe stanowisko zasychają jej liście by potem mogły wyrosnąć nowe. W zalezności od tego czy rośnie w miejscu mniej lub bardziej nasłonecznionym liście różnią się od siebie kolorem i wielkością. Często rosnąc na skałach które są wystawione na słońce zasycha by potem wypuścić nowe liście. W cieniu moim zdaniem wygląda i rośnie ładniej. W kwietniu na słonecznych skałkach w Chęcinach obserwowałem zeschnięte na pieprz paprocie i byłem przekonany, że już nic z nich nie będzie ale po deszczowym maju wyrosły ponownie. Jeśli mogę coś doradzić to posadź ją w szczelinach kamieni najlepiej pod kątem, zapewnij wilgoć i lekki cień a nie będziesz miała z nią problemu. Często występuje pospołu z asplenium trichomanes i warto posadzić te paprocie razem ale wtedy wymagania wilgoci i cienia są wyższe.

Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

larix dzięki za radę odnośnie Aspkenium, muszę w takim razie ją nieco bardziej ukamienować hehe. Ja z natury bym wszystkim roślinom dał pięknej próchnicznej ziemi, żyznej i bogatej - ale nie wszystkie roślinki to lubią :lol:
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Elba pisze:Piterek, mam zapytanie. Czy Asplenium ruta-muraria zimowała już u Ciebie?

U mnie nie chce rosnąć i ciągle w zimie ginie. Widziałam na zdjęciach u Tomasza , posadzona między kamieniami . Wygląda ,że jest jej tam dobrze.
Inne paprocie rosną u mnie dobrze.Mam ich też sporo.
Elu u Ciebie bez problemu przezimuje. Jak już panowie wyżej napisali w gruncie rosnąć nie będzie, zanokcica murowa rośnie w naturze pomiędzy skałami, we Wrocławiu na murach można ją spotkać. Nie toleruje kwaśnej gleby, raczej obojętną lub zasadową.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Z wielką przyjemnością oglądam pokazywane kolekcje. A poza tym można porównać i czegoś nowego się dowiedzieć.
Piterek, pokazałeś dużo ciekawych paproci. Zauważyłem, że masz chyba paproć podobną do mojej ( tę pod D. erythrosora), której też nie mogę oznaczyć.
Wydaje mi się, że to małe Cyrtomium ze znakiem zapytania to Cyrtomium macrophyllum. Natomiast to większe podpisane: Cyrtomium macrophyllum to jest C. fortunei.
I jeszcze Polystichum poliblechanum /raczej polyblepharum/ to nie jest chyba to, przynajmniej w/g zdjęcia w atlasie A. Grabowskiej i T. Kubali.
A. ruta-muraria, którą utraciłem w ub. roku z powodu mrówek (!) jest u Ciebie zdrowa i pewnie będzie ładnie rosła.
Ani to zazdroszczę (pozytywnie) pięknej Ceterach. Bardzo te skalniaczkowe ładnie rozmieszczone.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

A ja mam takie pytanko do wielbicieli paproci. Czy ma ktoś może Phyllitis scolopendrium 'Ramocristatum' (Języcznik zwyczajny) ? Czy faktycznie jest zimozielony w stu procentach ?
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

A co to znaczy czy jest ziemozielony w 100%? Mam tę odmianę, zachowuje się tak samo jak inne czy też gatunek, czyli większość liści pozostaje na roślinie, wszystko zależy od zimy.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiana 'Ramocristatum' jest odmianą która miała być całkowicie zimozielona w klimacie polskim - czyli wszystkie liście powinny przetrwać zimę - nie wiem jak to wygląda w praktyce, czy faktycznie się pod tym względem różni od gatunku, i czy warto dopłacać do niej, bo w szkółkach jest często kilka złotych droższa
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Zachowuje się identycznie jak inne i nie sądzę, żeby była droższa dlatego, że jest bardziej zimozielona, moja kosztowała tyle samo co 'Muricatum'. I nie rozumiem jak dopłacać? Inna odmiana, kupujesz bo Ci się podoba lub nie kupujesz bo się nie podoba.
I tak czy inaczej wiosną stare liście języczników usychają.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W cenniku kosztorysowym, który leży u mnie w pracy przy pozycji tego właśnie języcznika w uzasadnieniu wyższej ceny znalazłam właśnie info iż jest droższa bo bardziej wytrzymała - zaciekawiło mnie to, osobiście języcznika swojego nie miałam dlatego pytam :) a różnica jest 18 zł za zwykły i 25 zł za 'Ramocristatum' przy tych samych rozmiarach roślin - więc dość znacznie

Dzięki więc za informacje :) Będę jutro kreślić po cennikach w biurze ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

25 zł :shock:
Czy to jest w 5 litrowej donicy ?
W Krakowie sa tak wysokie ceny ?
A jeśli chodzi o zimowanie to nie ma różnic pomiędzy gatunkiem i odmianą 'Ramocrostatum' . Natomiast po zimie ładniejsze liście i nie usychające tak szybko ma 'Marginatum' i 'Muricatum'
Tomek
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja wprawdzie swoją kupowałam już kilka lat temu, ale nie pamiętam by cena jakoś szczególnie odbiegała od ceny gatunku. Jeśli tak to może było to 2-3 zł, ale sadzonka całkiem spora. Na pewno nie więcej niż 15 zł, kupowałam w Wieliczce.
tomgroch pisze: A jeśli chodzi o zimowanie to nie ma różnic pomiędzy gatunkiem i odmianą 'Ramocrostatum' . Natomiast po zimie ładniejsze liście i nie usychające tak szybko ma 'Marginatum' i 'Muricatum'

To chyba zależy dużo od stanowiska, u mnie Marginatum ma wiosną kiepskie liście. Tak zupełnie na marginesie, mam tych odmianowych języczników sporo ale moim zdaniem gatunek i tak jest najładniejszy.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

25zł roślina w donicy z tego co pamiętam 3l, wys i szer od 60cm...
ale osobiście i tak uważam że cena kosmiczna :P za 10 zł można spokojnie kupić sporą roślinkę ;)

thx za info, muszę znaleźć u teściów kawałek zacienionego na zabawy z języcznikami o ile uda mi się je utrzymać w tej krainie wszystkożernych ślimaków :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

MartaG pisze:Elu u Ciebie bez problemu przezimuje. Jak już panowie wyżej napisali w gruncie rosnąć nie będzie, zanokcica murowa rośnie w naturze pomiędzy skałami, we Wrocławiu na murach można ją spotkać. Nie toleruje kwaśnej gleby, raczej obojętną lub zasadową.
Zadałam pytanie o Asplenium ruta-muraria , ponieważ zauważyłam , że Piotr posadził ją w gruncie. Wiem ,że w gruncie nie będzie rosła , tylko w odpowiednich warunkach. Przetestowałam to już.

Marto, dzięki za informacje.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”