Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sam zaczął przysychać i gubić liście, ale jak tylko zobaczyłem ze schnie to drastycznie ograniczyłem podlewanie i przeniosłem w mniej wyeksponowane miejsce ;p. Sam zaschnął też jedyny "prawdziwy" amarylis którego mam - belladonna. Z tym że mają one odwrotny cykl niż hippeastra. W zimie wyrastają im liście i odżywiają cebule aż do wiosny, potem schną. Całe lato wegetują bez znaku życia, aż wrześniem wypuszczaja łodygi kwiatowe. Są to informacje czysto teoretyczne (może je ktoś zweryfikuje ;-) ) gdyż to mój pierwszy rok z beladonną i niecierpliwie czekam na kwiaty.

Filifionka, ten biało-zielony wygląda identycznie jak mój "Moonlight", niestety nie mam zdjeć, ale nawet budowę ma bardzo podobną.
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

pEtr faktycznie chyba masz rację ten biały wygląda jak moonlight zastanawiałam się też nad fresh lemon bo podobne kolorystycznie:) Modesta faktycznie ten różowy to chyba Susan bo ma duże kwiaty ale i do Amalfi też jest podobny:) z resztą czy to ważne? ważne że pięknie kwitnie i jest czym oko nacieszyć:)
Moje małe cebulki przybyszowe dostały jakichś dziwnych czerwonych plam na liściach są co raz większe :? nie wiem co z tym zrobić ani co to jest :? naarzie zestawiłam je z okna bo może za dużo swiatła mają i od słońca dostały tych plam?
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Filifionka, nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości :(
Te plamy to chorubsko :(
Przeczytaj tu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9596
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta tak myślałam ze to jakieś wstrętne choróbsko :evil: i co ja mam z tym zrobić? ech mam nadzieje że reszta hipków tego nie złapała jak tylko plamy się pojawiły to zdjęłam cebulki z okna i zestawiłam z dala od pozostałych hipków. Całe szczęście że tylko trzy cebulki zachorowały mam jeszcze 4 małe przybyszowe to możne one nie zachorują spróbuje jakoś te ratować może mi się uda
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Najlepiej zrób jak radzi Przemko :)
Mam nadzieje, że on tu zajrzy i ewentualnie coś z moich rad skoryguje :twisted:
Ja miałam tak samo jak Ty, tylko z dużymi cebulami. Wyjęłam je z ziemi, oskubałam z porażonych łusek,obcięłam liście i zanurzyłam w tym roztworze o którym pisał Przemko :) Tu jednak popełniłam jeden błąd: zanurzyłam całą cebulę i trzymałam przez 15 minut w tej "zalewie" ( tak tam gdzieś wyczytałam).
Potem (tu już nie posłuchałam Przemka) wsadziłam do nowej ziemi. No i okazało się, że przez długi czas cebulka nie wypuszczała liści. Potem jak wypuściła liscie, to były jakieś takie strasznie sztywne z ciemno różowym obrzeżem liści. Te liście się połamały, ale teraz rosną już "normalne" bez plam i cebulka jest w porządku :D Wydaje mi się, że za głęboko ją "zatopiłam" w tym grzybobójczym preparacie, albo że tak może powinno być ?
Może zajrzy tu Przemko. On najlepiej by wiedział i poradził :D
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta na pewno spróbuje muszę tylko poszukać tego roztworu w kwiaciarni mam nadzieję ze go dostanę u siebie. Mówisz że trzeba wyjąć je z ziemi i obskubać cebulkę, potem zanurzyć w tym roztworze i z deka ja zasuszyć? spróbuję zrobić tak jak radzisz możne to coś pomoże. Dziękuję za rade :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prześliczne Hippki :D
Co do choroby : radzę zastosować się do rad Przemka!!!!!! :)
Moje Hippki nabierają sił na następny sezon :wink:
Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Filifionka pokaż te cebulki z liśćmi. Bez zaprawienia ich Kaptanem z Topsinem pewnie się nie obejdzie ale najpierw je pokaż. :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

Czarodzieju :D wygląda to mniej więcej tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Filifionka
200p
200p

Post »

tylko niektóre z liści mają plamy a niektóre są zdrowe
czy to ten grzyb? co mam dokładnie zrobić?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ściąć liście, wyjąć z ziemi podsuszyć przez dwa tygodnie, ściąć korzenie po czym wytaplać ale tak by nie zalać miejsca z jakiego wybijają liście (czyt. zaprawić) Kaptanem zawiesinowym + Topsin M i ponownie posadzić, oszczędniej z wodą. :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

Czarodzieju :D dzięki wielkie zrobie tak jak radzisz. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje:D
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponarzekałem na moje hipeastrum, że nie chce spać, to chyba postanowiło się wybrać na wieczny spoczynek.
Na jednym z usychających już liści pojawiła się czerwona plama. Nie są to tak u Fifonki plamki przy brzegach liści ale jedna większa na środku liścia, od spodniej strony (więc nie poparzenie).
Co więcej cebula wydaje sie być zieloniutka i jędrna (oceniam po części która wystaje z ziemi (1/3)).
Czy da rade ja uratować. Czy powinienem ściąć liście z kwitnącym pędem, wysuszyć i wytaplać w kaptanie z topsinem? Topsin mam , kaptan musze jutro kupic (gdzie?).
Obok stoi druga roślina, czy muszę je odizolować. Proszę o pomoc...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”