Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech Ewelinko .. gdzie Ty mieścisz te wszystkie rośliny ...
Dziś spaceruję u iebie sama - jutro przyjdę z M. - pokażę mu cudne widoki przez okno - o które nadal toczę ( jak na razie przegrywam ) batalię.
I taras - bo mam pomysł zmian mojego - ale moje zapraowane Szczęście zagroziło mi strajkiem - jak tak ciągle będę zmieniać koncepcję
Naprawdę masz tyyyle roślin - a wszystkie takie zadbane ... jak ty to robisz - CZARODZIEJKO ?????
Dziś spaceruję u iebie sama - jutro przyjdę z M. - pokażę mu cudne widoki przez okno - o które nadal toczę ( jak na razie przegrywam ) batalię.
I taras - bo mam pomysł zmian mojego - ale moje zapraowane Szczęście zagroziło mi strajkiem - jak tak ciągle będę zmieniać koncepcję
Naprawdę masz tyyyle roślin - a wszystkie takie zadbane ... jak ty to robisz - CZARODZIEJKO ?????
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Miiriam No właśnie problem w tym, że roślin już nie mieszczę , a tyle bym ich jeszcze chciała mieć... Nie lubię "przeładowanych " ogrodów, więc staram się , by jednak było u mnie sporo wolnej przestrzeni, dbam o to, by nie zasłonić istniejących " osi widokowych", a rabaty na obrzeżach, przy tarasie i pod drzewami są już pełne. Czasem jednak mimo wszystko na coś się skuszę Tak było z kupionymi niedawno HORTENSJAMI, które posadziłam po prostu do dużych donic i ustawiałam na tarasie.
Poniżej zdjęcia tych pięknotek i przy okazji prośba - POMÓŻCIE MI JE ZIDENTYFIKOWAĆ !
Krzewy mają pokrój i liście jak H. ogrodowa lub piłkowana , ale kwiatki są zebrane w baldachimy i podwójne! Mają delikatny , bladoróżowy kolor(jak na zdjęciu) i lekko pachną.
Te hortensje nie miały nazwy odmiany ani na doniczkach , ani na" liście dostawowej", a przyjechały razem z innymi hortensjami...Nie mogę ich znaleźć w katalogach , internecie... Może ktoś z Was ma taką odmianę u siebie?
Poniżej zdjęcia tych pięknotek i przy okazji prośba - POMÓŻCIE MI JE ZIDENTYFIKOWAĆ !
Krzewy mają pokrój i liście jak H. ogrodowa lub piłkowana , ale kwiatki są zebrane w baldachimy i podwójne! Mają delikatny , bladoróżowy kolor(jak na zdjęciu) i lekko pachną.
Te hortensje nie miały nazwy odmiany ani na doniczkach , ani na" liście dostawowej", a przyjechały razem z innymi hortensjami...Nie mogę ich znaleźć w katalogach , internecie... Może ktoś z Was ma taką odmianę u siebie?
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Ewelino, czy ten podagrycznik jest równie ekspansywny, jak pospolity?
Pytam, bo zamówiłam taki, chcę posadzić pod drzewami.
Jednocześnie walczę (przegrywam zwykle) z podagrycznikiem na skarpie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Podagrycznik w ogóle jest ekspansywny... tyle ,że w miejscu , gdzie u mnie rośnie może sobie szaleć do woli. Jeśli jednak chcesz wyznaczyć mu "pole "do swobodnego rozrastania, to zaraz po posadzeniu trzeba go otoczyć wkopanym na głębokość 15-20 cm ogranicznikiem (z plastiku- dostępne z metra w CASTORAMIE, lub z metalu) , inaczej spod drzew może Ci " wyleźć " na trawnik...elsi pisze:Ewelino, czy ten podagrycznik jest równie ekspansywny, jak pospolity?
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Dziękuję, tak też podejrzewałam, w końcu to rodzina
Hortensje piękne, raczej z ogrodowych, ale płaskie kwiatostany
Piękne są, to najważniejsze.
Podpytam znajomą zajmującą się produkcją i sprzedażą roślin ozdobnych.
Hortensje piękne, raczej z ogrodowych, ale płaskie kwiatostany
Piękne są, to najważniejsze.
Podpytam znajomą zajmującą się produkcją i sprzedażą roślin ozdobnych.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Wreszcie raczyło pokazać się Siedzimy więc sobie z M. i psem na tarasie... błogo jest , spokojnie i ślicznie. M.-gazetka, ja - laptopik, oboje - kawka. Po prostu "Dolce vita"
A wczoraj pojechałam do szkółki róż ( tak, tylko pooglądać ), no i oczywiście kupiłam ... Zobaczcie - co :
Róża rabatowa " RUMBA"o pomarańczowo-czerwonych kwiatach i róża rabatowa "Coral ",o kwiatach koralowo-czerwonych.
Tu zbliżenia ich pięknych kwiatów.
Jest jeszcze róża pnąca ,odm. " Westerland" , ładnie rozkrzewiona z wieloma pąkami, ale jeszcze nie rozkwitła. Posadzę i wtedy pokażę.
Czy ktoś ma te odmiany ?
A wczoraj pojechałam do szkółki róż ( tak, tylko pooglądać ), no i oczywiście kupiłam ... Zobaczcie - co :
Róża rabatowa " RUMBA"o pomarańczowo-czerwonych kwiatach i róża rabatowa "Coral ",o kwiatach koralowo-czerwonych.
Tu zbliżenia ich pięknych kwiatów.
Jest jeszcze róża pnąca ,odm. " Westerland" , ładnie rozkrzewiona z wieloma pąkami, ale jeszcze nie rozkwitła. Posadzę i wtedy pokażę.
Czy ktoś ma te odmiany ?
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
O,widzę że moje gadanie, to musztarda po obiedzie .
Ewelinka już nabyła Westerland Cl., :P więc na niewiele się zdadzą moje gadania.
Jednak; mogą być 3 rodzaje Westerlanda.
Forma parkowa słabo cięta swobodnie przekracza 3 m ale ma pełne kwiaty.
Pnąca, jest zwykle szczepiona na podkładce multiflory,
co skutkuje zmniejszeniem ilości płatków w kwiatostanie.
Metoda amerykańska, to znów uzyskanie sportu lub odrostu z formy sklasyfikowanej, parkowej, która spontanicznie wydaje długie pędy i ukorzenianie takiego egzemplarza.
Takie róże, własnokorzeniowe, nie wydają " dziczek"
i są już produkowane w Polsce np. przez Mykoflor ( Końskowola, PP. Cegiełka).
W niektórych szkółkach parkowa Westerland, jest sprzedawana jako pnąca,
właśnie ze względu na ekspansywność wzrostu.
Maluszki masz piękne i trzymam kciuki, by Westerland Cl. była dziewczynką własnokorzeniową o niemal pomponowych kwiatach!
Ewelinka już nabyła Westerland Cl., :P więc na niewiele się zdadzą moje gadania.
Jednak; mogą być 3 rodzaje Westerlanda.
Forma parkowa słabo cięta swobodnie przekracza 3 m ale ma pełne kwiaty.
Pnąca, jest zwykle szczepiona na podkładce multiflory,
co skutkuje zmniejszeniem ilości płatków w kwiatostanie.
Metoda amerykańska, to znów uzyskanie sportu lub odrostu z formy sklasyfikowanej, parkowej, która spontanicznie wydaje długie pędy i ukorzenianie takiego egzemplarza.
Takie róże, własnokorzeniowe, nie wydają " dziczek"
i są już produkowane w Polsce np. przez Mykoflor ( Końskowola, PP. Cegiełka).
W niektórych szkółkach parkowa Westerland, jest sprzedawana jako pnąca,
właśnie ze względu na ekspansywność wzrostu.
Maluszki masz piękne i trzymam kciuki, by Westerland Cl. była dziewczynką własnokorzeniową o niemal pomponowych kwiatach!