Wierzba mandżurska (Salix matsudana)- uprawa,cięcie
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku posadziłam wierzbe. Miala ok. 20 cm. Dlatego posadziłam na srodku rabaty kwiatowej. To co później się działo przechodzi ludzkie pojęcie. W ciagu 1 roku wyrosła na wysokość ok. 2 m. Dałam ją mojej przyjaciółce. Ale wykopać było ją bardzo trudno. Miała korzeń tak wbity głęboko, że ja nie dałam rady. Dopiero mąż z synem, widłami i kilofem sobie z nią poradzili. Trzeba uważać gdzie się ją sadzi. Pozdrawiam stasia
Wierzba mandżurska
Chcę zapytać kiedy należy ścinać gałęzie wierzby mandżurskiej aby miały ładny brązowy kolor. Moje ostatnie próby spowodowały że gałęzie mi sczerniały. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Gałęzie jej czernieją bo to efekt przemarzania. Ta roślina nie wie, kiedy przestać rosnąć i końcówki nie nadarzają zdrewnieć do zimy. Nie ma co im w tym pomagać dodatkowo pobudzając do wzrostu przez cięcie jesienią. Cięcie należy zrobić wiosną, od razu wycinamy te poczerniałe.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swoją przyciąłem w tym roku w marcu. Tak jak napisał Jakub ten gatunek rośnie do mrozów i nie drewnieje do końca po drugie narasta piętrowo i gałązki pod spodem obumierają z braku światła. Po silnym cięciu wiosną wyglądała tragicznie nagie kikuty ale teraz jest ładniejsza jak przed cięciem no i się nie sypie z niej posusz.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Rośnie bardzo szybko, moja zwiększyła w ciągu roku kilkakrotnie średnicę pnia. Ale nie szaleje na wysokość. Ma jakieś 2,5 metra i na tej wysokości się zatrzymała. Zaczęła rosnąć "płacząco" w dół.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub