Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam wszystkich właśnie zabrałem się do rozmnażania tych roślin: berberysy, bukszpan, azalie, rododendrony, wrzośce, jałowce, cisy, cyprysy, tuje. To jest moja pierwsza próba rozmnażania, ale dużo czytałem na ten temat. Mam takie pytanie, co ile dni je podlewać, czy o takiej porze sadzenia Tereba je trzymać pod folią czy muszą mieć jakoś specjalną temperaturę
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
radzioboss22, tuje nie wymagaja wysokiej temperatury. Mozna je ukorzeniac bezposrednio w gruncie, z ukorzeniaczem lub bez.
lukas93cs, rosliny, ktore wymieniles, mozna ukorzeniac bezposrednio w gruncie i nie wymagaja one zadnego okrywania. Nie wiem tylko, jak jest z berberysami, bo tych jeszcze mi sie ukorzenic nie udalo.
Nie ukorzenialam tez wrzoscow.
Podlewac trzeba tak, zeby ziemia byla stale wilgotna, ale nie mokra. Jezeli jest dlugo cieplo i sucho, to na pewno czesciej, niz kiedy jest chlodniej, ale nie da sie okresklic co ile dni. Sprawdzaj wilgotnosc ziemi tak jak sie sprawdza w doniczkach i podlewaj w/g potrzeb.
lukas93cs, rosliny, ktore wymieniles, mozna ukorzeniac bezposrednio w gruncie i nie wymagaja one zadnego okrywania. Nie wiem tylko, jak jest z berberysami, bo tych jeszcze mi sie ukorzenic nie udalo.
Nie ukorzenialam tez wrzoscow.
Podlewac trzeba tak, zeby ziemia byla stale wilgotna, ale nie mokra. Jezeli jest dlugo cieplo i sucho, to na pewno czesciej, niz kiedy jest chlodniej, ale nie da sie okresklic co ile dni. Sprawdzaj wilgotnosc ziemi tak jak sie sprawdza w doniczkach i podlewaj w/g potrzeb.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
-
- 100p
- Kontakt:
-
- 100p
- Kontakt:
Nie znałem tych środków, ale sprawdziłem w internecie:
pierwszy to nie fungicyd - i tu ciekawostka z opisu producenta - "dawkowanie: Przędziorki - 13,4 ml/1L wody, inne owady - 6,7 ml/1L" - jeśli firma traktuje przędziorki jako owady to wszystko mówi za siebie...
drugi środek też nie był mi znajomy,a w opisie producenta nie ma nawet opisu substancji czynnej i jej działania
Polecam np. Topsin, Previcur, Rovral, Euparen...
pierwszy to nie fungicyd - i tu ciekawostka z opisu producenta - "dawkowanie: Przędziorki - 13,4 ml/1L wody, inne owady - 6,7 ml/1L" - jeśli firma traktuje przędziorki jako owady to wszystko mówi za siebie...
drugi środek też nie był mi znajomy,a w opisie producenta nie ma nawet opisu substancji czynnej i jej działania
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
Dzięki wielkie. A który z tych podanych jest najlepszy?
Witam jakie książki polecacie o rozmnażanie iglaków i drzewach,krzewach liściastych
Witam jakie książki polecacie o rozmnażanie iglaków i drzewach,krzewach liściastych
drzeweczka pisze:Nie znałem tych środków, ale sprawdziłem w internecie:
Tuja lub ałycza -jak ukorzenić
Witam pewnie temat oklepany ale w wyszukiwarce nie mogę znalezć akurat odnosnie tych roślinek...więc...jak to jest jak ukorzenic tuje lub ałycze...pomyślałem sobie , że jestem cwany i kupie jedną tujkę obskubię i porobię sto, tym bardziej że na żywopłot potrzebował bym gdzieś z dwa i pół tysiaca sztuk ałyczy a tuji nie wiem nie liczyłem ale pewnie też z półtora tysiaca sztuk, wiec muszę pokombinować...proszę o odpowiedź... aha i czy uda mi sie to teraz i które pobrane pędy ukorzenią się najlepiej...mam zamówione sadzonki ałyczy ale to na jesień odbiór... i tez nic pewnego a ja bym juz chętnie usunał moje wysuszone sosenki biedne i cos tam podłubał przy żywopłocie...