Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Kwiatuszki na sadzonce pomidora??
Witam
Od 4 tyg mam działeczke zasadziłam sadzonki pomidorów i sa juz pierwsze kwiatuszki i w zwiazku z tym mam pytanie jak sa juz kwiatuszki kiedy pojawi sie pomidorek choc taki malutki jak długo trzeba czekac
Z góry dziekuje za odpowiec. Serdecznie pozdrawiam
Od 4 tyg mam działeczke zasadziłam sadzonki pomidorów i sa juz pierwsze kwiatuszki i w zwiazku z tym mam pytanie jak sa juz kwiatuszki kiedy pojawi sie pomidorek choc taki malutki jak długo trzeba czekac
Z góry dziekuje za odpowiec. Serdecznie pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie żartowała... pomidory zapylane są przez wiatr a nie owady i jeśli rosną pod osłonami, na przykład w tunelach gdzie nie ma dobrego przewiewu, to potrząsa się krzakami żeby je zapylić (odwala się robotę wiatru). Pszczółki nic tam nie mają do roboty.goska3124 pisze:gosia1228
Nie ładnie tak z kogoś żartować , to nie jest miłe pierwszy raz mam do czynienia z działka nasionami sadzonkami itd
absolutnie nie żartowałam co drugi dzień należy potrząsać delikatnie sznureczkami tak gdzieś około godziny 11 przed południem jak spadnie wilgotność powietrza w tunelu i pyłek po prostu będzie suchy i po dwóch -trzech dniach jak kwiatek zacznie usychać zobaczysz maluśkiego pomidorka.Przecież ja nie powiedziałam że będziesz go już jeść pozdrawiam
gosia1228
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 lip 2008, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam tak się prezentują moje pomidory. Z daleka niby wszystko w porządku.
Poszczególne odmiany:
1. Brooklyn
2. Baron
3. Słonka
4. Krakus
Jednak problemy zauważyłam na liściach, zdjęcia w temacie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 831#920831 proszę o pomoc.
Poszczególne odmiany:
1. Brooklyn
2. Baron
3. Słonka
4. Krakus
Jednak problemy zauważyłam na liściach, zdjęcia w temacie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 831#920831 proszę o pomoc.
pozdrawiam Monika...
A ja zastanawiam się nad obrywaniem liści. Zawsze robiłam to na chybił trafił. A teraz chciałabym to tak bardziej fachowo robić skoro mogę liczyć na waszą pomoc w tej kwestii Z tego co się orientuję liście obrywa się pod pierwszym gronem wtedy gdy owoce na gronie są zawiązane. Zastanawiam się kiedy obrywać kolejne liście. Na niektórych krzakach mam już zawiązane owoce na trzech gronach. Kiedy mam usunąć te kolejne liście?