Wierzba mandżurska (Salix matsudana)- uprawa,cięcie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aga! Już dość dawno sfotografowałam wierzbę, ale niestety nie potrafiłam przesłać zdjęcia. Chyba się wreście nauczyłam. Wierzba jest za plotem, może nie za bardzo dobrze ją widać, ale widać: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna wierzba. Moje też już przycięte. W formie drzewka. Ale dziękuje za super fotki.
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

Swoją posadziłem 25.maja dziś mamy 9 . 06 przyjąć się przyjęła ale żeby cokolwiek ruszyła to nie powiem,jak u was wyglądał start po posadzeniu?
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Moja wierzba w tym samym roku po posadzeniu urosła z 0,5 m. Miałam wrażenie, że jest co dzień wyższa :D .
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

No to nie wiem, nie widziałem żeby mi puściła jakieś nowe pędy jakby stała w miejscu.ale to 2 tyg. dopiero może jeszcze za wcześnie.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasiu, czy sfotografowana przez Ciebie wierzba to naprawdę wierzba mandżurska? Ma takie proste gałęzie . . .
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w zeszłym roku posadziłam wierzbe. Miala ok. 20 cm. Dlatego posadziłam na srodku rabaty kwiatowej. To co później się działo przechodzi ludzkie pojęcie. W ciagu 1 roku wyrosła na wysokość ok. 2 m. Dałam ją mojej przyjaciółce. Ale wykopać było ją bardzo trudno. Miała korzeń tak wbity głęboko, że ja nie dałam rady. Dopiero mąż z synem, widłami i kilofem sobie z nią poradzili. Trzeba uważać gdzie się ją sadzi. Pozdrawiam stasia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha, a na etykiecie pisalo że urosnie na wysokość 1,2 - 1,5 m!!!
sława66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 21:28

Post »

Chciałabym zapytać o cięcie wierzby zwanej "mandżurską" (o poskręcanych łodygach i liściach). Czy również należy ją tak mocno przycinać jak inne i kiedy? Chciałabym jej nadać kształt kulisty, oraz zależy mi, aby się zagęściła. Będę wdzięczna za radę.
ciastko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2009, o 16:20

Wierzba mandżurska

Post »

Chcę zapytać kiedy należy ścinać gałęzie wierzby mandżurskiej aby miały ładny brązowy kolor. Moje ostatnie próby spowodowały że gałęzie mi sczerniały. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Gałęzie jej czernieją bo to efekt przemarzania. Ta roślina nie wie, kiedy przestać rosnąć i końcówki nie nadarzają zdrewnieć do zimy. Nie ma co im w tym pomagać dodatkowo pobudzając do wzrostu przez cięcie jesienią. Cięcie należy zrobić wiosną, od razu wycinamy te poczerniałe.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swoją przyciąłem w tym roku w marcu. Tak jak napisał Jakub ten gatunek rośnie do mrozów i nie drewnieje do końca po drugie narasta piętrowo i gałązki pod spodem obumierają z braku światła. Po silnym cięciu wiosną wyglądała tragicznie nagie kikuty ale teraz jest ładniejsza jak przed cięciem no i się nie sypie z niej posusz.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Rośnie bardzo szybko, moja zwiększyła w ciągu roku kilkakrotnie średnicę pnia. Ale nie szaleje na wysokość. Ma jakieś 2,5 metra i na tej wysokości się zatrzymała. Zaczęła rosnąć "płacząco" w dół.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”