TABELA mieszania środków owadobójczych z grzybobójczymi
TABELA mieszania środków owadobójczych z grzybobójczymi
Lubię czasem pogrzebać w ziemi i nikt tego chyba nie zmieni
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Ale co taka próba może wykazać? Jeśli się nie uda to jak zauważyć? Po tym ,że szkodniki nadal będą?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
A w tym rzecz!
Myślałam ,że chodzi o to czy środki zadziałają
Myślałam ,że chodzi o to czy środki zadziałają
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy można łączyć ze sobą środki ochrony roślin?
Czy dopuszczalne jest łączenie środków owadobójczych razem ze środkami grzybobójczymi aby po ich zmieszaniu wykonać jeden oprysk dwoma preparatami naraz? np. rozrabiamy Mospilan w 10 litrach wody i do tego roztworu dodajemy np. Topsin w ilości na 10 litrów?
Czy jest to możliwe oraz czy środki nie osłabiają wzajemnie swego działania?
Czy ktoś z Was stosował taką metodę i jakie daje efekty?
Dzięki za uwagę.
Czy jest to możliwe oraz czy środki nie osłabiają wzajemnie swego działania?
Czy ktoś z Was stosował taką metodę i jakie daje efekty?
Dzięki za uwagę.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
W jednej z moich książek jest tabela mieszań ale nie jest najnowsza może ci się przyda ja bardzo często mieszam środki owadobójcze z grzybobójczymi i dodaję do tego nawóz doliścienny,jeśli jesteś zainteresowany mogę ci wysłać skan z tej tabeli Jeśli nie można znaleźć w tabeli mieszań danego środka to proponuję z minimalnej ilości środków wykonać mieszaninę i obserwować czy zachodzi jakaś rekcja, jakieś zmiany(osadzanie się któregoś ze środków pienienie albo wytrącanie czy tworzenie zawiesiny jednym słowem czy coś się dzieje po zmieszaniu) nie daje to pewności ale jest dość dobrym testem jeśli nie to pozostaje jedynie chodzić z opryskiwaczem dwa razy
Tabela mieszań
Jeśli kogoś jeszcze interesuje mogę wrzucić takie tabele jak klasa toksyczności i czas rozkładu w glebie ,ochrony roślin jagodowych ,dla przykładu wrzucam ochronę truskawki i tabelę toksyczności. mogę udostępnić również materiały dotyczące chorób i szkodników na plantacjach roślin jagodowych ,w uprawach pomidora oraz materiały (rysunki)jak prwadzić winogron jego odmiany szkodniki choroby itp.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję za tabelę. Jest tylko mały szkopuł. Tabelka troszkę jest nieaktualna, gdyz brakuje wielu popularnych powszechnie stosowanych związków miedzy innymi: Talstar, Fastac, Mospilan. Bravo, Karate Zeon, Confidor, Previcur, Gwarant oraz Amistar. Brakuję też innych jednak mniej wykorzystywanych.
Pozdrawiam - jarek
Pozdrawiam - jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oprysk roślin siarczanem amonu, potasu, magnezu + florovit
Witam!
Kupiłam dzisiaj w firmie chemicznej siarczan potasu i amonu. Chcę nimi opryskać borówki, rododendrony, azalie, hortensje, czy moge także powojniki, roże, klona palmowego, daturę? Czy jakaś z tych roślin nie nadaje się do oprysku?
Chcę to zrobić w ten sposób ze do 1 litra wody wsypie po 1 lyżeczce siarczanu amonu, potasu, magnezu + florovit. Czy mogę to wszystko zmieszać w 1 litrze wody?
I czy ten siarczan amonu jest ok bo na opakowaniu pisze tak: (NH4)2SO4 - 132,14 g/mol i z boku pisze pH (5%, H2O) wq normy 4 - 6 a mój ma wg wyniku badania pH 5,59 Czy nie za wysokie pH, czy moge podlać tym siarczanem amonu borówki i inne kwasolubne?
siarczan potasu- K2SO4 - 174,26 g/mol
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Mariolka
Kupiłam dzisiaj w firmie chemicznej siarczan potasu i amonu. Chcę nimi opryskać borówki, rododendrony, azalie, hortensje, czy moge także powojniki, roże, klona palmowego, daturę? Czy jakaś z tych roślin nie nadaje się do oprysku?
Chcę to zrobić w ten sposób ze do 1 litra wody wsypie po 1 lyżeczce siarczanu amonu, potasu, magnezu + florovit. Czy mogę to wszystko zmieszać w 1 litrze wody?
I czy ten siarczan amonu jest ok bo na opakowaniu pisze tak: (NH4)2SO4 - 132,14 g/mol i z boku pisze pH (5%, H2O) wq normy 4 - 6 a mój ma wg wyniku badania pH 5,59 Czy nie za wysokie pH, czy moge podlać tym siarczanem amonu borówki i inne kwasolubne?
siarczan potasu- K2SO4 - 174,26 g/mol
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Mariolka