Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie
Chora chamedora
Może ktoś z Państwa wskaże mi, jak pomóc tej chamedorze? Ma coraz więcej całkowicie suchych listków. Dołączam foto.
pozdrawiam
pozdrawiam
Pomogę ale proszę o zdjęcie całej palmy, liścia od spodu, liścia z wierzchu oraz doniczki i ziemi w jakiej rośnie palma. Opisz w jakich warunkach była do tej pory(temp. miejsce gdzie stała, jaka jest wilgotność powietrza, kiedy była przesadzana, czy jest nawożona czym i jak często i jak często jest podlewana) Zobaczymy co da się zrobić.
Witam. Mam u siebie dwie takie palmy. Na początku miałem też miałem podobny problem. Stały w różnych miejscach i nadal źle rosły. Obecnie stoją na parapecie. Podczas przesadzania zastosowałem "Organik", jest to zgranulowany obornik. Wsypałem do doniczki gdzies około 8 ziaren tego nawozu. Na dzień dzisiejszy palmy rosną pięknie.
Aha i jeszcze jedno, te palmy nie znoszą jakiegokolwiek dotykania, chyba są najbardziej na to wrażliwe, też tak zauważełem, mogę się mylić.
Jutro ja będę w domu to wrzucę foty swoich palm. Pokazałbym teraz, ale jestem w pracy i dzisiaj nie da rady .
Pozdro
Mutari
Aha i jeszcze jedno, te palmy nie znoszą jakiegokolwiek dotykania, chyba są najbardziej na to wrażliwe, też tak zauważełem, mogę się mylić.
Jutro ja będę w domu to wrzucę foty swoich palm. Pokazałbym teraz, ale jestem w pracy i dzisiaj nie da rady .
Pozdro
Mutari