Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2009, o 13:31

Post »

super, że już sobie rosną :) Jednak mam parę pytań :
1) odkryć już tą szybkę, pomimo, że nie wszystkie wykiełkowały? Czy poczekać na inne?
2) od tego, że miały wilgotno, no bo trzeba było ciągle spryskiwać, zrobił się lekki zielonkawy nalot, jakby z nadmiaru wilgoci... Czy wywietrzeją nasiona po tym jak zabiorę szybkę i zniknie ten nalot?
3) a później jak kamyczki będą już większe dalej mam je bardzo często zraszać wodą, czy już uznać za prawie dorosłe i nie podlewać? Boję się o to, żeby nie zgniły....
balbinka1772
200p
200p
Od: 29 lis 2008, o 18:59

Post »

Wydaje mi się,że moje kamyczki zmieniają ubranka.W końcu będę wiedziała jakie mają kolory :D
Obrazek
Ania

Moje zieloniutkie i nie tylko
Poszukuję szczepek fikusów.
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

Edzia89 podłączam się pod Twoje pytania - zwłaszcza 1 i 3 :). Moje kamyki też już zaczęły wschodzić - na razie są przykryte folią i dzięki panującemu w pojemniku mikroklimatowi mają zapewnioną dość dużą wilgotność. Podejrzewam, że wciągu najbliższych dni wzejdą kolejne siewki więc na razie folii nie zdejmuję. Tym niemniej też chciałbym się dowiedzić, kiedy mniej więcej jest ten czas, że kamieniom wilgoć już nie pomaga, a stanowi dla nich zagrożenie.

I jeszcze pytanie dodatkowe - przeglądając ten wątek zwróciłem uwagę na temperaturę. Otóż niekiedy pojawia się informacja, że mogą do kiełkowania stać na oknie. Moje tak stoją - na oknie południowo-wschodnim (z przewaga południa :)). Ostatnimi dni nie panowały zbyt wysokie temperatury, natomiast obecnie zapowiadane są tak ok. 25 stopni (a w tym wątku ktoś wspominał, ze ugotował swoje roślinki :)). Mam możliwość przeniesienia całej kuwety na stojącą przy tym oknie komodę, gdzie słońce też dochodzi - tylko że bardziej rozproszone. Lepiej więc przenieść kuwetę teraz, czy też dopiero na etapie aklmatyzacji kamyków do świeżego powietrza?

Pozdrawiam
--
LeHardi
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto moje kamyczki (zdjęcie dzisiejsze); obecnie podlewam je znacznie rzadziej (ziemia musi dobrze przeschnąć).
(Na stronie 9 tego wątku są ich fotki z końca marca) ;)

Obrazek Obrazek
urshoola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2009, o 20:08

Post »

czy to kwestia nasłonecznienia w momencie zrobienia zdjęcia czy one naprawdę są takie szare?
ja moje wysiałam 30 kwietnia i na razie 2 mi wzeszły takie wielkości 2-3mm a reszta nic. Czy jest szanse że coś jeszcze wykiełkuje?
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pewnie siałaś do zwykłej ziemi '' uniwersalnej '' ? jeśli tak do raczej ci nic więcej nie wzejdzie
urshoola
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie nie to uniwersalnej.
Wysiałam do substratu. W tym tygodniu wykiełkowało mi kolejne 10 więc jednak są szanse że coś z nich będzie ;)
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Moje kamyki zmieniaja wdzianka :lol:
Obrazek
Obrazek
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Także proszę o podpowiedź czy trzeba je już odkryć z folii są takie malutkie.
urshoola
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

o jakie fajne :D ile mają? że już zmieniają?
widzę że to jakaś mieszanka odmian jest bo rózne kolory są :) ja mam same zielone :(
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24

Post »

NA początku wszystkie są zielone :)
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

urshoola pisze:o jakie fajne :D ile mają? że już zmieniają?
widzę że to jakaś mieszanka odmian jest bo rózne kolory są :) ja mam same zielone :(
Wysiewałam na początku lutego.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

ma ktoś zdjęcie kiełkujących kaktusów?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”