Kiedy sadzić truskawki
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Normalna cena z jaką się spotkałam to 40-70gr w szkółkach za sadzonkę kopaną (kwiecień lub wrzesień). Doniczkowane są droższe, 80gr-1zł (są po 10 szt. razem). Doniczkowane możesz sadzić obojętnie kiedy, o ile tylko są w sprzedaży. Na przykład zobacz www.krzewinski.pl - ja tam kupowałam.
W sklepie "normalnym" to bywają po 1.50, a nawet 3.50 za sztukę.
W sklepie "normalnym" to bywają po 1.50, a nawet 3.50 za sztukę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedy sadzić truskawki
Posadziłam w pierwszym tygodniu września 2008 r truskawki, które w ubiegłym roku miały ładne duże owoce (tylko mało). W tym sezonie powinny mieć zdecydowanie więcej i mają mało, jakieś takie niezbyt dorodne. Równocześnie truskawki posadzone w 2009 roku obecnie owocują ładnie (jak na pierwszy sezon nawet bardzo ładnie).
Krzaczki są posadzone na czarnej agrowłókninie i potrzebują dobrej rady KIEDY, CZYM I JAK (bo są na włókninie) NAWIEŹĆ TRUSKAWKI, ABY W PRZYSZŁYM ROKU BOGATO ZAOWOCOWAŁY?
Nie znam odmian truskawek, a mam chyba dwie - brałam sadzonki od siostry, która też nie wie bo brała sadzonki ...itd... :P
Krzaczki są posadzone na czarnej agrowłókninie i potrzebują dobrej rady KIEDY, CZYM I JAK (bo są na włókninie) NAWIEŹĆ TRUSKAWKI, ABY W PRZYSZŁYM ROKU BOGATO ZAOWOCOWAŁY?
Nie znam odmian truskawek, a mam chyba dwie - brałam sadzonki od siostry, która też nie wie bo brała sadzonki ...itd... :P
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Zakładając, że truskawkowa grządka była należycie nawieziona przed sadzeniem, to wystarczy po zbiorze owoców zasilić rośliny nawozem azotowym, najlepiej siarczanem amonu, żeby zawiązały jak najwięcej pąków kwiatowych na następny rok.
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2010, o 09:06
Kochani,jak przygotować prawidłowo podłoże pod truskawki,tzn. nie mam dojścia do obornika naturalnego,czy truskawki mogę teraz we wrześniu jeszcze posadzić do gruntu?Czy lepiej na wiosnę?A może na skróty,jakis link ;-) dziękuję
Moja wizja:Przekopuje,odchwaszczam teren pod truskawki,nawożę siarczanem amonu(mamy wrzesień) czy mogę w ten sam dzień posadzić sadzonki truskawek?Czy jak nawożę, to trzeba trochę poczekać?Pomóżcie bo zima tuż tuż(a, czy te posadzone truskaweczki,teraz,przykryć na zimę białą agrowłókniną?
Moja wizja:Przekopuje,odchwaszczam teren pod truskawki,nawożę siarczanem amonu(mamy wrzesień) czy mogę w ten sam dzień posadzić sadzonki truskawek?Czy jak nawożę, to trzeba trochę poczekać?Pomóżcie bo zima tuż tuż(a, czy te posadzone truskaweczki,teraz,przykryć na zimę białą agrowłókniną?
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie właśnie zakupiłam sadzonki frigo, jakie macie doświadczenia ,jak się przyjeły owocowały, czy przed sadzeniem trzeba je zabezpieczyć przed chorobami???