Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Wysiałam w połowie lutego, miałam z nimi troszkę problemów. Wysadziłam z nadzieją na lepszy wzrost do szklarni nieogrzewanej w kwietniu. Jakoś przetrwały i po zimnym i deszczowym weekendzie na mazurach zrobiły mi niespodziankę. Mój M mówi, że on zobaczy czy pomidor jest czerwony dopiero wtedy gdy znajdzie się on u niego na kanapce :lol:
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Nommy, gratuluję tak szybko doczekałaś się owoców.
W przyszłym sezonie też wysadzę w kwietniu pod folię. W tym roku nie odważyłąm się, chociaż sadzonki już miałąm, bo wysiewałam w lutym.
PILNECzy może mi ktoś doradzić?
Pierwszy raz samodzielnie zajmuję się pomidorami, już zrobiłam coś źle - chyba za często podlewałam gnojówką z pokrzyw. Bo krzaki są bardzo wysokie, mają dużo dużych liści/ za dużo azotu ?/, ale słabo kwitną, chociaż są też pomidorki. Pierwsze grona mają dopiero na wysokości około 50 cm od ziemi. Co można teraz zrobić? Czy dobrym pomysłem jest podsypanie potasu w formie granulek? Jako nawożenie pogłówne, bo czytałam, że właściwie potas daje się do gleby jak najwcześniej wiosną, przed sadzeniem. Niektóre kwiatki usychają, a podlewam je co 4-5 dni , bo są w obręczach.
Dzikie pędy usuwam.
Może znaczenie ma też to, że większość krzaków prowadzona jest na dwa pędy? Za późno wyczytałam, że pod folią raczej na jeden pęd. Czego im brakuje przy słabym kwitnieniu?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mirka , grona masz wysoko , ponieważ młoda rozsada miała ciepło , za mało światła i prawdopodobnie na początku za mało jedzenia .
Jeśli możesz pokaż zdjęcia krzaka w całości , zbliżenie wierzchołka i grona . Zobaczymy czy czegoś brakuje , a co jest w nadmiarze .
Jeśli nie posadziłaś zbyt gęsto , mogą być dwa pędy .

Pozdrawiam , kozula .
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

a może ktoś z was ma Barona i może wrzucić kilka zdjęć jestem ciekawy ile kwiatów mają wasze grona ,bo moje słabo dość po 4,5 a na paczce było 7-8 ,ale wiadomo ze rzeczywistość a paczka 2 różne sprawy
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku pomidory mają mniej kwiatów w gronie niż zwykle. Taka pogoda w czerwcu nie zdarzyła się w ostatnich trzydziestu paru latach.
Barona miałam 2 lata temu, miał 6-7 owoców w gronie. Teraz na pewno by miał mniej, sądząc po tym, jak kwitną inne odmiany - nie poznaję ich po prostu :roll:
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Zastanawia mnie jedna rzecz. Nie umieszczam w wątku o chorobach bo wydaje mi się że to nie choroba ani nic tego typu. Na jednym krzaku, odmian Cherocke Purple, zawiązały się owoce, jednak ten pęd z kwiatami tak jakby dalej rósł i zamiast ostatniego kwiatu wytworzył liście i nowy wierzchołek wzrostu. Na razie to zostawiłam ale nie wiem czy może nie powinnam tego wierzchołka urwać. Wklejam zdjęcie jednak nie widać tego zbyt dobrze na nim, jak będzie potrzeba zrobię nowe - niestety akumulatorki padły i nie mogłam zrobić więcej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Mila też nie raz coś takiego mam po prostu to obcinam to chyba też jest wilk. :)
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Tak często zdarza się na gronach , powinno się usunąć tzw wilka :)

Dzisiaj zjadłam pierwszego mojego malinowego pomidorka ;:92 pychaaaaa

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
mila1003
200p
200p

Post »

Dziękuję za szybciutką odpowiedź. Przyznam, że choć pomidory mam już kilka lat, to takie dziwo pierwszy raz mi się zdarzyło więc zgłupiałam. Jutro się tego pozbędę.
lotta
500p
500p

Post »

Niektóre odmiany mają taka skłonność i pogoda też ma jakiś wpływ.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Mi się to zdarzyło na malinowym i Jowiszu :) .Na jakiej wysokości macie pierwsze grona ?? .Moje pomidory chodź są silne i krępe to mają straszne odległości między gronami :evil:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
mila1003
200p
200p

Post »

U mnie to zależy od odmiany. Na niektórych krzakach na wysokości 50 - 60 cm, a na innych nawet na 25-30. Odstępy między gronami też są różne, najbardziej podoba mi się Uragan, co 20 cm grono i na trzech gronach ma już zawiązane owoce.
lotta
500p
500p

Post »

Ja też mam Uragan i jeszcze Orkado i Start - no to sprawdzamy w tym roku czeskie odmiany :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”